Előfizetés

Líbiánál a menekültkérdés kulcsa?

Publikálás dátuma
2015.04.20. 17:58
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter. MTI Fotó: KKM / Ruby Gábo
Az Európai Unió külügyminiszterei hétfői luxembourgi tanácskozásukon egyetértettek, hogy azonnali cselekvésre van szükség a földközi-tengeri menekültkérdés kapcsán, de a probléma mindaddig nem oldható meg, míg Líbiában nem jön létre működő, a határait ellenőrizni tudó állam - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután részt vett a tanácskozáson.

A politikus elmondta, hogy amint létrejön egy líbiai egységkormány, minden segítséget meg kell majd számára adni, hogy az EU déli határvidékének biztosítása garantált legyen. Szijjártó arról is beszámolt, hogy az embercsempészet visszaszorítása érdekében az uniós tagállamok fokozni fogják a titkosszolgálati és bűnügyi együttműködést.

Szijjártó Péter arra az álláspontra helyezkedett, hogy Líbiában mindaddig nem tud létrejönni működő állam, míg a terroristák működésük biztos területének tekinthetik az országot, míg az Iszlám Államot nem sikerül visszaszorítani. A terroristák szabad tevékenykedésének bizonyítéka a miniszter szerint az is, hogy a szélsőségesek 28 etióp keresztényt gyilkoltak meg. A tárcavezető emiatt arra kérte a brüsszeli diplomáciát, hogy fontolják meg, hogy a miniszterek tanácsa forduljon a Nemzetközi Büntetőbírósághoz (ICC), hogy a hágai törvényszék vizsgálja ki és torolja meg a Líbiában elkövetett "horrorisztikus kivégzéseket". A miniszter elmondta, hogy ő maga is megkeresi majd ez ügyben az ICC főügyészét, de hatékonyabbnak tartaná, ha ezt maga a tanács is megtenné.

A politikus elmondta azt is, meg fogják vizsgálni, hogy a korábban kivégzett koptokhoz hasonlóan az etióp keresztények családtagjainak is tud-e segítséget küldeni a kormány, fel lehet-e venni velük a kapcsolatot.

A migráció kérdésével összefüggésben Szijjártó Péter elmondta, hogy a földközi-tengeri és a nyugat-balkáni migrációs nyomást nem lehet elválasztani egymástól, s felhívja a tanács figyelmét, hogy mostanra megszűnt a szezonális ingadozás, s a migrációs nyomás minden irányból folyamatossá vált.

A külügyminiszterek Dél-Amerikáról és a Karib-térségről tartottak stratégiai vitát, amelynek kapcsán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megjegyezte, hogy a magyar kormány "déli nyitás" politikája európai stratégia.
A politikus úgy fogalmazott, hogy a kormány koncepciója összhangban áll az európai törekvésekkel, és ez olyan stratégiai kérdés, amelyben "Magyarország a legjobb ütemben lépett". Szijjártó Péter hozzátette, hogy a térségben a közelmúltban jelentős változások mentek végbe, ám eközben az Európai Unió gazdasági nehézségekkel küzdött, így Oroszország és Kína kedvezőbb pozíciókra tett szert. A cél a miniszter szerint Európa stratégiai szerepének visszaszerzése.
"Mi ebbe a versenybe időben beneveztünk" - húzta alá a miniszter, emlékeztetve, hogy Magyarország a közelmúltban több külképviseletet nyitott a térségben, több mint kétszáz ösztöndíjas tanulhatott a térségből Magyarországon, s Brazíliával erről ismét folynak tárgyalások.

