Uniós felfüggesztés: az Együtt mást is sejt az okokról

Az Együtt szerint azért Brüsszelben és nem Magyarországon vették észre, hogy probléma van az uniós pályázatokkal, mert a kormány "megszállta" a független intézményeket, köztük az uniós források helyes elköltéséért felelő Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóságot (EUTAF) is.

Szigetvári Viktor, a párt elnöke budapesti sajtótájékoztatóján leszögezte: a Fidesz-kormány azt hazudja, hogy az előző kabinetek és az EU felelnek az uniós fejlesztési források körül kialakult botrányokért, pedig a kormány minden ellenőrző szerv függetlenségét felszámolta, köztük az ügyészségét, az Állami Számvevőszékét, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalét (Kehi) és az EUTAF-ét is; utóbbi felel a kormány nevében az uniós források helyes elköltéséért.

Ha a kormány engedné, hogy ezek a szervezetek tisztességes ellenőrzést folytassanak, akkor nem Brüsszelben, hanem Magyarországon, az EUTAF kormánytisztviselőinek kellene felfedezni az ilyen botrányokat - összegzett Szigetvári Viktor. A politikus beszélt arról is, hogy ez ügyben is felfedezhető a személyi összefonódás:  a Kehi vezetőjének, Gaál Szabolcs Barnának a felesége az EUTAF-nál a Gazdaságfejlesztési Operatív Program fejlesztési forrásainak elosztásáért felel. Az Együtt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez fordul, mert a végére akar járni annak, hogy a hivatal ellenőrizte-e a gazdaságfejlesztési operatív program problémáit - közölte a pártelnök.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség a szerdán jelentette be, hogy az Európai Bizottság felfüggesztette a gazdaságfejlesztési operatív program első három prioritásának kifizetéseit. Az érintett területek 2007 óta pályázható keretösszege mintegy 700 milliárd forint. Az Európai Bizottság (EB) a gazdaságfejlesztési operatív program három programrészének 42 ezer projektjéből hatot kifogásolt, és 3-4 olyan megjegyzést tett, ami a pályázatok elbírálására vonatkozik; a kormány megfontolja az EB javaslatait - ezt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter mondta csütörtöki tájékoztatóján egy kérdésre válaszolva.
Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára szerdán jelentette be, hogy az Európai Bizottság (EB) felfüggesztette a gazdaságfejlesztési operatív program első három prioritásának kifizetéseit. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön azt mondta, a felfüggesztett három programrész nettó értéke 150 milliárd forint; az EB 42 ezer projektjéből hatot kifogásolt, és 3-4 olyan megjegyzést tett, ami a pályázatok elbírálására vonatkozik.Szerző

LMP: a kormány közpénzből tüntetné el a lopás nyomait

A kormány közpénzből akarja eltüntetni a lopás nyomait azzal, hogy a költségvetésből finanszírozza 145 önkormányzat, csalás miatt jogosulatlannak ítélt és ezért ki nem fizetett uniós játszótér-felújítási támogatását. Ezt Sallai R. Benedek, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője jelentette ki budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus emlékeztetett: az unió csalás elleni hivatala megállapította, hogy az érintett önkormányzatok csak "néhány korhadó rönkfát" kaptak modern játszóterek helyett, a pénz pedig eltűnt. A kormány erre válaszul nem megkeresi a bűnözőket, hanem helyt áll helyettük, és kifizeti a büntetést - hangsúlyozta, hozzátéve, a játszóterek miatt a kabinet most 1,8 milliárd forintot vállal át az EU-tól, de lehet, hogy legközelebb 700 milliárd forintot kell majd kifizetnie, ami a teljes magyar fejlesztéspolitika összeomlását eredményezheti.

Sallai R. Benedek szerint az utóbbi eset akár az egész költségvetést veszélybe sodorhatja, később pedig akár államcsőd is bekövetkezhet, ha az állam nem tudja majd finanszírozni a működését.

Szerző

Magyar kisfilm sokkolja a világot (videó!)

Publikálás dátuma
2015.04.17. 13:16
Illusztráció/Thinkstock
A kisfilm magyar alkotók munkája, a player.hu szerint a világ máris imádja, már most tisztán látszik, hogy komoly "vírusvideó" lesz belőle. Az nem lenne baj persze, ha az "üzenet" mindenkihez eljutna. 

forrás: player.hu

Szerző