Előfizetés

Nem jár az 1-es villamos!

Publikálás dátuma
2015.04.09. 19:24

Pótlóbuszok közlekednek az 1-es villamos helyett a Puskás Ferenc Stadion M és a Lehel utca/Róbert Károly körút között járműhiba miatt. A kieső szakaszon 14 darab autóbuszt állítottunk forgalomba - írja Facebook oldalán a BKK.

A kieső szakaszon 14 darab autóbuszt állított forgalomba a BKK.

Elhunyt Pénzes Éva

Elhunyt Pénzes Éva, a felvidéki magyarság közéletének és kulturális életének egyik szervezője - tudatta csütörtökön a Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány, amelynek csaknem húsz évig segítette a munkáját.

Az alapítvány közleménye szerint Pénzes Éva március 29-én hunyt el. Temetése április 18-án lesz ipolysági szülőfalujában, a szlovákiai Deménden. Pénzes Éva 1955-ben született, 1977-ben tett szakérettségit a pozsonyi Könyvtárosi Szakközépiskolában. Mint írták, pozsonyi évei alatt részt vett a felvidéki magyar fiatalok állam által megtűrt szervezkedésében. 1981 és 1984 között az Új Szó munkatársa volt. Kapcsolattartóként segítette a Csehszlovákiai Magyar Kisebbség Jogvédő Bizottságát. Részt vett a szlovákiai magyar értelmiség ellenzéki mozgalmában tiltakozások, petíciók sokszorosításával, terjesztésével, államhatárokon átívelő információcserével, anyaggyűjtéssel, ami miatt folyamatos rendőrségi megfigyelés alatt állt.

Házasságkötésekor, 1984-ben települt át Budapestre. 1986 és 1991 között a Magyarságkutató Intézet munkatársa volt. 1988-ban egyik alapítója lett a Csehszlovákiai Magyar Kultúra Baráti Körének, majd 1989-ben a Rákóczi Szövetségnek, a szervezőbizottság tagjaként. 1992-től a Fidesz kisebbségi csoportjának, majd külügyi osztályának szervező titkáraként dolgozott 1999-ig. 1999 és 2002 között a Külügyminisztérium politikai államtitkárságának munkatársa volt. 2002 és 2011 között az Országgyűlés hivatalában dolgozott, nyolc éven át az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottságának, majd újra a Fidesz képviselőcsoportjának titkárnőjeként. 2011-től ismét a Külügyminisztérium állományába került, 2014-ig a dokumentációs főosztály munkatársa volt - áll a közleményben.

Az összegzés szerint Pénzes Éva 1992-től csaknem húsz éven át segítette a Pro Minoritate Alapítvány munkáját. A Pro Minoritate folyóirat szerkesztőségében szervezői feladatokat látott el. Szervezője volt a Bálványosi Nyári Szabadegyetemnek, részt vett a Kárpátaljai Nyári Szabadegyetem, majd a Szlovákiai Nyári Szabadegyetem megalapításában, és szervezői munkájával segítette a határon túli magyarokkal kapcsolatos rendezvények, konferenciák megvalósítását.

A 35-ös számú tanú sem vallott Hagyóra

Publikálás dátuma
2015.04.09. 18:42

Újabb tanú meghallgatásával, illetve további, az ügyészség által fontosnak tartott elektronikus tartalmak ismertetésével folytatódott a BKV-perben Kecskeméten.

Kezdésként a március 12-i tárgyalás jegyzőkönyvét tartotta indokoltnak ismertetni Hadnagy Ibolya bírónő. Emlékeztetőül: egy hónappal ezelőtt levetítették azt a 4 óra 23 perces videofelvételt, amelyet 2010. szeptember 14-én vettek fel, Hagyó Miklós és Balogh Zsolt szembesítésén. Balogh a felvétel megtekintése után jelentette be, hogy a szembesítéskor tett vallomását nem tartja fenn. „Hagyó Miklós semmilyen törvénytelenségre nem utasított, neki semmilyen pénzt nem adtam át” – mondta a negyedrendű vádlott, aki a bíróság előtt addig nem tett vallomást.

