Előfizetés

Jogsértő volt a paksi fűtőelemek elszállítása?

A Párbeszéd Magyarországért szerint a 2003-as paksi üzemzavar során megsérült fűtőelemek szállítása és végleges elhelyezése sérti a 2011-es nukleáris hulladékokról szóló irányelvet - erről Jávor Benedek, a párt EP-képviselője beszélt hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján.

Az EP-képviselő azt mondta, a fűtőelemeket 2014-ben egy olyan szerződés alapján szállították Oroszországba, amelynek a hatályossága kérdéses. Jávor Benedek elmondta: a sérült fűtőelemeket a háborús Ukrajnán keresztül szállították el, ami súlyos biztonsági kockázatokat vetett fel, és kiderült, hogy az elszállításról szóló szerződés a végső elhelyezésre is vonatkozott; a fűtőelemeket Oroszországban a majaki feldolgozóüzemben helyezik el, ami a Föld egyik nukleárisan legszennyezettebb helye.

Arra is kitért, hogy az eredeti szerződést, amelyet 2011-ben ellenjegyzett az Euratom Ellátási Ügynökség, 2013-ban módosították, de a magyar kormány erről nem adott tájékoztatást az ügynökségnek, mondván, a változtatás pusztán technikai jellegű volt. Az ügynökség viszont azt közölte Jávor Benedekkel, hogy az ő jóváhagyásuk a feltétele a szerződés érvényességének. Az EP-képviselő szerint így a sérült fűtőelemeket egy kérdéses hatályosságú szerződés alapján szállították el. Jávor Benedek jelezte, az ügyben panasszal él az Európai Bizottságnál.

A PM tudja, hogyan csökkenthető az elvándorlás

Karácsony Gergely szerint a fiatalok elvándorlását is meg lehetne állítani, és gazdaságélénkítő hatása is lenne, ha bevezetnék a Párbeszéd Magyarországért (PM) által javasolt havi ötvenezer forintos alapjövedelmet. A párt társelnöke az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában azt mondta: 18 év felett állampolgári jogon járna mindenkinek az alapjövedelem, de magyarországi lakhelyhez kötötten.

A PM múlt szerdán tartott kampányindító sajtótájékoztatót arról, hogy a felnőtteknek havi 50 ezer, a gyermekeknek havi 25 ezer, míg a várandós kismamáknak havi 75 ezer forintos alapjövedelmet garantálnának, a minimálbért pedig nettó százezer forintra növelnék.

Karácsony Gergely az M1 műsorában kifejtette: minden olyan magyar állampolgár megkapná ezt az összeget, aki fiatalként továbbtanul és még nem dolgozik, valamint azok az idősebbek, akik már nem találnak munkát. Számukra ez az összeg "védőhálót" jelentene, hogy ne essenek ki a társadalomból, vissza tudjanak találni a munkaerőpiacra. Ezzel együtt viszont, hogy megérje dolgozni, szükséges az alapjövedelem és a legkisebb jövedelem közötti különbség növelése, így a nettó minimálbér 100 ezer forintra való emelése is része a PM javaslatának - tette hozzá a társelnök.

Karácsony Gergely szerint az alapjövedelem bevezetéséhez teljesen át kell alakítani a jelenlegi szociális rendszert. Úgy vélik, az alapjövedelem kiváltana minden alacsonyabb összegű szociális ellátást. Emellett az adórendszerhez is hozzá kellene nyúlni, a jelenlegi egykulcsos adórendszert egy progresszív - legalább még egy sávot tartalmazó - adórendszerrel kell felváltani. Mindezek mellett "állami takarékoskodás" és egy antikorrupciós program lehetne a fedezete a PM által javasolt alapjövedelemnek.

Gőgös: komolyan kell venni a Jobbikot

Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese szerint a múlt heti tapolcai időközi országgyűlési választás eredménye megmutatta, komolyan kell venni a Jobbikot.

Gőgös Zoltán az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában kérdésre válaszolva azt mondta: még nem kezdeményeztek vitát a Jobbikkal, de a pártot szembesíteni kell azzal a filozófiával, amit képvisel. Magyarország elszigetelődését nem kívánhatja senki - szögezte le az MSZP-s politikus.

Gőgös Zoltán a műsorban azt mondta: a tapolcai választás fontos tanulság volt. Tapolcán - amely mint megjegyezte: régóta jobboldali körzetnek számít - tavaly tavaszhoz képest a Fidesz 8 ezer szavazót veszített, a baloldal 4 ezret, míg a Jobbik jobban tudta mozgósítani bázisát. 

Az MSZP-s politikus felhívta a figyelmet arra is, hogy a jobbikos bázis jellemzően olyan fiatalokból áll, akik nem élték meg, milyen az, amikor az országot "minden oldalról szögesdrótok vesznek körbe". A Jobbik politikája nagyon szélsőséges dolgokat tartalmaz. Ezzel együtt azt is megjegyezte, hogy mivel a két párt "gyökerei egyformák", elképzelhetőnek tartja, hogy a Fidesz, ha bajba kerülne, koalícióra lépne a Jobbikkal.

Az MSZP elnökhelyettese az M1 aktuális csatornán azt mondta: a választásokon mindig az adott helyre kell koncentrálni. Azt mondta: 2018-ban abban látja az esélyt, hogy abból a baloldali szövetségi körből, amellyel jelenleg együtt mozognak, találnak majd olyan embereket akik hitelesebb képet tudnak adni egy helyi közösségnek, mint egy helyi jobbikos vagy fideszes politikus.