Erőszak a gólyatáborban - Bíróság elé került a gyanúsított

Publikálás dátuma
2015.04.08. 16:55
Illusztráció. Fotó: Thinkstock
A nyilvánosság kizárásával megkezdődött szerdán az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) fonyódligeti gólyatáborában múlt év augusztusában történt bűncselekménnyel, szexuális erőszakkal vádolt 39 éves budapesti férfi tárgyalása a Fonyódi Járásbíróságon.

Az ügy vádlottja, K. Sándor Szilárd fotósként dolgozott a gólyatáborban, ahol a vád szerint augusztus 30-án a kora hajnali órákban megtámadta a budapesti lányt. Fojtogatta, ököllel verte, megöléssel fenyegette és megerőszakolta. A történtekről fotókat is készített, ezekkel akarta zsarolni áldozatát. A szeptember óta előzetes letartóztatásban lévő férfire az ügyészség börtönben végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását kérte.

A vádlott nem járult hozzá, hogy felvételeket készítsenek róla, amire a tárgyalás kezdetén a bíró is felhívta a figyelmet. A bíróság a Fonyódi Járási Ügyészség indítványát elfogadva zárt tárgyalást rendelt el. A vádhatóság a sértett kímélése érdekében kért zárt tárgyalást; így például az áldozatot a vádlott jelenléte nélkül hallgathatják meg. A Somogyi Hírlap online kiadása augusztus 31-én írta meg, hogy megerőszakoltak egy lányt a fonyódligeti gólyatáborban. A történtekről egy olvasó számolt be a megyei lapnak, a rendőrség pedig megerősítette az értesülést.

Az ELTE jogi karának gólyatáborában történtek miatt az egyetem rektora szeptemberben fegyelmi eljárásokat indított, novemberben a fegyelmi bizottság döntése alapján kizártak két hallgatót a jogi karról, egy hallgatót pedig két félévre eltiltottak tanulmányai folytatásától. Fábri György, az ELTE kommunikációs igazgatója a történtekkel kapcsolatos rektori intézkedésekről akkor azt mondta: a jövőben csak úgy rendezhető gólyatábor, ha a programját a legrészletesebb leírás mellett engedélyezi a rektori vezetés.

A fonyódligeti eset után egy másik, hasonló ügyre is fény derült. Az Index tavaly október elsején - a fővárosi jogi kar gólyatáborában még 2013-ban - az ellene elkövetett, jogi következmények nélkül maradt nemi erőszakról. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa január 8-án közös sajtótájékoztatót tartott, melyen a miniszter munkacsoport létrehozását kezdeményezte - felkérve az oktatási jogok biztosát a vezetésére - a gólyatáborokban történt erőszakos cselekmények miatt. A testülettől várt ajánlás alapján a felsőoktatási intézmények megalkothatják a saját rendezvényeikre vonatkozó szabályokat. Az oktatási jogok biztosa a sajtótájékoztatón a felsőoktatási törvény módosítását javasolta úgy, hogy a jogszabály tartalmazzon az emberi méltóság feltétlen tiszteletben tartásának követelményére vonatkozó rendelkezést is.

Szerző

Dermesztő, hogy mennyire nem tiszteli az életet Semjén Zsolt

Mély megdöbbenéssel értesültem Semjén Zsolt nyilatkozatáról, mely szerint a Mennyország az állatok számára nincs nyitva. Ez alapján úgy tűnik, a KDNP elnöke nem csak azt akarja megmondani, hogy az emberek mit csináljanak vasárnap, hanem azt is, hogy ki juthat a Mennyországba és ki nem - írja közleményében Kiss László szocialista képviselő. 

"Keresztényként és állatvédőként dermesztőnek tartom, hogy Semjén Zsolt állatok szórakozásból történő elpusztítását szenvedélynek minősíti. A KDNP elnöke passzióból öldököl és még büszke is erre. Semjén Zsolt láthatóan nem tiszteli az egyetemes életet, számára az állatok fájdalma, szenvedése nem is létezik. Ha így van, vélhetően a naposcsibék élve történő ledarálásával sincs semmi gondja.

Semjén Zsolt egyelőre még csak az állatok életét tartja érték- és lélek nélkülinek. Vajon mikor jön el az idő, amikor már máshol húzza meg ugyanezt a határt?

Kiss László,
országgyűlési képviselő"

Semjén Zsolt a mandiner.hu-nak adott interjút, amit itt olvashat 

Szerző

Megölelünk-e egy cigányt? - Egy férfi kipróbálta (videó!)

Publikálás dátuma
2015.04.08. 16:27
Forrás:Facebook
Ma van a nemzetközi roma nap, számos figyelemfelkeltő, néhol provokatívabb akciókkal is. Az alábbi videót az elsősorban  az iskolai szegregáció ellen küzdő Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) tette közzé, a felvételen egy cigány fiatalember tesztelte "az utca népét".

Bangó Roland, a CFCF civil szervezet videósa bekötött szemmel állt ki a Kálvin térre, az alábbi felirat mellett: Cigány vagyok, sokak szerint bűnöző. Én bízom benned. Ha te is bízol bennem, ölelj meg!

A nap részletes programját itt találja: http://romasajtokozpont.hu/roma-nap-2015-programajanlo/

Szerző