Előfizetés

Le Pen: halálomat akarja a lányom

Mélyül az ellentét a Le Pen családon belül. Miután Marine Le Pen a francia szélsőjobboldali Nemzeti Front elnöke fegyelmi eljárást indított apja, a párt korábbi alapító elnöke, Jean-Marie Le Pen ellen, a veterán politikus azt nyilatkozta, hogy lánya a halálát akarja. 

A családon belüli feszültséget egy interjú okozta, amelyet Jean-Marin szerdán adott a Rivarol című szélsőjobboldali, antiszemita újságnak. Ebben a 86 éves idős politikus védelmébe vette Philippe Pétaint, a II. világháború idején a nácikkal kollaboráló francia rendszer vezetőjét, és azt állította, hogy a gázkamrák a háború részletkérdései voltak. Ugyanebben az interjúban azt is kijelentette: eltúlzottnak tartja azt, ahogy a lánya irányítása alatt az új pártvezetőség az antiszemitizmus és az idegengyűlölet vádja ellen védekezik.

Marine bírálta apja kijelentéseit és jelezte, ellenzi, hogy a decemberi regionális választáson Jean-Marin a párt listavezetője legyen és úgy vélekedett, hogy az idős politikus politikai öngyilkosságot követett el, lemondásra és a politikától való visszavonulásra szólította fel.

A párt tiszteletbeli elnöke hülyeségnek nevezte a felszólítást és nem kevesebbet állított, mint hogy lánya az ő halálát akarja. Az ő jelöltségét megakadályozó döntésről úgy vélekedett, még sok gondot fog okozni Marine-nak a párton belül, hiszen neki ott még nagy a támogatottsága és befolyása.

Történelmi találkozó: a külügyminiszterek már kezet fogtak

A kubai forradalom kezdete, 1958 óta először tárgyalt egymással Kuba és az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztere. Csütörtök este Panamavárosban, az Amerikai Államok Szervezetének (AÁSZ) kezdődő csúcstalálkozója előtt került sor John Kerry amerikai és Bruno Rodríguez kubai külügyminiszter találkozójára. 

Marie Harf, az amerikai külügyminisztérium szóvivője a találkozóról feltett egy fotót a Twitter közösségi oldalra, a felek megbeszéléséről azonban semmilyen részletet nem tett közzé.

Az Amerikai államok Szervezetének csúcstalálkozója ma kezdődik, amelyen tervek szerint Barack Obama amerikai elnök és Raúl Castro kubai államfő is sort kerít első közvetlen megbeszélésére, véget vetve ezzel a havannai kormány és Washington között több mint fél évszázada tartó "jégkorszaknak".

Újabb videó a dél-karolinai incidensről

A fehér rendőr által később lelőtt fekete férfi North Charlestonban megpróbált elmenekülni a közlekedési rutinigazoltatás helyszínéről - derült ki a járőrautó videokamerájának felvételeiből, amelyeket csütörtökön hozott nyilvánosságra a dél-karolinai rendőrség.

A képsorok azonban nem adnak magyarázatot arra, hogy miért próbált meg elfutni az 50 éves Walter Scott, mint ahogy arra sem, hogy miért végzett vele a szombati incidens során a 33 éves Michael Slager rendőr.

A felvétel tanúsága szerint Slager azért szólította fel lehúzódásra a sötét színű Mercedest vezető Scottot, mert az autónak törött volt a féklámpája. A felvételt megtekintő és a CNN által megszólaltatott szakértők szerint a rendőr szabályszerűen járt el: odament a leállított gépkocsihoz, és elkérte a vezető iratait. (Az autóban egy egyelőre meg nem nevezett afroamerikai utas is tartózkodott, akit az incidens után megmotoztak és előállítottak.)

Scott közölte a rendőrrel, hogy még nem íratta át a nevére az autót, ezért nincs forgalmi engedélye és kötelező biztosítása. A rendőr ezután visszaült a járőrkocsiba, feltehetően azért, hogy a fedélzeti komputeren lefuttassa a gépjárművezető adatait.
Walter Scott egyszer kiszállt a Mercedesből, és láthatóan mondani akart valamit, de a rendőr felszólította, hogy üljön vissza az autóba. A férfi engedelmeskedett, de röviddel később ismét kinyitotta az ajtót és futni kezdett.
Azt, hogy mi történt az első pillanatokban, amikor Slager utolérte Scottot, már nem látta a kamera.

Egy másik, a médiát napokkal korábban megjárt amatőr felvételen az volt látható, hogy a későbbi áldozat megpróbált elfutni a rendőr mellől, és eközben egy tárgy - feltehetően egy sokkoló - a földre hullott. Slager anélkül, hogy megállásra vagy megadásra szólította volna fel, nyolcszor rálőtt a menekülőre. A rendőr megbilincselte a földön fekvő férfit, visszalépett tőle, majd mellé dobott egy tárgyat, amelyről a felvételen nem volt megállapítható, hogy micsoda.
A mobiltelefonos felvétel készítője, Feidin Santana az NBC tévének nyilatkozva csütörtökön elmondta, hogy a történtek után nem érzi magát biztonságban.

A négygyerekes, elvált Scott korábban háromszor is ült börtönben, mert nem fizette a gyerektartást. Rokonai szerint elképzelhető, hogy emiatt futott el az igazoltatás elől. Több kisebb közlekedési kihágása is volt, 1987-ben pedig testi sértés miatt folyt ellene eljárás.

Slagert 2013-ban feljelentette egy Mario Givens nevű fekete férfi, mert a rendőr sokkolót használt ellene az otthonában. Givens azt állította, hogy nála nem volt fegyver. Slagert akkor nem távolították el a rendőri testülettől, de most igen, és szerdán gyilkosság gyanújával vádat emeltek ellene. A North Charleston-i rendőrség most újból ki fogja vizsgálni a két évvel ezelőtti ügyet.

Miközben a mintegy 100 ezres North Charleston lakosságának csaknem a fele (47 százalék) fekete, a város 324 rendőre közül a márciusi adatok szerint 256 fehér (79 százalék), 60 fekete (18 százalék) és 8 latin-amerikai származású.
Michael Slagernek csütörtöktől új ügyvédje van. Az első jogi képviselője a Scott halálát bemutató videó nyilvánosságra kerülése után lemondott ügyfele képviseletéről. A rendőrnek augusztus 21-én kell majd megjelennie a bíróság előtt.
Az incidens helyszínén csütörtökön több tucatnyian emlékeztek meg az áldozatról és helyeztek el virágot. Walter Scottot szombaton a közeli Summerville-ben fogják eltemetni.

A dél-karolinai esetnek országos következményei lehetnek, mert az Egyesült Államokban az utóbbi hónapokban többször megtörtént, hogy fehér rendőrök indokolatlanul vagy vitatott körülmények között fegyvertelen feketék halálát okozták. A 18 éves Michael Brown tavalyi megölése Fergusonban Amerika-szerte erőszakos tiltakozásokat váltott ki.

Kapcsolódó
Életfogytiglant is kaphat az amerikai rendőr