Előfizetés

Agyonlőtt a rendőr egy férfit, azt hitte, sokkoló van a kezében - Videó!

A földre letepert fekete gyanúsítottat lőtt agyon az Oklahoma állambeli Tulsában egy fehér rendőr, aki azt állította, azt hitte, hogy sokkoló van a kezében, nem pisztoly.

Az április 2-án történt incidensről készült videofelvételt a hétvégén hozta nyilvánosságra a rendőrség. A 44 éves Eric Harris egy pisztolyt akart illegálisan eladni egy beépített rendőrnek. Harrist gyanút fogott, futásnak eredt, üldözték, majd a földre vitték a hatóság emberei. Felszólították, hogy forduljon hasra, ekkor dördült el a lövés.

Harrist egy 73 éves tartalékos seriffhelyettes, Robert Bates lőtte meg, aki a felvétel tanúsága szerint bocsánatot kért ezért. A kétségbeesett gyanúsítottat, aki a kórházba szállítás után belehalt a sebébe, a rendőrök felszólították, hogy fogja be a száját és nem törődtek azzal sem, amikor arra panaszkodott, hogy nem kap levegőt.

A videót Harris családjának kérésére tették közzé. Az ügyben nyomozó rendőr szerint Bates tévedését egy stresszreakció váltotta ki. Az ügyészség mérlegeli, hogy vádat emeljen-e az ügyben.  Az Egyesült Államokban az utóbbi hónapokban többször megtörtént, hogy fehér rendőrök indokolatlanul vagy vitatott körülmények között fegyvertelen feketék halálát okozták. A 18 éves Michael Brown tavalyi megölése Fergusonban Amerika-szerte erőszakos tiltakozásokat váltott ki.

A dél-karolinai North Charlestonban néhány nappal ezelőtt egy fehér rendőr, Michael Slager megölt egy afroamerikai férfit, Walter Scottot, aki megpróbált elmenekülni egy közlekedési rutinigazoltatás helyszínéről.

Az esetről készített felvételen látszik, amint az áldozat a rendőrök érkezésére elkezd menekülni, majd az is, hogy a lövés azután dördül el, hogy a férfit leszorították a földre. Figyelem, sokkoló felvétel!

Elúszhatott a fóti milliárd: szigorúbb szabályozást követelnek

Módosítsák úgy az önkormányzati törvényt, hogy a települések csak garantált papírokba fektethessenek a pénzt - kezdeményezte hétfői budapesti sajtótájékoztatóján Fábry Béla, a szocialista párt fóti választókerületi elnöke.

Mint mondta: az Országgyűléshez és a Magyar Nemzeti Bankhoz eljuttatandó kezdeményezés része az is, hogy hozzák nyilvánosságra, hány önkormányzatot mekkora kár ért, de azt is vizsgálnák, hogy ezen befektetésekkor az önkormányzati vezetők jogszerűen jártak-e el.

Kezdeményezik: amennyiben bebizonyosodik, hogy önkormányzati, állami vezetők is részesei voltak a csalássorozatnak, akkor ők is feleljenek magánvagyonukkal ezért - tette hozzá. A magánbetétesekhez hasonlóan pedig az önkormányzatok is részesüljenek teljes kártalanításban "az állami, nemzeti bank asszisztenciával megvalósult botránysorozatban" elvesztett pénzükért - hangzott el.

Érvelése szerint míg egy magánbefektető a saját pénzét viszi a vásárra, addig itt a város polgárai nem tehetnek arról, hogy a város vezetői eltőzsdézték az önkormányzat egymilliárd forintját. Fábry Béla szerint az ügyben "vétkes felelősségű" nemzeti bank forrásaiból kellene ezt a tételt kifizetni.

Takács István fóti szocialista önkormányzati képviselő az eseményen arról beszélt: nagy valószínűséggel elúszott az az egymilliárd forint, amit a város fektetett be a Hungária Értékpapír Zrt.-nél.  Megismételte azon korábbi - Bartos Sándor (Fidesz-KDNP) polgármester által március végén cáfolt - közlést, hogy noha a településvezetőnek értékpapír-vásárlásra volt felhatalmazása, a pénzügyi cég értékpapír-kezelést végzett Fót vagyonával.

Kormányközeli lap készül? Schmidt Mária kiadót alapított

Publikálás dátuma
2015.04.13. 16:54
Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója beszél a holokauszt áldozatainak magyarországi emléknapja alkalmából szervezett
Folyóirat-kiadót alapított a napokban Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum  és a XXI. Század Intézet főigazgatója - írja az Átlátszó. Azt már régóta lehet tudni, hogy kormányközeli lap van készülőben, kérdés, hogy Schmidt Mária lesz-e az, aki megvalósítja a kormány ezzel kapcsolatos terveit.

A Terror Háza Múzeum igazgatója még nem reagált a hírre, így sok más információ nincs a a Médiaháló Szolgáltató Kft. elnevezésű kiadó indulásáról, mindössze annyit tudni, hogy a XXI. Század Intézetet is fenntartó Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány már be is jegyezte a Mediahalo2015.hu domaint - írja az Átlátszó.

Korábban írtukA Napi Gazdaságon kívül az új kormányközeli médiumokat majd egy holdingcég tömöríti majd, ebben lehet tulajdonos Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó, és a Nézőpont Intézet tulajdonosa, Győri Tibor. Lapunk azt is megtudta, hogy a Napi Gazdaságot a többi orgánumhoz képest külön kezelnék; információink szerint biztosan a holdingcég alá tartozna a hamarosan induló új közéleti véleményportál, a Via.hu, egy új kereskedelmi rádiócsatorna, egy üzleti portál, és – most már biztosra vehető – egy a Helyi Témához hasonló bulváros hetilap.