Palya Bea az A38 Hajón

Publikálás dátuma
2015.04.16. 07:51
FOTÓ: NÉPSZAVA
Egy évvel ezelőtt Palya Bea nagy sikerrel mutatta be Nő című nagylemezét az A38 Hajón és az ország számos városában.

Az énekes, dalszerzőnő április 17-én és 18-án visszatér az A38 Hajóra, hogy ezen a duplakoncerten legnagyobb slágerei mellett (Szabadon, Suttognak a vének, Hívlak téged) már az új, készülő lemez dalaiból is előadjon párat.

Szerző

Kapcsolódó

Dúdolva dolgozni

A Teátrumi Társaság megfontolást kér

A Magyar Teátrumi Társaság (MTT) arra kéri a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) versenyétől visszalépő színházakat, hogy fontolják meg döntésüket.

Az Örkény István Színház, a Szputnyik Hajózási Társaság és a STEREO Akt társulata korábban azt közölte, hogy a POSZT versenyprogramjába beválogatott előadásaikat játszani fogják a POSZT-on, de a versenyben nem vesznek részt.

A 15. POSZT versenyprogramjába az Örkény Színház Mohácsi János rendezte E föld befogad avagy SZÁMODRA HELY, valamint a Bagossy László rendezte Hamlet című előadását válogatták be. A STEREO Akt a Boross Martin rendezésében bemutatott Felülről az ibolyát, a Szputnyik Hajózási Társaság pedig A heilbronni Katica című, Kovács D. Dániel rendezte produkcióval képviselteti magát a versenyprogramban.

Az Örkény Színház társulata azért döntött úgy, hogy visszalép a versenytől, mert nem értenek egyet azzal, hogy a POSZT szakmai zsűrijének összeállításakor az MTT indoklás nélkül visszautasította a kritikuscéh delegáltját, és nem értenek egyet azzal sem, hogy a Magyar Színházi Társaság (MSZT) ezt szó nélkül tudomásul vette. Tiltakozásul az Örkény Színház kilép a Magyar Színházi Társaságból is.

A Magyar Teátrumi Társaság a három színháznak címzett levelében emlékeztet arra, hogy a POSZT lebonyolításáért egy nonprofit kft. felel, amelynek többségi tulajdonosa Pécs városa, a két kisebbségi tulajdonos, egyenlő arányban a Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság.

A POSZT működéséért gazdaságilag, jogilag, szakmailag és morálisan is a tulajdonosok vállalják a felelősséget. Mint írják, a három tulajdonos megállapodásának megfelelően bizonyos szakmai kérdésekben a két szakmai tulajdonos dönt. Ilyen kérdés a válogatók személyének kiválasztása, a zsűri felkérése, a díszvendég meghívása, az off-program fő irányainak meghatározása.

Kiemelik: a válogatást a két szakmai tulajdonos által megbízott két válogató végezte, és döntésüket a tulajdonosok változtatás nélkül elfogadták. "Egyébként az ő kiválasztásuk és megbízásuk is hasonló körülmények között zajlott le, mint a zsűri tagjainak felkérése" - emlékeztetnek.

"Úgy látjuk, hogy a helyzet, amely a POSZT körül most kialakult, nem az együttműködés, hanem a széthúzás irányába hat. Nekünk nem ez a célunk" - írják, hozzátéve, hogy az elmúlt években a két társaság rengeteg energiát fektetett abba, hogy a POSZT kapcsán - és más ügyekben is - kompromisszumra törekedve döntsön.

Szerző
Frissítve: 2015.04.15. 23:03

Közelkép - Pilinszky menedéke

Jópár éve koszorúzták meg Pilinszky János lakóhelyét a Hajós utcában. Én kaptam kézbe az Irodalomtörténeti Intézet koszorúját. Csakhogy elfelejtették feltenni rá azt a kis drótocskát, amely a rögzítésre szolgált. Zavartan tébláboltam, aztán a koszorút a falhoz támasztottam, gondolván arra: a költő amúgy is a modern magyar líra talpköve és támasza.

Az ünnepség után unokaöccsével, Kovács Péterrel és feleségével, Kovalovszky Mártával valamelyik eszpresszóban üldögéltünk. A művészettörténész házaspár Székesfehérváron egyre-másra rendezett kiállításokat, az ország minden részéből utaztak érdeklődők, hogy lássák például Csontváry képeit.

Pilinszkyvel volt szerencsém együtt dolgozni az Új Embernél. Már akkor élő legenda, az egyik legnagyobb élő lírikus volt, én a kiadóhivatal legeslegutolsó anyagmozgatója, de mindig lekötelezően, kedvesen beszélgetett velem, jóllehet érezni lehetett, hogy valahol az adott valóság fölött lebeg. Akkor mondtam először Kovács Péternek, írja meg emlékeit. Fejét rázta, még túl közeliek. Aztán levelekkel bombáztam, s végül nekiveselkedett. Most megírta, hogyan telt az élet „Pilinszky közelében”. (Ez a Vigilia kiadásában megjelent könyv címe.)

Pilinszky egész életében riadtan szemlélte a valóságot. Ám ott volt mögötte a biztonságos háttér, a család. Unokaöccse emlékezéseiből egyértelművé válik, hogy ez a kis közösség volt a szerető otthon, itt talált rá azokra a bensőséges érzésekre, amelyek hiányát nála érzékletesebben kevés író fejezte ki. Ha belemélyedünk lírájába, mindig érzünk valami tiszta gyermeki rácsodálkozást. Ezt az érzést hozta magával a családból, s őrizte a sikerek közben is. Kovács Péter a család történetébe szövi bele sajátját is, a háttérből azonban mindig felvillan a költő arca, csodálkozó mosolyával.

A címlapképen négyen üldögélnek Balatonfüreden, Lipták Gábor kertjében. A költő, Szigeti Endre, a tiszta szívű újságíró, Kovalovszky Márta és Kovács Péter. Nem csodálnám, ha Pilinszky szárnyra kapott és elvitorlázott volna az égi magasok felé.

Szerző

Kapcsolódó

Emmából Gemma lett