A balsikerek ellenére népszerű a kormányfő

Bár a szocialisták nem szerepeltek túl fényesen a francia helyhatósági választásokon, s a leadott szavazatok száma alapján csak a harmadik helyen végeztek a voksolást nagy fölénnyel megnyert, Nicolas Sarkozy volt francia köztársasági elnök által fémjelzett konzervatív UMP, valamint a Marine Le Pen által vezetett jobboldali radikális Nemzeti Front (FN) mögött, a lakosság nagy része nem óhajtja, hogy váltás történjék a miniszterelnöki tisztségben. A megkérdezettek 62 százaléka ugyanis úgy foglalt állást, hogy ki kell tartania Francios Hollande elnöknek a hivatalban lévő Manuel Valls mellett – derült ki az Ifop felméréséből.

A felmérés szerint a kormányfőt leváltani óhajtók nagy kisebbségben vannak, hiszen csak 37 százalék nyilatkozott így. A kormányátalakítással kapcsolatban már jóval megosztottabbak a franciák. Miközben 50 százalék elutasítja ennek a lehetőségét, 49 százalék szerint szükség lenne a kabinet átalakítására. A megkérdezettek 45 százaléka úgy véli, be kellene venni a kormányba a centrista Modem vezetőjét, Francois Bayrout, 41 százalék pedig Lille szocialista polgármesterét, a párt korábbi főtitkárát, Martine Aubryt látni szívesen valamelyik tárca élén. Őt Párizs egykori polgármestere, Bertrand Delanoe követi 39 százalékkal.

A megkérdezettek 60 százaléka úgy foglalt állást, hogy Manuel Valls miniszterelnöknek folytatnia kell a gazdaság élénkítését célzó reformjait. A balul elsült helyhatósági választás után egyébként Francois Hollande utalt arra, nem változtat a reformokon, s kormányátalakítást sem tervez.

Szerző

Őrtornyokból figyelnék a csapatmozgást

Lengyelország 50 méteres őrtornyok építését tervezi az orosz enklávé, Kalinyingrád közelében. Varsó azért döntött a lépés mellett, mert Moszkva Iszkander rakétákat telepített a körzetben. Vlagyimir Putyin orosz elnök azt közölte, hogy a rakétákat egy katonai manőver keretében, március közepén vitték be Kalinyingrádba. 

Az orosz-lengyel határ ugyan viszonylag rövid, 200 kilométer hosszúságú, ám Varsó az elmúlt egy esztendő történéseinek fényében egy esetleges orosz beavatkozástól tart.

A magas őrtornyokkal kívánják feltétképezni, mi történik az enklávéban. Az építés költségeit 3,4 millió euróra becsülik, a pénzösszeg háromnegyede az Európai Unió alapjaiból folyhat be. Az EU ugyanis támogatja az unió külső határszakaszának védelmét.

Az elmúlt évben 3,2 millió lengyel lépett orosz, 3,3 millió orosz pedig lengyel földre.

Szerző

Új politikai kultúra megteremtése a cél

Új párt alakult Brazíliában, Sao Paulóban politikusok és aktivisták részvételével. A csoport a Alapjogok Polgári Mozgalma nevet kapja – közölte az Amerika21.de internetes platform. A minta a spanyol Podemos párt. Az új párt alapítói nagyrészt az egykori elnökjelölt, Marina Silva Fenntartható Fejlődési Mozgalmának tagjai. 

Luiza Erundina társalapító, a Brazil Szocialista Párt (PSB) parlamenti képviselője azt közölte, az volt a cél, hogy egy alulról építkező tömörülést hívjanak életre. Mint fogalmazott, új politikai kultúra megteremtésére van szükség.

Az új párt mintának tartja a 2013-as brazíliai tüntetéseket. Akkor az emberek amiatt vonultak az utcára, mert elégedetlenségüket fejezték ki amiatt, hogy a kormány stadionokra költi a pénzt, s nem az ezer sebből vérző szociális háló erősítésére.

Szerző
Témák
Brazília pártok