Előfizetés

Abbászt fogadja Putyin

Moszkvába látogat április 13-án Mahmud Abbász palesztin elnök. A háromnapos hivatalos látogatáson a kétoldalú palesztin-orosz kapcsolatok mellett az izraeli-palesztin békefolyamat kérdése  és a közel-keleti, észak-afrikai helyzet is terítékre kerül, jelentette a Kreml sajtószolgálata. 

Abbászt fogadja Vlagyimir Putyin államfő és Dmitrij Medvegyev kormányfő is. 

Orosz hadgyakorlat Transznisztriában

Orosz hadgyakorlatot csütörtökön tartottak a Moldvai Köztársaság szakadár régiójában, Transznisztriában, amelyet talán nem véletlenül a moldovai miniszterelnök látogatását megelőző napra időzítettek. A hadgyakorlaton részt vettek páncélos harci járművek és rakétavetők is. A brit The Telegraph szerint az orosz katonák egy, a Majdanhoz hasonló forradalmi megmozdulás elfojtását is gyakorolták. 

Kisinyovban a transznisztriai orosz katonai jelenlét és főképp a hadmozgások a Krím-félsziget elcsatolása óta még inkább félelmet keltenek. A nemrég kinevezett új moldovai miniszterelnök, Chiril Gaburici ma, pénteken látogat Tiraszpolba, a szakadár régió fővárosába. Gaburici megválasztása óta már másodszor találkozik Jevgenyij Sevcsuk transznisztriai vezetővel, (először március 14-én tárgyaltak) akivel a régió életének normalizálását – mint például a teherforgalom akadályoztatásának felszámolása - célzó egyezményeket írt alá. Az új moldovai kormány álláspontja szerint annak ellenére, hogy a békefolyamat és ezzel az egész konfliktus befagyott, a gyakorlati kérdéseket, a mindennapi együttműködés problémái rendezni kell, s ilyen téren volt is már előrelépés.

A moldáv-transznisztriai béketárgyalások 5+2-es formátumban zajlanak, a következő fordulóra április 21-én, Bécsben kerül sor.

Le Pen: halálomat akarja a lányom

Mélyül az ellentét a Le Pen családon belül. Miután Marine Le Pen a francia szélsőjobboldali Nemzeti Front elnöke fegyelmi eljárást indított apja, a párt korábbi alapító elnöke, Jean-Marie Le Pen ellen, a veterán politikus azt nyilatkozta, hogy lánya a halálát akarja. 

A családon belüli feszültséget egy interjú okozta, amelyet Jean-Marin szerdán adott a Rivarol című szélsőjobboldali, antiszemita újságnak. Ebben a 86 éves idős politikus védelmébe vette Philippe Pétaint, a II. világháború idején a nácikkal kollaboráló francia rendszer vezetőjét, és azt állította, hogy a gázkamrák a háború részletkérdései voltak. Ugyanebben az interjúban azt is kijelentette: eltúlzottnak tartja azt, ahogy a lánya irányítása alatt az új pártvezetőség az antiszemitizmus és az idegengyűlölet vádja ellen védekezik.

Marine bírálta apja kijelentéseit és jelezte, ellenzi, hogy a decemberi regionális választáson Jean-Marin a párt listavezetője legyen és úgy vélekedett, hogy az idős politikus politikai öngyilkosságot követett el, lemondásra és a politikától való visszavonulásra szólította fel.

A párt tiszteletbeli elnöke hülyeségnek nevezte a felszólítást és nem kevesebbet állított, mint hogy lánya az ő halálát akarja. Az ő jelöltségét megakadályozó döntésről úgy vélekedett, még sok gondot fog okozni Marine-nak a párton belül, hiszen neki ott még nagy a támogatottsága és befolyása.