Liza, a rókatündér Brüsszelben is hasít

Publikálás dátuma
2015.04.20. 14:45
Forrás: Facebook
A Liza, a rókatündér nyerte Európa vezető nemzetközi zsánerfilm fesztiválján a 7. Pálya szekció fődíját, valamint a Pegazus Közönségdíjat is - olvasható a Magyar Filmunió hétfői közleményében.

A vasárnap zárult, immáron 33. alkalommal megrendezett Brüsszeli Fantasztikus Filmek Nemzetközi Fesztiválján (BIFFF) a szakmai zsűri mellett a belga közönséget is elbűvölte a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült abszurd romantikus vígjáték, a kategóriája legjobbjának járó fődíj mellett megszerezte a seregszemle közönségdíját is.

Ujj Mészáros Károly első mozifilmje nemzetközi premierje alkalmával márciusban rögtön elnyerte a portugál Fantasporto filmfesztivál fődíját, valamint a legjobb vizuális effektek díját is. A múlt pénteken zárult amszterdami Imagine Filmfesztiválon pedig a legjobb európai fantasztikus filmnek járó Ezüst Mélies-díjjal tüntették ki az alkotást.

A Balsai Mónika, Bede-Fazekas Szabolcs és David Sakurai főszereplésével készült film nemzetközi fesztiválkörútja folytatódik: hamarosan az Egyesült Királyságban, Spanyolországban és Brazíliában is versenyez. A Liza, a rókatündér a Magyar Nemzeti Filmalap 220,36 millió forintos gyártási támogatásával készült a Filmteam produkciójában, producere Major István. Ujj Mészáros Károly alkotása február 19. óta nagy sikerrel szerepel a magyar mozikban az A Company Hungary forgalmazásában, eddig mintegy 92 ezren váltottak rá jegyet.

Szerző

Botrány a Nemzetiben: demokráciáért demonstráltak a színészek

Publikálás dátuma
2015.04.20. 11:23
Forrás: Facebook
A bécsi Burgtheater vasárnapi esti előadása után a magyarországi demokráciáért aggódó levelet olvastak fel a Nemzeti Színházban. A közönség egy része tapsolt, a másik része fütyült, a harmadik pedig értetlenül fogadta a nem várt demonstrációt.

MITEM Nemzetközi Színházi Fesztivál  felkérésére idén igent mondó Burgtheater az előadás után aktuálpolitikai performansszal rukkolt elő. Jan Bosse, az előadás rendezője pénteken értesítette a Nemzetit és a saját színészeit is, hogy nem jön el a vasárnapra megszervezett közönségtalálkozóra.

Karin Bergmann, a Burgtheater igazgatója is hasonló levelet írt, így a színészek egyedül maradtak Budapesten az előadással. Bár Vidnyánszky felajánlotta nekik a közönségtalálkozó megtartását, helyette inkább levelet írtak - tudta meg a Valasz.hu.

Martin Reinke, az egyik színész olvasta fel a németül és angolul vegyesen megírt levelet, ami a magyarországi demokráciát fenyegető veszélyekről szólt, melyben elmondta, hogy ennek ellenére eljöttek Magyarországra, és nagy örömmel játszottak a közönségnek. A levél így szólt: "Mélyen tisztelt Közönség! Tudomásunk van arról a nehéz helyzetről, amelyben a nagyszerű magyar nép és kulturális élet jelenleg van. Demokratikus úton és demokratikus választások által olyan helyzetbe sodorta magát, amely által egyre inkább eltávolodik a demokrácia szellemétől és Európától. Aggodalommal töltenek el minket ezek a fejlemények, mint önök közül is sokakat. Ennek ellenére eljöttünk, és szívesen játszottunk önöknek. Csehov úgy képviseli közös európai kultúránkat, mint talán kevesen. Tudniuk kell, hogy összetartozunk. Köszönjük a meghívást!" - zárta a sorokat a színész.

Az alig másfél perces aktuálpolitikai demonstrációt a közönség vegyesen fogadta, volt aki bekiabált, hogy nicht war, azaz nem igaz, voltak akik tapsoltak, voltak, akik látványosan kivonultak. Vidnyánszky Attila, a Nemzeti igazgatója, miután tudott a levél felolvasásáról, a plakettet, amit általában az előadás utáni fogadáson szoktak átadni, rögtön az előadás végén, a színpadon nyújtotta át Reinke-nek. A beszéd alatt nem jelent meg az elhangzó szöveg a kivetítőn, ezzel szemben az aradi vértanúk nevét sorakoztatta fel a vendéglátó színház.

