Előfizetés

MSZP: a jegybank kártalanítsa a kisbefektetőket!

Az MSZP szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) mulasztást követett el a Quaestor fiktív kötvénykibocsátásaikor, ezért kártalanítania kell a kisbefektetőket.

Ezt Tóth Bertalan szocialista országgyűlési képviselő mondta szombaton, a jegybank fővárosi székháza előtt tartott sajtótájékoztatóján.
Kiemelte, Matolcsy Györgynek, az MNB elnökének el kell ismernie, hogy mulasztásukkal közigazgatási jogkörben okoztak kárt, vagyis a jegybanknak saját magának kell kártalanítania a kisbefektetőket a Quaestor-ügyben, ahelyett, hogy a "Bevára mutogatna". (Beva: Befektető-védelmi Alap.)

A szocialisták frakcióvezető-helyettese úgy fogalmazott, "Orbán Viktor brókerkormánya" többszörösen elárulta és átverte a kisbefektetőket. Szerinte erre volt példa, amikor a kormányfő még a Quaestor bedőlése előtt "szólt a minisztereinek, hogy vegyék ki a pénzüket", miközben a kisbefektetőket nem értesítette.

Orbán Viktor becsapta a magyar embereket azért is, mert kiderült, hogy a "Fidesz-brókerkormány több jogszabály megsértésével" tett adófizetői pénzeket brókercégekbe - fejtette ki Tóth Bertalan. Becsapásnak nevezte azt is, hogy a Quaestor egyik vagyonelemét, a Győri ETO stadionját a kabinet kiemelt stratégiai fontosságúvá tette, és ezzel "kivonja a végrehajtás alól".

Az MSZP politikusa sajtótájékoztatója végén minden károsultnak felajánlotta pártja jogi segítségét, amelyet az interneten vagy a helyi pártirodákon keresztül lehet igénybe venni, továbbá emlékeztetett, a fővárosban április 11-én egy "szolidaritási demonstráción" állnak ki a kisbefektetők érdekeiért.

DK: soha többé ne legyen diktatúra Magyarországon!

A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke szerint 1945. április 4., a második világháború magyarországi befejezése után a béke most már több generáció számára is megadatott.

Gyurcsány Ferenc közleményében úgy fogalmazott: azt akarják, hogy ez mindig így legyen, és hogy sem idegenből, sem itthonról vezérelt diktatúra ne legyen soha többé Magyarországon.

Az ellenzéki pártelnök úgy értékelt, hetven évvel ezelőtt Magyarország megszabadult egy gyilkos diktatúrától, és elkezdődhetett az ország újjáépítése. A szabadság és demokrácia helyett azonban egy hol keményebb, hol puhább diktatúra következett - tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc azt írta, a DK úgy emlékezik 1945. április 4-ére, hogy végre megszűnt a holokauszt gyalázata, hogy ki lehetett jönni a óvóhelyekről, befejeződött a feldolgozhatatlan és soha meg nem érthető emberirtás.
Szerinte a béke jövőbeli garanciája, hogy az ország az európai nemzetek közösségének a tagja, és az is marad.
Hetven éve, 1945. április 4-én fejeződtek be hivatalosan Magyarországon a második világháborús harci cselekmények, szovjet hadijelentések szerint a Vörös Hadsereg kiűzte az utolsó német egységeket. Ezt a napot 1950-től a rendszerváltásig a felszabadulás napjaként ünnepelték; az újabb kutatások szerint az ország nyugati térségében még egy hétig tartottak a harcok.

Tapolcai választás - Fontos határidő!

Azok a választópolgárok, akik az április 12-ei tapolcai időközi országgyűlési választáson nem Magyarországon, hanem a 96 külképviselet valamelyikén kívánnak szavazni, szombaton 16 óráig kérhetik felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe.

A kérelmeket a www.valasztas.hu honlapon vagy - ügyfélkapus regisztráció esetén - a www.magyarorszag.hu honlapon lehet benyújtani.
A külképviseleti névjegyzékbe való felvételhez a választópolgárnak meg kell adnia a személyes adatait és meg kell jelölnie, melyik ország melyik külképviseletén akar szavazni. A külföldön szavazó, magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok kizárólag Magyarország külképviseletein szavazhatnak, levélben nem.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint eddig tízen jelezték, hogy a jövő hét végi időközi országgyűlési választáson Magyarország valamelyik külképviseletén kívánnak voksolni. Ketten-ketten Londonban és Szabadkán voksolnának, egy-egy választópolgár pedig Brüsszelben, Pretoriában, Münchenben, Milánóban, Bécsben és Bernben.
Az NVI adatai szerint a múlt év áprilisi szavazáson ebből a választókerületből 165-en jelezték, hogy külképviseleten akarnak voksolni.

Veszprém megye 3-as számú országgyűlési egyéni választókerületében azért kell időközi választást tartani, mert a térség tavaly áprilisban megválasztott fideszes országgyűlési képviselője, Lasztovicza Jenő januárban elhunyt.