Az ismertetés után a 35-ös számú tanú meghallgatásával folytatódott a tárgyalás, aki 2007 márciusától gazdasági vezérigazgató-helyettesként dolgozott a BKV-nál 2008 második feléig. A tanú elmondta: amikor a céghez került 70 milliárdos volt a BKV adósságállománya, és tulajdonosi elvárás volt a veszteségek csökkentése változatlan szolgáltatási szint mellett. Ezért 100-150 fővel csökkentették csak az adminisztratív munkavállalók számát, ezzel majd félmilliárd forintos megtakarítást értek el évente. Ezt kísérte egy szervezeti átalakítás a cégnél, amely sokrétű projekt volt számtalan egyeztetéssel, sok vitával. A párhuzamosságok megszűntetésére, a vezetők számának csökkentésére, illetve bizonyos szolgáltatási szerződések újratárgyalására emlékezett vissza ezek közül a tanú. Az Antal Attila által vezetett BKV nagyjából ezer fős létszámleépítést foganatosított, amely 4.8 milliárd forintos megtakarítást jelentett a cégnek - derült ki Antal észrevételéből.

MTI Fotó: Ujvári Sándor

MTI Fotó: Ujvári Sándor

Kérdésre válaszolva a tanú elmondta, hogy Hagyó Miklóssal csak különböző értekezleteken találkozott vezetőtársaival egyetemben, a másodrendű Mesterházy Ernőt egyáltalán nem ismerte. Tőlük utasítást nem kapott, irányukból kérések felé nem érkeztek. Antal Attilával korrekt munkakapcsolatban voltak, sok előterjesztésük volt a kabinet felé, rendszeresen prezentáltak a cég pénzügyi helyzete kapcsán. Antal utódja, Balogh Zsolt is megbízott benne és a munkájában, javaslatait elfogadta. Kérdésre válaszolva elmondta, azért jött el a cégtől, mert nyilvánvalóvá vált, hogy az adott pénzügyi háttérrel nem lehet kihúzni a céget a bajból. Többször kiemelte vallomása során, hogy feszült helyzet volt a BKV-nál, számtalan vita kísérte a cég pénzügyi helyzetének rendbetételére tett kísérleteket. Ez is eredményezte hogy úgy döntött, otthagyja a BKV-t.

Ezután a munkaszerződése, illetve a végkielégítése kapcsán kérdezte a bírónő a tanút. Elmondása szerint hét havi végkielégítéssel, illetve három havi titoktartási pénzzel távozott a BKV-tól felmondási idő nélkül, amelyről Balogh Zsolttal akkori megbízott vezérigazgatóval állapodott meg. A tanúnak egyébként határozott idejű szerződése volt 2011 májusáig, de összesen 16 hónapot dolgozott csak a cégnél.

Az újabb emailek ismertetése előtt több vádlott védője ismételten jelezte, hogy elfogadhatatlannak tartják azt, hogy öt és fél évvel a nyomozás elrendelését követően, és három évvel a tárgyalás megkezdése, illetve az iratismertetés után az ügyészség újabb és újabb kutatásokat végez el a lefoglalt elektronikus adathordozókon. Ezután felolvasásra került néhány olyan levél az ügyészség által összegyűjtött 12 email közül, ami a 35-ös számú tanút is érintette.

Ügyészi kérdésre az egyik ismertetett anyag kapcsán a tanú elmondta: az ő területén nem volt olyan eset, amikor leszóltak voltak neki, hogy ki kell rúgnia valakit, vagy valamilyen ingatlan el kellene adnia a cégnek. Az elektronikus tartalmak egyébként érintették az AAM Zrt. tanácsadói szerződéseit, a Fogaskerekű fejlesztését, illetve egyes kommunikációs szerződéseket.

Hagyó Miklós észrevételében közölte: a Fogaskerekű vonalának meghosszabbítása kapcsán sem Balogh Zsoltnak, sem a tanúnak utasítást nem adott. Emlékeztetett arra, hogy például ezen infrastrukturális fejlesztés terve mind a BKV, mind a Hegyvidék önkormányzata, azaz Pokorni Zoltán részéről támogatásra talált a kérdéses email születése előtt már több héttel. Ugyancsak támogatta a fejlesztést a VEKE akkori szóvivője, Vitézy Dávid is.

A per a jövő hét kedden folytatódik.