Előfizetés

Kórházi fantomcsomag

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2015.04.21. 07:05
A kormány immár öt éve halogatja a lélegeztetőgépen tartott kórházak operációját FOTÓ: NÉPSZAVA
Miközben a hazai sajtó és az egészségügyben dolgozók is próbálják kitalálni az ágazatot érintő várható változásokat, a kormány tagjai időnként önmagukat is cáfolva ködösítenek, hol eldugják, hol felmutatják az ötleteket, mint kész "akciótervet".

Az egészségügyben bármiféle átalakítás, változtatás csak akkor lehet sikeres, ha megfelelő konzultáció előzi meg, és társadalmi konszenzus övezi - ezt a nemes gondolatot a Népszabadságnak arra a kérdésére fogalmazta meg Zombor Gábor államtitkár, hogy milyen tanulságot vont le a tapolcai választási kudarcból, ahol a Jobbik épp az egészségügyet központi témává emelve verte meg a Fideszt. Laptársunk hétfői számában ugyanakkor érdemi részletek helyett csak újabb határidők bukkantak fel a szervezeti átalakítás kidolgozására. Sőt, fricskát mutatva a tervek után loholó teljes magyar sajtónak, azt is bevallotta az ágazat vezetője, hogy egyáltalán nem létezik a beszállítói tartozások folytonos újratermelődését lezáró struktúra átalakítástól, a bérrendezésig sok égető kérdésre gyógyírt kínáló Zombor-csomag. Vagyis nincs az, amiről az utóbbi két hét kormányszóvivői tájékoztatóin azt hallottuk, hogy van, csak a kabinet még nem tárgyalta.

Mindezek helyett a hetek óta csendesen dolgozó Zombor Gábor büszkén bevallotta, hogy a miniszterelnök, valamint Lázár János és Balog Zoltán miniszterek is arra biztatták, haladjon a megkezdett úton. Majd hozzátette: lesz azért egy törvénymódosító csomag, lesz új alapellátási törvény májusra, néhány hét múlva pedig a kormány az ágazatban dolgozók jövedelmének javítására is kézhez kap egy előterjesztést, a kórházi rendszer megyénként és a fővárosban tervezett kapacitás alapú átszabásának terveit pedig júniusig kell letennie az asztalra. (Az nem került szóba, hogy ezt korábban áprilisra ígérték.)

Várhatóan ma jelenti be Kiss László, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke, milyen megmozdulásokat szerveznek az elkövetkező hetekben, hogy nyomást gyakoroljanak a kormányra és siettessék az ágazat megújulását, a még itthon maradt dolgozók bérrendezését. Az akciókról egyelőre annyit lehet tudni, hogy május 12-én biztosan lesznek utcai demonstrációk. Addig civil mozgalomként tart a Magyar Ápolónők Hangja elnevezésű Facebook-oldal mozgalma. Ezen a szombaton és vasárnapon is arra kérik az ügyeletben dolgozó ápolónőket és ápolókat, hogy fekete öltözetben vegyék fel a munkát, ha pedig ez nem lehetséges, akkor tegyenek fekete szalagot a ruhájukra, így hívják fel a közvélemény figyelmét a magyar egészségügy gyászos helyzetére. Szombaton ugyanis - mint megírtuk - felmondott a Péterffy Sándor utcai Kórházban az a nővér, aki korábban az RTL Klub műsorában szót emelt a ki nem fizetett túlóradíjak miatt. Távozásához az vezetett, hogy felettesei nem engedték, fekete ruhában vegye fel a munkát. Közben Balog Zoltán miniszter az ATV-ben elismerte, hogy több kórházban sem fizetik ki a túlórabéreket. Az EMMI minisztere ezzel saját korábbi vizsgálatuk eredményét cáfolta, hiszen amikor a riport után a szaktárca vizsgálatot indított a Péterffyben, akkor minden kifizetést rendben találtak.

A parlamentben hétfőn az LMP képviselői feketében jelentek meg, így akarták tudatni, hogy szolidaritást vállalnak a gyógyítás körülményei, az alacsony bérek és a ki nem fizetett túlóradíjak miatt a hétvégén tiltakozó nővérekkel és orvosokkal. A szakdolgozók megtartását nevezte a legfontosabb feladatnak a Jobbik nevében kérdező Lukács László György is. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára ígért fejlesztéseket, béremelést, és emlékeztetett rá, hogy az elmúlt években 95 ezer dolgozónak növekedett a bére, ez pedig 76 milliárd forint többletkiadással járt.

