Büntetőeljárás indult Viktor Janukovics ellen

Az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) és a főügyészség büntetőeljárást indított az Oroszországba menekült megbuktatott államfő, Viktor Janukovics és azon alkotmánybírák ellen, akik megszavazták az alkotmány illegitim módosítását 2010-ben - erősítette meg Olena Hitljanszka, az SZBU szóvivője.

A volt elnök és az alkotmánybírák ellen a vád hatalommal való visszaélés és összeesküvés az alkotmányos rend megváltoztatására.
Az ukrán parlament a "narancsos forradalom" után, Viktor Juscsenko elnöksége alatt 2005-ben úgy módosította az ukrán alkotmányt, hogy jelentősen korlátozta az elnöki jogköröket a törvényhozás javára. 2010-ben viszont - miután Janukovics került hatalomra - az alkotmánybíróság hatályon kívül helyezte a módosításokat. Így Janukovics ismét olyan széles elnöki hatalmat élvezhetett, mint Juscsenko elődje, Leonyid Kucsma exállamfő.

A büntetőeljárás megindításáról először Karl Voloh, az igazságügyi minisztérium mellett működő civil tanácsadói testület tagja adott hírt a nap folyamán a Facebook közösségi portálon keresztül. A társadalmi aktivista kijelentette, hogy több, eddig "érinthetetlen" magas rangú tisztségviselő ellen indul hamarosan büntetőeljárás. Megemlítette Szerhij Ljovocskin dúsgazdag üzletembert, Janukovics elnöki adminisztrációjának volt vezetőjét és volt helyettesét, Andrij Portnovot. Részleteket ugyanakkor nem hozott nyilvánosságra.

Voloh megjegyezte, hogy az eljárás megindításának előkészítésén az ország legjobb jogászai dolgoztak két hónapon át.
Janukovicsot a hatalomváltás és európai integrációt követelő Majdan-tüntetések nyomán váltotta le az elnöki tisztről elsöprő, több mint kétharmados többséggel az ukrán parlament 2014. február 22-én. Ekkor Janukovics már szökésben volt Oroszország felé. Jelenleg sajtóforrások szerint egy Moszkva környéki luxusvillában él.

Az eltávolított államfő ellen már több bűnvádi eljárást is indított az ukrán főügyészség. Hatalommal való visszaéléssel és tömeggyilkosságban való részvétellel vádolják a Majdan-tüntetők lelövetéséért. Vádolják még az alkotmányos rend erőszakos megdöntésére, megváltoztatására és az államhatalom megszerzésére irányuló cselekmények elkövetésével: Oroszországba menekülve Janukovics arra szólított, hogy tartsanak minden ukrajnai régióban népszavazást az adott terület Ukrajnától való elszakadásáról, illegitimnek nevezte továbbá a parlament által kinevezett új ukrán kormányt, és leszögezte, hogy továbbra is magát tekinti Ukrajna törvényes államfőjének. Időközben Janukovicsot hivatalosan is megfosztották az államfői titulustól, és így a volt elnököknek járó megszólítástól, illetve a juttattatásoktól is. Január végén egy kijevi bíróság határozatot hozott letartóztatásáról, ami jogi lehetőséget teremt az ukrán főügyészségnek arra, hogy a volt államfő kiadatását kérje Oroszországtól.

Szerző

Ejnye! - Letaposták a rózsákat az éhes miskolciak

Publikálás dátuma
2015.04.09. 13:41
MTI Fotó: Vajda János
Botrányosnak és szakmaiatlannak nevezte a miskolci ételosztást Kriza Ákos, a város fideszes polgármestere a TV2 Mokka című műsorában - írja a 444.hu.

Kriza szerint az akció, ahol tömött sorokban álltak az emberek, több százezer forintos kárt okozott a városnak, mert az ételért sorakozók letaposták a rózsákat.

Kriza korábban élesen kikelt az eredetileg a Gyermekétkeztetési Alapítvány által szervezett ételosztás ellen, és azt írta a szervezetnek:

„[...] kérem, hogy jótékonysági akciójuk helyszínéül más, elmaradottabb, saját helyzetén javítani és a figyelem középpontjába másként bekerülni nem képes településre essen a választásuk!”

A teljes cikket itt olvashatja!

Amint a Népszava korábban megírta:

A GYEA összesen 500 kiló lisztet, 500 kiló rizst, ugyanannyi cukrot, 1000 kiló babot, lencsét, sárgaborsót, 1000-1000 darab húskonzervet, illetve készételt, 55 karton csokitojást és 5 karton húsvéti csokinyulat vitt a városba. Ebből és a helyiek adományaiból önkéntesekkel együtt 600-700 csomagot állítottak össze.

Oláh Benjámin, a Miskolcnak Hangja Van csoport tagja elmondta, hogy az akciót bejelentették a rendőrségen és a helyszínen voltak a TASZ munkatársai is, ennek ellenére a csomagokért néhányan összeverekedtek. Király Gábor, az alapítvány elnöke úgy gondolja, az ő hibájuk, ha ebben az akcióban bármi rosszul sikerült, a miskolci civilek lelkesedése példamutató volt.

Szerző

Szorul a hurok Habony körül?

Publikálás dátuma
2015.04.09. 13:37
Fotó: Facebook
Bár papíron még a színésznő, Kapócs Zsóka férje, új szerelme van Habony Árpádnak - a Blikk szerint. 

A Blikk kiderítette: Orbán Viktor miniszterelnök stratégiai tanácsadója egy nála 17 évvel fiatalabb gyönyörű kosaras hölgynek csapja a szelet. A szerelmesek igyekeznek a legnagyobb titokban tartani a kapcsolatukat, ám egy-két érdekességet így is sikerült megtudnunk róluk.

Mint azt a Népszava is megírta: Habony a húsvéti hétvégét egy szőke hölggyel töltötte Londonban, ahol azt a bizonyos "kőművesdekoltázst" villantotta meg. Ezzel párhuzamosan kiderült az is: a miniszterelnök tanácsadója az utóbbi időben többször is feltűnt az amatőr női bajnokságban játszó egyik csapat kosármeccsein. Legutóbb a Tatabánya–BEAC mérkőzésen nem is egyedül szurkolt: elkísérte őt a találkozóra a kormánybiztos, Andy Vajna és a felesége, Vajna Tímea is. 

A napilap megkereste a miniszterelnök tanácsadóját, hogy meséljen az új szerelemről. 

– A magánéletem senkire sem tartozik. Ne írjatok le hülyeségeket – közölte zavartan Habony, majd egy szia után bontotta a vonalat. Későbbi SMS-üzenetekre pedig már egyáltalán nem is reagált. Keresték új párját is, ám neki a telefonja egész nap ki volt kapcsolva, üzenetekre nem rea­gált. 

- Először megkérdezem Árpit, mondhatok-e valamit. Amíg nem beszéltem vele, addig semmit nem szeretnék mondani – felelte  talányoasan a filmmogul neje, Vajna Tímea. 

A teljes cikket itt olvashatja!

Szerző