Holokauszt-emléknap: Colleen Bell is üzent

Publikálás dátuma
2015.04.16. 18:31
FOTÓ: Pálfalvi Kitti/Népszava
Az emberiség történetének legtragikusabb időszakként emlékezett a holokausztra a népirtás emléknapján, csütörtökön Budapesten, a Páva utcai emlékközpontban az Amerikai Egyesült Államok nagykövete.

Colleen Bell úgy fogalmazott: emlékezni kell ezekre az eseményekre, hogy "soha többé ne ismétlődhessen meg még hasonló sem". Magyarország jelentős lépéseket tett, hogy szembenézzen történelme tragikus eseményeivel, benne a holokauszt során játszott tragikus szerepével - tette hozzá. A diplomata leszögezte:  "mindannyian tehetünk többet, és többet is kell tennünk" a gyűlöletet és a tagadást hirdetőkkel szemben, akik kódolt üzenetekkel és kettős beszéddel próbálják megszerezni az antiszemiták támogatását.

Szerző

Holokauszt-emléknap - MSZP: a felelősségről is beszélnünk kell

Ma, a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján fájdalommal emlékezünk azokra, akik életüket vagy szeretteiket vesztették el a holokauszt szörnyű éveiben - kezdi az emléknap alkalmából kiadott közleményét az MSZP.

"De a fájdalmon túl a felelősségről is beszélni kell, és nem is elsősorban a múlt, hanem a jövő iránt érzett felelősségről. Ma, amikor a politikában, a közéletben újra feltűnnek az egykor tragédiához vezető, gyűlölködő gondolatok, ez a felelősség nagyobb, mint bármikor a II. Világháború óta. Nekünk, demokratáknak az a dolgunk, hogy megállítsuk az ordas, rasszista, antiszemita eszmék terjedését, hogy a közéletből – mi több, már a törvényhozásból – kiszorítsuk az egykori népirtók szellemi örökségét és örököseit.

Senkinek nem szabad elfelejtenie, hogy ezek az eszmék magyarok százezreinek meggyilkolásához, megnyomorításához vezettek. Fontos, hogy mindenki emlékezzen erre, és tudja, hogy hová vezet a szélsőjobboldali ideológia.

Mi azért vagyunk felelősek, hogy Magyarország - származásra és vallásra való tekintet nélkül - minden polgára számára biztonságos otthon legyen. Ezért is kell elmondanunk a következő generációknak minden alkalommal, hogy mi történt hetven évvel ezelőtt, és hogy milyen rettenetes gondolatok vezettek a szörnyűségekhez.

Sajnos, ezek az ordas eszmék feléledtek, és ezért is fontos, hogy mind szavakban, mind tettekben elhatárolódjunk a szélsőségesektől. Nemcsak ma, amikor emlékezünk, hanem minden áldott nap, akkor is, amikor nincsenek évfordulók. Nekünk, demokratáknak meg kell fogadnunk: mindent megteszünk azért, hogy a szélsőjobboldal soha többé ne jelentsen veszélyt senkire.

MSZP"

Szerző

Seriffrendszer lesz Miskolcon

Publikálás dátuma
2015.04.16. 17:58
Illusztráció/Thinkstock
Támogatta a miskolci közgyűlés csütörtökön az úgynevezett seriffrendszer bevezetését: minden választókerület kap egy-egy önkormányzati rendészt.

A miskolci önkormányzat rendészeti feladatot ellátó munkatársainak száma 2010-ben még csak 81 volt, a közgyűlés mostani döntése nyomán pedig már 160 lesz. Ez a létszámbővítés szükséges volt ahhoz, hogy mind a húsz miskolci választókerület saját rendészt, azaz seriffet kaphasson – szerepelt az előterjesztésben.

Az előterjesztés adatai szerint húsz emberrel emelik a közterületen szolgálatot teljesítő csoport létszámát, az irodai alkalmazottak pedig kettővel lesznek többen. A seriffek közterület-felügyelő képzést kapnak, részt vesznek kommunikációs és konfliktuskezelő tréningeken - közölte a miskolci önkormányzat. A választókerületekben szolgálatot teljesítők kiemelt feladata a közvetlen, aktív és eredményes kapcsolattartás a lakossággal és az önkormányzati képviselőkkel, a rendőrséggel és a polgárőr-egyesületekkel, továbbá a szabályszegések észlelése, valamint a rendészeti intézkedések hatékonyságának növelése. 

Szerző