Lázár beszólt Orbánnak

Publikálás dátuma
2015.04.21. 07:03
Lázár János egy korábbi parlamenti ülésen. FOTÓ: Vajda József
Semmi keresnivalója az állami pénznek a profi sport finanszírozásában - hangzott el Lázár János szájából tegnap a parlamentben. A Miniszterelnökséget vezető miniszter az MSZP-s Heringes Anita kérdésére felelt az azonnali kérdések órájában az Országgyűlésben, és válaszából az derült ki, hogy egészen más elképzelései vannak a sportfinanszírozásról, mint főnökének. Orbán Viktor ugyanis - mint ismert - korábban azt nyilatkozta, hogy ő szeretne lenni az a miniszterelnök, aki a legtöbbet teszi hazája labdarúgásának felvirágoztatásáért.

De Lázár nemcsak a kormányfői vonallal ment szembe tegnap, hanem a független magyar bíróság döntésével is. "Mikor ismerhetjük meg Lázár János hotelszámláját" - kérdezte ugyanis az LMP-s Szél Bernadett a minisztertől. Egy hónapja jogerős bírósági ítélet van arról, hogy ki kell adni Lázár kifogásolt utazásainak adatait, "ha ezt nem teszi meg, az épp olyan, mint ha rajtakapnák, hogy ellop egy kiflit a boltból, de csak gyorsan visszateszi" - fogalmazott Szél. A tárcavezető a kérdésre azt válaszolta, hogy az utazások részleteit az ország érdeke miatt nem adhatja ki, ha pedig magánügyről lenne szó, abba nem avatna be másokat. "Hogy kivel találkoztam, azt a bírósági ítélet nyomán sem fogom nyilvánosságra hozni" - tette hozzá.

A Fővárosi Ítélőtábla márciusi, másodfokú ítélete helyben hagyta azt a 2014. májusi részítéletet, mely kötelezte a tárcát a 2012-13-as a svájci és olasz utazások részleteinek közzé tételére, emellett arról is nyilatkozniuk kell, pontosan milyen államtitkári feladatok érdekében volt szükség az utazásokra. Lázár felülvizsgálati kérelemmel fordult a Kúriához, de az adatokat ettől függetlenül ki kell adni. Megírtuk: az Origo.hu cikkei nyomán kiderült, hogy a tárcát vezető - akkor még - államtitkár 2012-2013-as angliai, olaszországi és svájci kiküldetéseinél jóval nagyobb összeget számoltak el, mint más vezetők hasonló útjainak esetében.

A kormány nemzetbiztonsági okokra hivatkozva nem adott bővebb tájékoztatást az utazásokról, ezért Pethő András, a portál azóta felmondott munkatársa a Transparency International korrupcióellenes szervezet segítségével közérdekű adatigénylési pert indított. Mivel az angliai úttal kapcsolatban titkosított adatok is felmerültek, a bíróság ketté bontotta a pert - az angol út kapcsán máig nem született döntés. A tavaly májusi tárgyaláson azonban kiderült, csupán Lázár és egyetlen társa vettek részt azon a három utazáson, amelyeken összesen csaknem kétmillió forintos szállodaszámla keletkezett. A miniszter ezek után közölte: "rögvest a költségvetés rendelkezésére bocsátja" azt a kétmillió forintot, amelyet útjain használt fel, s pikírt megjegyzéseket tett az ügyről cikkező újságírónak is. Ezt követően, június elején "közös megegyezéssel" távozott az Origo főszerkesztője, Sáling Gergő, majd nem sokkal később Pethő és még több tucat más kolléga is.

Vajnánál a fideszes távirányító?

Publikálás dátuma
2015.04.21. 07:00
FOTÓ: Tóth Gergő
Vállaltan polgári, konzervatív, mérsékelten jobboldali, azaz a "jelenlegi belpolitikai viszonyok között kormánypárti médium" lesz a Napi Gazdaságból - közölte a lapot kiadó Napi Gazdaság Kiadó Kft. azután, hogy a Magyar Nemzet egykori főszerkesztője, Liszkay Gábor megvásárolta a kft. száz százalékos üzletrészét. 

