Előfizetés

700 milliárdos felfüggesztés: az Orbán-kormányé a felelősség

A Demokratikus Koalíció szerint csak az Orbán-kormányt terheli felelősség azért, hogy az Európai Bizottság felfüggesztette 700 milliárd forintnyi uniós forrás kifizetését – mondta Varju László DK-alelnök csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus bemutatta a testület határozatát és abból idézve közölte, hogy az Európai Bizottság csak a 2010-es kormányváltás után kiírt projektek közül sorol fel példákat. Szavai szerint számos alkalommal, rendszerszerűen fideszes vállalkozókra szabták a pályázatokat, amelyek során "az összes elképzelhető hibát" elkövették.

Tizennégy millió forintot fizettek egy olyan vizsgálatért, amely hatszázezret ért, egy esetben négyszeres áron vettek présgépet, egy másikban pedig az ár 44-szeresét fizették ki egy szoftverért - hozott példákat Varju László, aki úgy összegzett: lényegesen túlárazták a projekteket, a „bebukott pályázatok” során elköltött pénzek 46 százalékkal a paci ár felett vannak.

Minden második forintot indokolatlanul fizettek ki és szabálytalanul használtak fel, nincs olyan visszaélés, amit ne követett volna el a kormány – mondta Varju László. A DK-alelnök kijelentette, hogy Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár „konkrétan hazudik”, amikor arról beszél, hogy a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány is érintett lehet az ügyben.

Csepreghy Nándor szerdán jelentette be, hogy az Európai Bizottság felfüggesztette a gazdaságfejlesztési operatív program első három prioritásának kifizetéseit, ide tartoznak az innovációs pályázatok, a gazdaságfejlesztés és az üzleti infrastruktúra fejlesztése.

"Holokamu" - méltó büntetést kapott a holokauszttagadó nő

Holokauszttagadás miatt gyorsított eljárásban marasztalt el jogerősen egy 61 éves helybéli nőt csütörtökön a Szegedi Járásbíróság.

A bíróság a nemzetiszocialista rendszer bűneinek nyilvános tagadása bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottat, és ezért - a vádhatóság indítványával egyezően - másfél évre elrendelte a nő próbára bocsátását és pártfogói felügyeletét. A bíróság különös magatartási szabályként előírta a vádlottnak, hogy látogasson el Budapesten a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, és az ott látottakról számoljon be pártfogójának.

Az egyik internetes portálon 2014. november 21-én jelent meg cikk arról, hogy Budapestre látogatott az egykori auschwitzi koncentrációs tábor parancsnokának unokája. Az íráshoz a vádlott az egyik közösségi oldalon olyan tartalmú hozzászólást fűzött, amellyel kétségbe vonta a holokauszt megtörténtét, illetőleg hazugságként állította be azt, valamint utalt arra is, hogy mi köze van az unokának a nagyapja tetteihez. Ezen kívül felháborodását fejtette ki a cikk mint áskálódás miatt is. A nő hozzászólásában a "holokamu" kifejezést és a "különben is, ha igaz is" fordulatot használta.

A Tett és Védelem Alapítvány feljelentése alapján indult eljárásban a vádlott beismerte a bűncselekmény elkövetését, és a bíróság előtt is úgy fogalmazott, nem állt szándékában megsérteni senkit. A büntetlen előéletű nő a civil szervezetnek bocsánatkérő levelet is írt. Kemenes Krisztián bíró az ítélet indoklása során kifejtette, nem lehetett kérdéses a vádlott bűnösségének megállapítása. Az enyhítő körülményekre – különösen a vádlott beismerésére és bocsánatkérésére - való tekintettel azonban nem látta szükségesnek büntetés kiszabását.

Argentin hadihajók indultak a Falkland-(Malvin) szigetek felé

Publikálás dátuma
2015.04.16. 12:00

Éppen 33 éve, ezen a napon baljós hírek érkeztek Falkland szigetekről. Egy újabb háború előszele. Az argentin flotta mozgásba lendült. Népszava anno

A brit hadügyminisztérium csütörtökön délben, közleményben jelentette be, hogy az argentin hadiflotta „egyes elemei” elhagyták a honi kikötőket. Brit részről arra számítanak, hogy ezek a hajók délnyugati irányban — azaz a Falkland-szigetek felé — indulnák el, adta tudtul a közlemény.

Argentína, amelyet külső agresszió fenyeget, eltökélte magát szuverenitásának megvédésére, és arra, hogy lezárja a latin-amerikai gyarmati rendszer történetének utolsó fejezetét — hangoztatta a nemzethez intézett üzenetében az argentin köztársasági elnök. Leopoldo Galtieri leszögezte, hogy országa sohasem mond le a Malvin- (Falkland)-szigetekre támasztott igényéről.

Ugyanakkor megerősítette, hogy Argentína előnyben részesíti a békés megoldást és igyekszik a lehető legjobb feltételeket biztosítani a visszaszerzett terület lakossága számára.

A La Razon című argentin lap, amely sok tekintetben a katonai körök nézeteit tükrözi, a következőkben összegezte azt az ötpontos tervet, amelyet Buenos Aires a csütörtökön Argentínába visszatérő amerikai külügyminiszter elé tár:

1. A szigetcsoportot argentin kormányzó igazgatja; 2. az argentin zászló továbbra is ott lobog a szigetcsoport fölött; 3. az argentin szuverenitás nem lehet tárgyalások témája; 4. a szigetlakóknak azonosak lesznek a jogaik és kötelességeik, függetlenül attól, brit vagy argentin származásúak-e; 5. a brit flotta visszavonulása és az argentin erőknek a szigetcsoportról való visszavonása.

A feltételek lényegében azonosak azokkal, amelyeket Argentína hétfőn a Biztonsági Tanács elnökéhez elküldött. A La Razón szerint Argentína kész elfogadni a közös közigazgatás valamilyen formáját a Déli-Georgia és a Déli-Sandwich szigeteken.

Az argentin parti őrség két hajója áthaladt a Nagy-Britannia által hétfőtől életbe léptetett kétszáz tengeri mérföldes blokádövezeten és megérkezett a Falkland- (Malvin)- csoportra — közölték az argentin hadiflotta tisztségviselői.

Alexander Haig amerikai külügyminiszter Reagan elnökkel folytatott szerdai megbeszélését követően sajtóértekezleten közölte: a helyzet „rendkívül nehéz és veszélyes”. Haig egyébként csütörtökön ismét Argentínába utazott.

Argentínából érkező hírek szerint egy százezres létszámú katonai kontingens és több száz harci gép áll készen, hogy visszaverje a brit agressziót — jelentette csütörtökön a TASZSZ szovjet hírügynökség. A szovjet hírügynökség beszámol arról, hogy Argentína állandó légi- hidat tart fenn a Falkland- (Malvin)-szigetekkel.

Népszava 1982. április 16.