Előfizetés

Neked MUNKA, nekem ÁLOM

Publikálás dátuma
2015.04.17. 07:13
Fogyatékosok és mentoraik az ír Job Shadow Day plakátján
A Salva Vita Alapítvány idén áprilisban először szervezi meg hazánkban a "Neked MUNKA, nekem ÁLOM" napot. E különleges nyílt nap célja, hogy a jelentkező fogyatékos emberek megismerhessék azt a munkahelyet, munkakört, amiről mindig is álmodtak. A program előkészítése már zajlik, az alapítvány várja a programra nyitott munkáltatók és az érdeklődő fogyatékos emberek jelentkezését.

Írországban már évek óta sikeresen működik a "Job Shadow Day", amely napon a dolgozni vágyó fogyatékos emberek kipróbálhatják magukat "álommunkájukban". 2015-ben először, Európa több országában is megrendezik ezt az érzékenyítő programot április 22-én.

A nyílt napba bekapcsolódó munkáltatók esetében nem csak a cég mutatkozik be az érdeklődő fogyatékos embereknek, hanem egy-egy konkrét munkakört ellátó munkavállaló, egy házigazda is. Ő fogadja a fogyatékos munkavállalót, aki nyomon követheti egy napját. Természetesen a Salva Vita Alapítvány nem hagyja magára sem a jelentkezőket, sem pedig a munkáltatókat: tapasztalt mentorok kísérik a munkahelyekre az résztvevőket, majd a helyszínen egész nap hozzáértő támogatást biztosítanak.

Vég Katalin, az alapítvány ügyvezetője abban bízik, hogy sokan jelentkeznek a programba, és még többekhez eljut majd a "Neked MUNKA, nekem ÁLOM" híre. Bár ennek a nyílt napnak nem célja, hogy konkrét állásajánlatok szülessenek, mégis újabb mérföldkövet jelenthet a fogyatékos emberek megismerésében, elfogadásában, elősegítheti, hogy közülük egyre többen tudjanak a nyílt munkaerőpiacon elhelyezkedni.

A program nem csak az idei évre szól, az alapítvány hosszú távra tervez, amihez nagy segítséget jelent, hogy a kezdeményezés bekerült a Norvég Civil Támogatási Alap kedvezményezett projektjei közé.

A Salva Vita Alapítvány 1993 óta támogatja a fogyatékos embereket abban, hogy munkát találjanak, kibontakoztathassák képességeiket, és lehetőségük legyen megteremteni maguknak az önálló élet feltételeit. Emellett számos formában támogatják a munkáltatókat is a fogyatékos munkavállalók foglalkoztatásában.

A tanárok nekimennek a kormánynak

Számos pontban sérti a nemzeti köznevelési törvényt a kormány és a Klik a Wallenberg Szakközépiskola bezárásáról hozott döntése a Pedagógusok Szakszervezete szerint, ezért megtámadták a határozatot. Az ugyancsak bezárásra ítélt Neptun Általános Iskolába tegnap kezdődött a beiratkozás, amit a szülők szerint a tankerületi igazgató akadályozott.

Nyílt levélben szólítja fel a kormányt a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) arra, hogy vonja vissza a Raoul Wallenberg Szakközépiskola megszüntetéséről hozott döntését. Mint ismert, az iskola vezetését néhány napja levélben tájékoztatta a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) arról, hogy az intézményt feldarabolják, az iskola több mint ezer diákját máshová szórják szét.

Úgy tudni, mindezt azért, mert a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek szüksége van az iskola épületére. A PSZ szerint a kormány és a Klik több pontban is megsértette a köznevelési törvényt: a megszüntetésről szóló döntés előtt nem kérték ki az iskola alkalmazottainak, diákönkormányzatának, szülői szervezetének véleményét, s mivel szakközépiskoláról van szó, a Fővárosi Gazdasági Kamara állásfoglalására is szükség lett volna.

Emellett kifogásolják, hogy nem világos a megszüntetés indoklása sem, és az iskolaigazgatónak küldött Klik-levél sem felel meg a törvényben leírt tartalmi követelményeknek. Hangsúlyozzák: ha a kormány áprilisban nem dönt a határozat visszavonásáról, a szakszervezet bírósághoz fordul.

Folytatódik az újpalotai Neptun iskola kálváriája is; megírtuk, a Klik ezt az iskolát is bezárná arra hivatkozva, hogy oda túl kevés gyerek jár. Mivel a tanulók nagy része speciális nevelést igényel, a kormányzat számításai nem helytállók, mert ezeket a gyerekeket duplán kell számolni a létszám meghatározásánál. Az iskolában tegnap kezdődött a beiratkozás, a tanárok viszont attól tartanak, hogy a bezárás híre elbizonytalanítja a szülőket, s ha kevesebb lesz a beiratkozó, mint amennyien idén végeznek, az végképp megpecsételheti az iskola sorsát.

