Még több botrányos eset az esztergomi temetőben

A sírgyalázás és a koporsólopás mellett több más "disznóságra" is fény derülhet Esztergomban. Amint arról korábban beszámoltunk, a belvárosi temetőben, a Párdányi család felnyitott kriptájában több hozzátartozójuk maradványait is megtalálták, amelyek mind a nyers betonon hevertek, a koporsókat az Esztergomi Kegyelet Kft. akkori vezetőjének utasítására újraértékesítették. Most a kemma.hu-nak három korábbi dolgozó számolt be arról, milyen körülmények között kellett dolgozniuk; egyiküknek például az volt a feladata, hogy a kriptából felhozott, újraértékesítésre szánt halottas ládákat megtisztítsa.

- Folyamatosan terrorban tartott minket, most meg tagad, sőt, még ő vádaskodik - mondta korábbi főnökükről az egyik munkás, aki szerint "egy diktátor utasításainak kellett engedelmeskedniük". A temetői munkások állítása szerint gyakran megesett, hogy főnökük házánál kellett dolgozniuk; egyikőjük azt is elmondta, hogy volt olyan időszak, amikor másfél hónapig a temető közelébe se ment, csak főnöke lakhelyén tevékenykedett.

Az alkalmazottak azt is elmondták a hírportálnak: a temetkezési cég másik két szolgáltatási helyén - a kertvárosi és a szentgyörgymezői sírkertben - is "nagy disznóságok történtek": a cégvezető a temetői hulladékot (koszorúkat, mécseseket) velük ásatta vagy égettette el, miközben számlán azokat "hivatalosan elszállíttatta".

Emellett a szociális temetéseknél is "trükköztek": a halottakat koporsók helyet a hamvasztásoknál használt funérlemez-aljakba temették el. Előfordult, hogy a négy-ötszázezer forintos temetések alkalmával a megrendelők csak kétszázezerről kaptak számlát, a többi "zsebbe vándorolt". - Korábban 470 ezret mondtak egy temetésre, miközben az 350 ezerben megáll. Csakhogy anno külön felszámoltak, kifizettetek mindent, ami pedig alapból benne volt az árban - nyilatkozták az alkalmazottak.

A tizenhat amperes rendszerről ment a tizenkét kilowattos villanykazán. Ez csak úgy lehetséges, ha a biztosítékot „megpatkolják”. Amikor a korábbi vezetés távozni kényszerült, a nyomokat megpróbálták eltüntetni, csak hát így a rendszer nem bírta a terhelést. Három temető együttes villanyszámlája havi háromezer forint volt, a cég lényegében nem fizetett rezsit. A szolgáltató jegyzőkönyvezett és helyreállított mindent. Most „várják” a milliós büntetést.

Szerző
Frissítve: 2015.04.14. 20:03

Elégetett holttestek: életfogytiglan a csepeli hajléktalangyilkosnak?

Tényleges életfogytiglant indítványozott vádbeszédében az ügyész az öt halálos áldozatot követelő csepeli hajléktalangyilkosságok ügyében az elsőrendű vádlottnak a Fővárosi Törvényszéken kedden.

A büntetőperben több vádirat egyesítésével kilenc ember ellen folyik az eljárás, az ügyész két vádlott esetében hatszorosan minősülő emberölés és más bűncselekmények miatt kérte a bűnösség kimondását. Az ügyész szerint a szerb férfi mellett a másodrendű vádlott is életfogytiglant érdemel, de esetében a vád képviselője nem kérte a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből való végleges kizárást. Rajtuk kívül több vádlottra hosszabb tartamú fegyházat, illetve börtönt kért az ügyész.

A vádbeszéd szerint kisiklott életű, gyökértelen, társadalom peremére sodródott emberek voltak a bűncselekmény-sorozat szereplői. Az elsőrendű vádlott egy 40 év körüli szerb férfi, akit egyszer több mint tíz éve már bűncselekmény elkövetése miatt kiutasították Magyarországról. 2007-ben azonban egy szerb börtönből megszökve ismét Magyarországra jött, Budapesten a Boráros téri hajléktalanokhoz csapódott, majd felismerte a lehetőséget, és megpróbált társaiból bűnözői csoportot szervezni. Azt mesélte magáról, hogy részt vett a jugoszláviai háborúban, a többiek hallgattak rá, tartottak tőle.

Az elsőrendű vádlott és társai kint éltek a csepeli erdőben, alkalmi bűncselekményekből tartották el magukat, az eperföldön marihuánát termesztettek, fogyasztottak, de volt aki az alkoholista volt - mondta el az ügyész. A szerb férfi egyik ismerősükre azért orrolt meg, mert szerinte lopós, hazudós volt, a neki terjesztésre átadott több mint egy kilogramm marihuána pedig eltűnt. Ezért a szerb férfi 2010 szeptemberében táborukba csalta a sértettet, három társával összeverte, majd felakasztotta. Az áldozat szenvedései sokáig tartottak, holttestét elégették, a hatóságok nem bukkantak a nyomára.

Egy négytagú családot azért irtott ki a szerb férfi és egyik társa, mert azon a területen gyűjtötték a színesfémet, ahol szerintük nem lett volna szabad. A család két férfitagját baltával leütötték és megfojtották, két nőt pedig megfojtottak, majd a holttesteket nagyrészt elégették. Ezen kívül még több esetben kíséreltek meg emberölést azért, hogy megszerezzék ismerőseik értékeit, pénzét vagy éppen, mert lopás közben leleplezték őket a biztonsági őrök. Csak a véletlenen múlt, hogy nem lett több áldozata a bűncselekmény-sorozatnak.

Az ügyész nem fogadta el azokat a vádlotti védekezéseket, hogy a szerb férfitól való félelmükben vettek részt a cselekményekben, mert az ügyész szerint volt lehetőségük, hogy kivonják magukat a férfi befolyása alól. Ez olykor meg is történt, többnyire akkor, amikor valakinek már elege lett az elkövetett szörnyűségekből. A szerb férfi ellentmondó vallomásokat tett, általában tagadta bűnösségét, de volt amit részben beismert. Társai főként egymásra vallottak, de volt aki több cselekményt beismert.

A szerb férfi volt az egyetlen a vádlottak közül, aki nem kért bocsánatot az egyik áldozat korábbi tárgyaláson meghallgatott édesanyjától, sőt, szóban még rá is támadt a nőre. A vádlottak közül hárman más ügyben kiszabott jogerős szabadságvesztésüket töltik, a szerb férfi fegyveres bolti rablások miatt kapott egy másik eljárásban hat és fél évet, egyik társa pedig hét és fél évet. Másik három vádlott előzetes letartóztatásban van. A büntetőper a védőbeszédekkel folytatódik, az elsőfokú ítéletet várhatóan májusban hirdeti ki a törvényszék.

Szerző

Karambol az Erzsébet hídnál: lezárták a rakpartot, nagy a dugó

Lezárták a budai alsó rakpart egy szakaszát baleset miatt: egy személyautó és egy kisteherautó ütközött össze az Erzsébet híd alatt kedd délután, mindkét irányban torlódik a forgalom - tájékoztatta a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Kisdi Máté elmondta: a műszaki mentés idejére a rakpart érintett szakaszát lezárták. Az Erzsébet híd közelében mindkét irányba torlódik a forgalom. Hozzátette: a személyautóból egy sérültet kellett kiemelni, a mentők kórházba vitték.

Szerző