A Népszava által elsőként közölt információt megerősítő közleményből ugyanakkor nem derült ki, hogy az átalakulás mikor vagy meddig történik meg, de utaltak arra, hogy a következő hónapokban - az eddigi "erős gazdasági jellegének" megőrzése mellett - társadalmi, közéleti, politikai, kulturális tartalommal bővítik az ezek szerint valóban a Magyar Nemzet hiányát orvosolni kívánó napilapot. Annak ellenére, hogy egy hónapja a lap ügyvezetője, Keresztesi Péter még "utcai pletykának" minősítette az eladást és az átalakítást is, a hvg.hu értesülései szerint már ma kétoldalnyi belpolitikával bővül tartalma, új nevet pedig szeptemberben kaphat. Liszkay a Magyar Nemzettől februárban vele együtt távozó Csermely Pétert nevezte ki főszerkesztőnek.

Bár egyelőre a Napi Gazdaság és a Habony Árpád-Győri Tibor pároshoz köthető Modern Media Group (MMG) Zrt. ugyanazon óbudai címen osztoznak, a Napi a média-befektetővé vált miniszterelnöki főtanácsadó és a Nézőpont-tulajdonos tevékenységétől függetlenül veszi fel a harcot Simicska portfóliójával szemben. Az MMG profiljában lapunk információi szerint a közéleti véleményportál, a via.hu, valamint a Helyi Témát helyettesítő új ingyenes magazin szerepel, később pedig egy új rádiót is indíthatnak a mai Gazdasági Rádió frekvenciáján.

Eközben a Hír24 szerint az MMG-t 6 millió forintért alapította az a Sárhegyi és Társai Ügyvédi Iroda, ahol az egykori elszámoltatási kormánybiztos, Zugló ex-polgármestere, Papcsák Ferenc is ügyvédbojtár volt. Az iroda dolgozott már a nemzetgazdasági és a fejlesztési minisztériumnak, ráadásul a gazdasági tárca felkérésére mintegy 50 millió forintért ő készítették elő a kaszinókoncessziós szerződéseket is. Ez a Habonnyal jó viszonyban lévő Andy Vajna filmügyi kormánybiztosnak jött jól, a Las Vegas Casino Kft. nevű érdekeltsége legutóbb 2025-ig kapott koncesszió-hosszabbítást, mint megírtuk, a cég kérésére.

Figyelemre méltó az ügyvédi iroda alapítójának kormányközeli kapcsolata is: Sárhegyi Zoltán ugyanis jelenleg is a választások tisztaságát biztosító Nemzeti Választási Bizottság Fidesz által delegált tagja. 2010 nyarától kóstolt bele a médiába, tagja volt ugyanis a Gazdasági Rádiót üzemeltető Műsor-Hang Zrt. igazgatóságának is; a cégben - mint a Hír24 megjegyezte - ekkoriban kisebbségi tulajdonos volt a ceglédi Hungária Értékpapír Zrt. is, azaz Habonyék ügyvédje az "álbróker" Kecskésné Jolika egyik érdekeltségében volt vezető, a hungáriás Seres Istvánnal együtt.

Eközben a Simicska Lajos médiaérdekeltségei elleni hivatalos bojkottot tagadó kormányzati retorikával szemben Rogán Antal tegnap az M1-en elismerte: a Fidesz egy frakcióülésén úgy döntött, „sajtóosztályuk többé nem szervez kötelező programot” politikusaiknak ezekbe a médiumokba. Eddig Lázár János, Gulyás Gergely, Szijjártó Péter is tagadta a bojkottot. Rogán szerint „csak a vak nem látja”, Simicska médiumai egyre közelebb kerülnek a szélsőjobbhoz.

A Magyar Nemzet amúgy tegnap két véleménycikkben is a Fideszt, illetve Lázár Jánost bírálta. Az egyikben amiatt, mert a vagyonnyilatkozatok és furcsa vagyonosodások nyomán bizalmat vesztő „keményen dolgozó kisemberek” joggal várják el a korrupciós ügyek feltárását (hiába), a másikban pedig azt írták róla, „stílusával, hatalmi cinizmusával sokat tesz azért, hogy a nemzeti oldal választóiban kialudjon a régi tűz”.