Az egyik szülőtől megtudtuk, hogy tegnap reggel megjelent az iskolában Tyukász Tamás tankerületi igazgató, és a beiratkozás ellen "agitált". Az iskola egyik tanára a Népszavának elmondta: Tyukász tájékoztatást tartott a szülőknek arról, hogy ha beíratják gyermekeiket a Neptunba, azzal együtt vállalják azt is, hogy az iskola "átszervezése" esetén szeptembertől gyerekeiket a kerület más iskoláiba kell vinniük.

A beiratkozás ma folytatódik, a lapunknak nyilatkozó tanárnő hangsúlyozta: ezek kritikus napok az iskola számára, s rendkívül fontos, hogy minél több szülő írassa be gyermekét, mert csak így lehet megmutatni a döntéshozóknak, hogy a Neptun iskolára a jelenlegi formájában van szükség a tankerületben. Kerestük a Neptun igazgatóját, ám mint megtudtuk, a Klik - ahogy a Wallenberg iskola igazgatójának is - megtiltotta, hogy az iskolavezető a sajtónak nyilatkozzon.

Médiacézár? Jó, jó, de miből?

Publikálás dátuma
2015.04.17. 07:11
Az új médiabirodalom székhelye FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Hogyan tud a nyilvánosság előtt semmilyen jövedelemmel nem rendelkező Habony Árpád egy médiabirodalom fő részvényesévé válni? Jogi képviselője tavaly visszautasította, hogy ne rendelkezne "törvényes és nyomon követhető jövedelemmel", ám azóta sincsenek válaszok a vagyonosodására.

Már Lázár János is médiavállalkozónak nevezte tegnap a papíron – illetve a nyilvánosság számára látható módon – semmilyen jövedelemmel nem rendelkező, a céginformációban csak „inaktív gazdálkodóként” szereplő, eddig a kormányzati stratégiában tevékeny Habony Árpádot. A miniszterelnöki főtanácsadó vezető fideszesek számára is oszt tanácsot, ám ingyen teszi. Mégis, Győri Tiborral közösen, 50 százalékos tulajdonosként bukkant most fel az új, Simicska Lajos ellenében felálló, kormányhű médiát vezérelni kívánó cégben, a Modern Media Group (MMG) Befektetési és Vagyonkezelő Zrt.-ben. A legtöbben azt találgatják: miből telhet erre a főtanácsadónak?

Miközben Habony nem választott politikus, nem kormányzati tisztviselő, tehát nem kell vagyonnyilatkozatot tennie és így nem számon kérhető, tavaly év végén jogi képviselője útján kérte ki magának a luxuséletmódot firtató ellenzéki felvetéseket: jogi lépéseket helyezett kilátásba a „a hamis látszatot keltő” híresztelésekkel szemben, amelyek azt állítják, „nem rendelkezik a megélhetését biztosító törvényes és nyomon követhető jövedelemmel”. A jogi képviselő nem tisztázta, Habony hogyan finanszírozza életmódját.

Tény, hogy az MMG-vel a médiapiacra lépett Habony újra üzletemberré vált, aki immár a Nézőpont-tulajdonos, egykor Orbán Viktor „személye körüli” államtitkárnak is nevezett Győri mellett is látható lehet. Habonynak forrásaink szerint jól jöhet a fél éve működő, első közbeszerzését csak nemrég kiíró Nemzeti Kommunikációs Hivatal, amely a hírek szerint 40 milliárd forint állami reklámpénz felett diszponálhat, hiszen a tanácsadó a kezdetek óta rálát a Miniszterelnökség irányította hivatal működésére.

Forrásaink ennél is fontosabbnak tartják Habony közeli kapcsolatát a filmügyi kormánybiztos Andy Vajnával, valamint a Fidesz-frakcióvezető Rogán Antallal. Az tavaly novemberben szivárgott ki, hogy Vajna maga is érdeklődik a médiaüzlet, éppen akkor a TV2 megvásárlása iránt. Ez irányú szándékairól többet nem tudni, viszont cége, a Las Vegas Casino Kft. termei 2025-ig biztosan jól jövedelmeznek számára, mivel a nemzetgazdasági tárca, a cég kérésére, meghosszabbította a koncessziós szerződését. A Szerencsejáték Zrt. a Vajnához köthető Belvárosi Kaszinó Kft.-nek pedig a bérleti díjakért fizetett jelentős összegeket: 2011-ben 194, 2012-ben 210, 2013-ban 280, tavaly 300 milliót.