Szijjártó Péter felidézte, hogy a tavalyi évben Magyarország 1,2 milliárd dollár értékben exportált termékeket a térségbe, a cél pedig az, hogy jelentősen emelkedjen a régió súlya a magyar kivitelben.
A tárcavezető rámutatott, hogy az unión belül is verseny alakult ki a tagországok között Latin-Amerikáért, és hat olyan területet sikerül azonosítani, ahol Magyarországnak versenyelőnye lehet. Ilyen a technológiai együttműködés, műszaki és mérnöki szolgáltatások, ahol a magyar szakemberek képzettsége jelenti a versenyelőnyt, a kreatív iparág, az orvosi műszerek, az autóipar és az élelmiszeripar. Emellett a politikus a személyes jelenlét fontosságát hangsúlyozta.

Az uniós külügyminiszterek a Keleti Partnerségben résztvevő országok külügyminisztereivel is egyeztetnek, ami a májusi rigai Keleti Partnerség-csúcs előkészítését is szolgálja. Szijjártó Péter úgy vélekedett, hogy a csúcstalálkozó alapvetően meghatározza majd a program jövőjét.
"Magyarországnak elemi érdeke, hogy az Európai Unió Keleti Partnerség programja sikeres legyen" - húzta alá a miniszter.
A külgazdasági és külügyminiszter szerint Moldova példája alapján fel kellene gyorsítani a vízumliberalizációt Grúzia és Ukrajna számára, el kellene ismerni Azerbajdzsán stratégiai szerepét az EU energiabiztonságának jövőbeni szavatolásában, Fehéroroszország esetén pedig méltányolni kellene, hogy az ország milyen szerepet játszott az ukrajnai válság politikai rendezését célzó minszki megállapodások tető alá hozásában. Szijjártó úgy vélte, hogy fontos, hogy a hat állam (az előbb említettek, valamint Örményország) vezetője úgy tudjon hazautazni, hogy elmondhassák: érdemes fenntartani az uniós integráció perspektíváját. A miniszter aláhúzta: helyes gondolatnak tartja, hogy az EU és az Eurázsiai Gazdasági Unió között konzultáció alakuljon ki.

Szijjártó kétoldalú megbeszéléseket is folytatott Pavlo Klimkin ukrán kollégájával, s a találkozó előtt elmondta, hogy a kétoldalú gazdasági együttműködés, a kárpátaljai magyar közösség helyzete, az ottani közös fejlesztések lesznek napirenden, valamint az, hogy az ukrajnai reformokhoz Magyarország milyen segítséget tud biztosítani. Emellett tárgyalnak majd a keleti országrész helyzetéről és a Keleti Partnerség csúcstalálkozóról is.

A miniszter szerint a kisebbségek jogainak garantálása az egyik legfontosabb európai érték, a kormány pedig mindig a helyi magyar közösség kérései alapján jár el. Budapest azt szeretné, hogy az ukrajnai magyar kisebbség sem a nyelvtörvény módosításával, sem a közigazgatás átalakításával ne kerüljön a mostaninál rosszabb helyzetbe - mondta el Szijjártó Péter.

EU: Gyurcsány cége nem végez auditálási tevékenységet

Az Altus Zrt. nem végez auditálási tevékenységet az Euróai Bizottság megbízásából - közölte hétfőn Brüsszelben Jakub Adamowicz, az uniós javaslattevő-végrehajtó testület regionális politikával kapcsolatos ügyekben illetékes szóvivője.

Elmondta, hogy az Altus által vezetett nemzetközi konzorciumot az Európai Bizottság illetékes főigazgatósága nyilvános pályázat nyomán választotta ki szerződéses partnernek azzal a céllal, hogy az készítsen tanulmányokat a kohéziós (felzárkóztatási) és regionális politika további alakításával összefüggésben.
A nyilvános pályázat eredményeként keretmegállapodás született, amelynek alapján az Altus vezette konzorcium áttekintést nyújt a 2014 és 2020 közötti tervezési időszakra szóló új uniós regionális politika újszerű előírásainak megvalósításáról - tájékoztatott a szóvivő.