Magyarázatot vár Vidnyánszky 
A Nemzeti Színház főigazgatója a Burgtheater intendánsának, Karin Bergmann-nak küldött levelében kiemeli: "úgy vélem, sem Magyarországon, sem bárhol a világon nem ízléses a színpadról direkt politikai leveleket felolvasni a közönségnek, mely aligha ezért érkezik az előadásra."
Arra kéri a Burgtheater intendánsát, tájékoztassa: "mi volt az oka annak, hogy a társulatot Ön és a rendező magára hagyta a Nemzeti Színházban és mi az oka annak, hogy egy, az európai színházi kultúrában elfogadhatatlan eszközhöz folyamodtak munkatársai. Úgy érezzük, ezzel a magyarázattal a MITEM-en örömmel részt vevő többi társulatnak is tartoznak."
A főigazgató kitért arra is, hogy a Burgtheater társulatának felajánlották, rendező nélkül is tartsák meg a közönségtalálkozót, de ezzel nem kívántak élni. "Az előadás végén azonban egy, a magyar belpolitikával kapcsolatos utalásokkal tűzdelt levelet olvastak fel a közönségnek, mely gesztust meglehetős értetlenséggel fogadtunk. Meglehetős türelemmel viseltük azt is, amikor a Burgtheater munkatársai fasisztáztak a színpadon, próba közben" - áll a levélben.
Mint írja, a Nemzeti Színház számára megtiszteltetés színpadán fogadni a világ meghatározó színházait, így a Burgtheatert is. "A Sirály inspiratív, izgalmas előadás volt, amelyet a közönségünk jól fogadott. A jövőben is szívesen működünk együtt Önökkel, ám szeretném, ha a tegnap Budapesten történteket megmagyarázná."

Szerző
Frissítve: 2015.04.20. 17:08

Közekép - Kiváltságos helyzetben

Aki szépen beszél magyarul, segíti a nyelv ápolását és fejlesztését, az sokáig él. Bár aligha valószínű, hogy az életkor és a szép beszéd egyenes összefüggésben lenne egymással, a Kazinczy-díjak tegnapi kiosztása mégis felvetette ezt a lehetőséget. 

Ketten kapták meg a díj arany fokozatát: a 94 éves Bencédy József, a nyelvtudományok kandidátusa és a 90 éves Szathmári István, az ELTE nyugalmazott professzora. Mindketten sokat tettek a magyar nyelvészeti hagyományok ápolásáért és a nyelvművelésért. (A díjat 1960-ban megalapító Péchy Blanka színművész is 94 évet élt). Az idén Kazinczy-díjas lett két pedagógus is, ami azért fontos, hiszen az iskolákban ők tehetnek a legtöbbet a szép magyar beszéd elterjesztéséért.

A harmadik díjazott pedig a Magyar Rádió nyugalmazott bemondója, Szalóczy Pál. Ez pedig amiatt öröm, mert a médiában megszólalók érik el a legtöbb embert és így szolgálhatnak mindig jó példákkal arra, miképpen lehet igazán szépen beszélni. Szalóczy megtette, amire - képletesen - felesküdött. Hosszú évtizedekig a rádióban és a tévében olvasta a híreket, amíg engedték. Azóta a pályaudvarokon és a metróban hallani a hangját, valamint ismétlődő és nagyon szép előadóestjein, amelyeken a magyar irodalom nagyjainak műveiből készült összeállításokkal áll a közönség elé.

A "szakma" pedig, amelyet ő és annyi kollégája oly nagy hozzáértéssel művelt, kissé átalakult. Klasszikus bemondóból egyre kevesebb van, a korszerűség jegyében hírszerkesztők és műsorvezetők mondják a híreket, fájdalom, nagyon változó színvonalon. Ezért is kellene jobban megbecsülni azokat, akik még pontosan tudják, hogyan kell szépen beszélni. Persze tény, hogy a magyar nyelv művelése, ápolása nem díj-függő. Vagyis a nyelv helyes használata nem azon múlik, jár-e érte elismerés, vagy sem. Mégis érdemes tisztelegni az új díjazottak előtt, hiszen ők jól kamatoztatták a nagy többségnél kiváltságosabb helyzetüket. Sokat tettek azért, hogy beszédünk megőrizhesse szépségét.