Előfizetés

Mégis működik az állami reklámhivatal

Publikálás dátuma
2015.04.15. 07:05
Fotó: Vajda József/Népszava
Fél évvel megalakulása után első érdemi "életjelet" adott magáról az állami reklámköltések felett diszponáló Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKH): kiírta ugyanis első nyílt közbeszerzését.

Az Államadósság Kezelő Központ nevében feladott kiírás tárgya az állampapírok "értékesítésének támogatását célzó" médiatervezés és -vásárlás, azaz médiaügynökségi feladatok, a szerződést június 26. és december 31. között köti a nyertessel a hivatal, mely "pénzügyi alkalmasságként" azt kötötte ki, hogy a két előző üzleti évben a pályázó cég nettó forgalma érje el az évi 400 millió forintot. Az NKH tavaly október 10-én kezde meg működését, és bár az állami szervek reklámokkal és PR-kommunikációval kapcsolatos közbeszerzéseinek összehangolása a dolga, idáig a működéséről semmit sem lehetett tudni; csak annyit, hogy Nobilis Márton, az Index korábbi tulajdonosának, Nobilis Kristóf milliárdos üzletember fia vezeti, és az egykori Fidesz-pártigazgató, a jogerősen elítélt Várhegyi Attila Prestige Media nevű cégétől érkezett a pozícióba.

Több bér vagy hálapénz?

G.E.
Publikálás dátuma
2015.04.15. 07:04
A kép csak illusztráció. FOTÓ: Thinkstock
Lassan az egész szakma elutasítja vagy legalábbis álszentnek minősíti azt törvénymódosító szöveget, amely az utólag fizetett hálapénz elfogadását ismét megengedné az orvosoknak.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) és a Magyar Orvosok Szövetsége (MOSZ) vezetőinek sajtónyilatkozatai után a rezidensek náluk is keményebben fogalmaznak közleményükben. Szerintük a módosítás törvényesítené a "kommunista gondolkodás által kitermelt hálapénzrendszert", márpedig ez a szoftkorrupt megoldás a gátja minden egészségügyi reformnak. A Magyar Rezidens Szövetség emlékeztet rá, hogy a fiatal orvosoknak elegük van az ígéretekből, tavaly ismét nőtt az elvándorlás, idén pedig várhatóan a végzős orvostanhallgatók fele sem írja alá a röghöz kötést feltételező ösztöndíjakat. Fogy az egészségügyben dolgozók ereje - mondják a fiatal orvosok, majd azt üzenik, hogy partnerei a mindenkori kormánynak egy fenntartható és hálapénz nélküli ellátórendszer kidolgozásában, de ennek alapfeltétele az ágazatban dolgozók bérének rendezése. Ezen a ponton érnek össze a szakmai vélemények, hiszen az utóbbi napokban Éger István, a MOK elnöke az értelmiségi átlagbér háromszorosát tekintette tárgyalási alapnak, Bélteczki János MOSZ-elnök pedig azt mondta: a többlépcsős bérkiegészítéssel tervezett béremelés nem megoldás, amíg nincs tisztességes bérrendezés, addig mindenkinek tudomásul kell vennie, hogy a hálapénz tartja életben a hazai egészségügyet.

A hálapénz az egészségügyi reformok örök gumicsontja, s azzá vált a kórházi átszervezések kérdése is. Tegnap éppen Újpest polgármestere ígért telket az új fővárosi kórház megépítéséhez, bár eddig fel sem vetődött, hogy Káposztásmegyeren legyen az intézmény. Tóth Zoltán választási szakértő pedig lapunknak megerősítette, hogy a Lázár János által felvetett helyi népszavazást valójában senki nem írhatja ki. A kormány javasolhatja, de a fővárosnak kell döntenie és megszerveznie is a referendumot, csakhogy a kórházak nagy része ma már állami tulajdon, amiről a helyi testületek nem kérdezhetik a lakosságot. Vagyis a kabinet megint elérte, hogy mindenki beszéljen róla, de senki ne tudja, mi lesz az egészségüggyel.