A megbízatás - tette hozzá - mind a 28 EU-országra vonatkozik. A megbízás nem terjed ki az igazgatási és ellenőrzési struktúrák elemzésére. A konzorcium megbízatása tavaly október óta él, és a tevékenység 2016 január végéig tart - mondta Adamowicz.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára vasárnapi sajtótájékoztatóján arra kérte az Európai Bizottságot (EB), gondolja újra, hogy Gyurcsány Ferenc ellenzéki politikus cégét, az Altus Befektetési és Vagyonkezelő Zrt.-t bízza-e meg a fejlesztéspolitika magyarországi működésének ellenőrzésével. A helyettes államtitkár értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy az EB egy politikailag függetlennek nem mondható politikus négyfős cégét bízta meg a feladattal, ahelyett, hogy azt például egy nagy nemzetközi könyvvizsgáló cégre bízta volna.

Dobrev Klára, az Altus Zrt. vezérigazgatója, Gyurcsány Ferenc felesége a helyettes államtitkár nyilatkozatára reagálva vasárnap az MTI-vel azt közölte, hogy az Altus Zrt.-nek az Európai Bizottságtól tavaly elnyert tanácsadói megbízása az Európai Unió összes tagországára kiterjed, tárgya pedig a 2014-2020 közötti új programidőszak tervezési dokumentumainak elemzése. A tanácsadás az EU összes tagországára kiterjed, a 2014-2020 közötti pénzügyi perspektíva 28 partnerségi megállapodására és közel 300 most induló fejlesztési programjára vonatkozik - tájékoztatott Dobrev Klára. Hozzátette, hogy a feladatot a 28 tagállamban csaknem 40 szakértővel végzik, szakértői csapatuk pedig többségében külföldi tanácsadókból áll, akikkel a hazai fejlesztéspolitikában évtizedes tapasztalattal rendelkező szakemberek dolgoznak együtt.

A Fidesz botlásai hozták föl a Jobbikot

A Jobbik múlt heti tapolcai választási győzelmét kommentáló terjedelmes véleménycikket közölt hétfőn a Wprost és a DoRzeczy lengyel politikai hetilap, a két írás a Jobbik növekvő népszerűségének okaira keresi a választ.

A Wprost Jaroslaw Gizinski írásában "minőségileg teljesen új jelenségként" értelmezte a Jobbik győzelmét. Gizinski magyar elemzőkre hivatkozva azt írta, hogy a Jobbik a második legfontosabb politikai erő lett Magyarországon, a "hatalom megszerzésért küzdhet meg" a következő parlamenti választáson. "Az, ami néhány hónapja még gyerekeket ijesztgető magyar mesének tűnhetett, nyugtalanító valósággá lett" - jegyezte meg.
A Jobbik erősödésének okait Gizinski abban látja, hogy a "művelt, jól fogalmazó" jogászokból álló pártvezetőség képes volt a "hatékony és türelmes" építkezésre.

A szerző szerint a Jobbik "paradox módon" a Fidesznek köszönheti megalakulását, mely kezdetben segítette a szervezetet annak reményében, hogy az erősödő magyar jobbközép ilyen módon tesz szert ifjúsági tagozatra. Az utóbbi időben pedig a Fidesz "a saját, egyre nyilvánvalóbb botlásaival" járult hozzá a Jobbik népszerűségéhez.

A DoRzeczy hetilap véleménycikke úgy látja, a Jobbik népszerűségének a növekedésében fontos szerepet játszott az az "Orbán-ellenes hisztéria” is, mely a 2011-es magyar uniós elnökség előestjén tört ki Brüsszelben. Ez nemcsak csökkentette a magyaroknak az Európai Unióba vetett bizalmát, hanem egyenest "a Jobbik malmára hajtotta a vizet", mivel a párt "teljesen jogosan újgyarmatosító gyakorlattal vádolhatta meg Brüsszelt". A DoRzeczy kommentárja úgy látja, hogy a Jobbik emellett az amerikai diplomácia Magyarországgal szemben elkövetett "melléfogásait" is kihasználja saját megerősödéséhez azzal a követelésével, hogy a magyar külpolitika szakítson az "egyoldalú euroatlantizmussal".