A Habony munkájára rálátó forrásunk szerint Rogán legalábbis szem előtt tarthatta Habony „segítségét”, amikor a még általa vezetett V. kerülettől kedvezményesen juthatott legalább két belvárosi ingatlanhoz az a cégcsoport, amelyben Habony rokonai is részvényesek voltak. A Károly körút 26. szám alatti ingatlant bérbe adták egy cégnek, amely két hónapon belül kedvezményesen, 54 millióért megvásárolta, egy év múlva pedig 102 millióért eladta.

Szintén fontos, hogy az MMG székhelyeként az óbudai Perc utca azon épületét jelölték meg, amelyben a nagy átalakítás alatt álló Napi Gazdaság is található: a Napi Gazdaság Kiadó Kft.-t ügyvezetőként Keresztesi Péter irányítja, aki egyúttal az MMG vezérigazgatója is lesz. A kft. 2012-ben 599, 2013-ban 478 millió forintnyi árbevételt könyvelhetett el, noha forrásaink szerint bizonyos, hogy az MMG a Napi Gazdaságtól függetlenül, önállóan hozná létre saját, egy bulváros hetilapot és a Via.hu véleményportált biztosan tartalmazó médiaportfólióját. Mindezek után nem csoda, ha az ellenzék ismét Habony vagyonára kíváncsi; az Együtt – hasonlóan a PM tavaly decemberi bejelentéséhez – vagyonosodási vizsgálatot kezdeményez az adóhatóságnál.

Garancsihoz kerül az ESMA
Nem az eddig az ESMA Zrt. tulajdonában lévő villanyoszlop-reklámok jogát értékesítette tegnap a spanyol-magyar cég, hanem mint a társaságot irányító Bleuer István közleményéből kiderült, az egész ESMA Zrt.-t. Bleuer a tulajdonostársakkal egyetértésben úgy határozott, hogy az ESMA menedzsmentje részére értékesíti a társaságot, s „a beruházás nagysága miatt a megmaradt csapatnak szüksége volt egy pénzügyi befektetőre is”. Több gazdasági szereplő megkeresése után Garancsi István adta a legkedvezőbb ajánlatot – írták. Tegnap megvásárolta az ESMA részvények 100 százalékát. A közlemény szerint Garancsi célja, hogy az érdekkörébe tartozó cégek reklámtevékenységét az ESMA koordinálja, de „természetesen bízik a további terjeszkedésben is”. A Zrt. vezérigazgatója, valamint a management tulajdonosi képviselője a cégnél csaknem 20 éve dolgozó Gátai Péter lett. Három éve törvény tiltja a villanyoszlopokra kifüggesztett reklámokat, ami jelentős bevételi forrástól fosztotta meg az ESMA-t, mégis évek óta élénken érdeklődik iránta egy kormányközeli kör. Lapunk információi szerint – szemben a Népszabadság megkeresésére adott válasszal – a nemzeti fejlesztési tárcánál már készül az a törvénymódosítás, amely lehetővé teszi, hogy a lámpaoszlopokon ismét kihelyezhetőek legyenek reklámok. Ismert, a második Orbán-kormány 2012-ben a közlekedési törvény módosításában rejtette el azt a passzust, amely alapján az ESMA-nak több mint tízezer, villanyoszlopon lévő hirdetőfelületet kellett leszerelnie.Lázár a Jobbik felé tolja Simicskát
Nagy szerelem és szép barátság van kibontakozóban Simicska Lajos és a Jobbik között - mondta tegnap Lázár János. A Hír Tv munkatársa ennek kapcsán megkérdezte, miért nem mennek be hozzájuk mostanában kormánypárti politikusok, kiegyensúlyozottabb lenne a tájékoztatás. Lázár válaszul közölte, ő mindig rendelkezésre állt. Szerinte azonban, ha a tapolcai választási kampány alatt nézte valaki a HírTv-t, azt láthatta, hogy megtalálták a közös hangot a Jobbikkal, s ez érződött a (nyilván Simicska-érdekeltség) közterületi reklámfelületeken is. "Mindenkinek a saját ízlésére van bízva" - fogalmazott. A Figyelő tegnap arról írt, hogy Simicskának - akinek 2013-ban még 2,6 milliárdos osztalékot hozott a médiaportfóliója - legalább 60 milliárdos készlete van "a háborúra". Az Orbánnal való konfliktus másik frontja az állami média: a Világgazdaság arról írt, hogy hamarosan 160 dolgozót bocsátanak el, 200-400 milliós végkielégítéssel.