Bántalmazták az M1, követték a vs.hu munkatársát

Publikálás dátuma
2015.04.15. 07:03
Forrás: Facebook/M1
A munkája miatt megtámadták és bántalmazták az M1 egyik műsorvezetőjét - hangzott el az M1 aktuális csatornán kedd délelőtt. Borsa Miklóst Balatonfüreden támadták meg. Először azt kérdezték tőle, ő mondja-e a híreket, majd rárontottak és ütötték, közben azt ordították neki: "most hazudj!" A műsorvezető - mint mondták - a történtekhez képest jól van, de nincs olyan állapotban, hogy műsort tudjon vezetni, otthonában gyógyul. 

"Megdöbbenéssel fogadtuk a hírt, hogy a munkánk miatt fizikai bántalmazás érhet bennünket, de természetesen az M1 valamennyi munkatársa a történtek ellenére is tovább végzi feladatát" - hangsúlyozták az M1 aktuális csatornán.

Borsa Miklós FOTÓ: NAVA

Borsa Miklós FOTÓ: NAVA

Közben a vs.hu a következő történetet tette közzé: órákon át követték, helyenként futva üldözték, még a mosdóban sem merték egyedül hagyni a vs.hu munkatársát a Fidesz alkalmazottjai a parlamentben. Kíváncsiak voltak, kikkel beszél személyesen, vagy telefonon, próbálták meglesni, mit ír a laptopján. Feltételezhetően azért, hogy megtudják, miként tudott a honlap az egy hónappal ezelőtti zárt ajtók mögötti frakcióülésről részletesen beszámolni. Az ülésen a kormányfő arról beszélt: az Iszlám Állam elleni háborúval Magyarország demonstrálná a nyugati elkötelezettségét, Washington így nehezebben tudna nyomást gyakorolni a kormányra, amelynek nőne a belpolitikai mozgástere. A frakció sajtósa először tagadta a "szoros emberfogást", aztán elismerte: megbízást teljesít, ami ellen panaszt lehet tenni a sajtóosztályon. A sajtófőnök elsőre ugyancsak tagadta a megfigyelést, de később elárulta, hogy arra kíváncsiak, a vs.hu vajon jól értesült lesz-e az aznapi Fidesz frakcióülés részleteiről is, mint a korábbiról.

Szigoríthatják az újságírók elleni támadások büntetését

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) az újságírók, fotóriporterek, operatőrök és az őket segítő munkatársak elleni támadások büntetőjogi szankcióinak szigorítását kezdeményezi. A MÚOSZ elnöksége elfogadhatatlannak tartja az M1 Híradójának műsorvezetője ellen elkövetett támadást. "A médiában dolgozók közszereplőkhöz hasonló szabad bírálata a demokratikus nyilvánosságnak természetes és építő eleme" - fogalmazott a szövetség. Az erőszakos akciókat ugyanakkor "határozottan és egységesen" kell elítélnie a magyar társadalomnak, az újságírók és a médiafogyasztók közösségének - tették hozzá.

Tiltakozunk!

Amint az ország, úgy a nyilvánosság, benne a média is politikai értelemben élesen megosztott.Ennek ellenére, kell hogy maradjon a sajtószakmában annyi szolidaritás, hogy mélységesen elítéljük bármelyik sajtóorgánum munkatársa elleni atrocitást. Az újságírók dolga a nyilvánosság szolgálata, a közösség értesítése arról, mi történik itthon és külföldön. Bármi legyen a világnézete, politikai hovatartozása, senki, semmilyen körülmények közepette nem bántalmazhatja, nem korlátozhatja. Az M1 munkatársa mellett ugyancsak szakmai szolidaritásunkról biztosítjuk a vs.hu tudósítóját is, akit a világ szégyenére a parlamentben vontak megfigyelés alá, hogy megtudják: kik informálják. A szakma több képviselőjével együtt tiltakozunk a sajtószabadság, az újságírói munka durva megsértése ellen. (A szerk.)

Kapcsolódó
Megtámadták az M1 műsorvezetőjét