Újabb átverés a Quaestor-kártalanítás?

Az Együtt - a Korszakváltók Pártja szerint a Quaestor-károsultak kárrendezését biztosító követeléskezelő alap létrehozásáról szóló törvény csak egy "újabb átverés".

Erről Szelényi Zsuzsanna beszélt keddi, budapesti sajtótájékoztatóján, hangsúlyozva, hogy a kárpótlást a kedden elfogadott jogszabály pénzintézetekre terheli, ezért "a károsultakat valójában azok az állampolgárok fogják kártalanítani, akik a nagy bankokban tartják a pénzüket".

A független képviselő arra is kitért, hogy képviselőtársával, a szintén az Együttben politizáló Szabó Szabolccsal közösen támogatták az Iszlám Állam elleni fellépésben való magyar részvételt. Magyarországnak részt kell venniük a népirtást és az emberi jogok eltiprását megakadályozó nemzetközi missziókban - mondta. Szelényi Zsuzsanna azt, hogy elhalasztották az állami földvagyon kezeléséről szóló javaslat zárószavazását úgy kommentálta: az ellenzék nem hagyta, hogy a kormány "bekebelezze és pénzzé tegye" a nemzeti parkok földjeit.

Szerző

DK: Áder horgászszenvedélye az indok?

A Demokratikus Koalíció örül annak, hogy legalább átmenetileg megmenekültek a nemzeti parkok - reagált a párt alelnöke arra, hogy a parlament kedden elhalasztotta az állami földvagyon kezelésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló kormányzati előterjesztés zárószavazását.

Nagy-Huszein Tibor sajtótájékoztatón arra is felhívta a figyelmet, hogy a földforgalmi törvény korábbi rendelkezése szerint aki földet vásárol, az köteles azt személyesen művelni. Hangsúlyozta, hogy a kedden el nem fogadott - általa salátatörvénynek nevezett - javaslatban szerepelt egy olyan bekezdés, amelyik alapján a tulajdonos "az önkormányzatra tukmálhatta volna a földet", hogy az közmunkásokkal műveltesse meg.

A politikus arra is kitért, hogy megszűnik a kereskedelmi célú, nagyüzemi halászat a természetes vizeken. Emlékeztetett arra, hogy a 2013-ban már halászati tilalmat rendeltek el a Balatonon és a Tisza-tavon. "Indoklás nincs, (...) talán Áder János horgászszenvedélye lehet az oka" - kommentálta a parlamenti döntést.

Szerző
Témák
DK földtörvény

Nem az újabb fideszes földlenyúlásra

Az MSZP nemmel szavaz az újabb fideszes földlenyúlást célzó törvényre - írja a párt sajtóközleményében.

A nemzeti földvagyonról szóló törvényjavaslatot az MSZP elutasítja, mert világos, hogy nem a vidéki emberek érdekét, hanem a Fidesz oligarcháinak és helyi klientúrájának újabb állami földekkel való kifizetését szolgálja.

Az állami földvagyonról szóló törvényjavaslat nem csak a tisztességes gazdák további kifosztását célozza, hanem a magyar természetvédelem sírját is megássa. Ha a parlament kormánypárti többsége megszavazza, akkor a korrupt Orbán-kormány alaptörvény-ellenesen a nemzeti parkoktól is elveszi a földeket.

Ez a Fidesz határtalan pénz- és hataloméhségének törvénye, ezért az MSZP határozottan elutasítja. A köztársasági elnöktől pedig elvárja, hogy a természeti értékeink védelme mellett ne csak szavakban törjön lándzsát, hanem tettekkel is bizonyítsa elkötelezettségét.  Ha a Fidesz-KDNP megszavazza ezt az alaptörvény-ellenes törvényt, elvárjuk, hogy Áder János küldje vissza azt az Alkotmánybíróságnak.

Szerző