Sírrongálás: a Fiumei úti temető állja a költségeket

Publikálás dátuma
2015.04.21. 07:19
MTI Fotó: Honéczy Barnabás
A Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. mint a Fiumei úti sírkert üzemeltetője a saját költségén, a biztosítása terhére gondoskodik a megrongált síremlékek helyreállításáról.

A múlt csütörtökön a sírkert dolgozói jelezték a károkozást, és haladéktalanul feljelentést tettek a rongálások ügyében. A biztonsági szolgálatot megerősítették. Hétfőn megkezdték a károk pontos felmérését, valamint ezzel egyidejűleg a sírhelyekkel kapcsolatos jogokkal rendelkezők kiértesítését. A 43-as parcellában 17 sírt rongáltak meg és gyújtogattak is. Márvány sírköveket döntöttek le, van, ahol a sírt fedő kőlapot is felszedték. A VIII. kerületi rendőrkapitányság ismeretlen tettes ellen, rongálás bűntett gyanúja miatt nyomoz.

Szerző

Milliárdos lepkejogi hungarikum

A rendőrségen 150 ismeretlen tettes ellen tett feljelentést természetkárosítás gyanúja miatt Zeke László debreceni ügyvéd, aki szerint, ha a hatóság eljárást indít a feljelentés nyomán, akkor mind a 150 embert ingyen képviseli – írja a greenfo.hu. Az első hallásra különös ügyvédi akcióval Zeke szeretne párhuzamot vonni a milliárdos lepkeperként elhíresült eset és a debreceni Nagyerdőn 150 közmunkás által végrehajtott cserjeirtás között.

Magyarországon eddig példátlan, másfél milliárd forintos kártérítést kellene fizetnie a Hajdú-Bihar megyei Kokadon élő Gabnai Ernőnek, amiért a saját földjén, az erdészeti hatóság engedélyével, s a Hortobágyi Nemzeti Parknak is bejelentve ritkította a bokrokat három évvel ezelőtt. A kereset szerint ezzel hatezer keleti lápi bagolylepke élőhelyét tette tönkre, ami miatt egyedenként 250 ezer forint kártérítés megfizetését követelte tőle polgári peres eljárásban a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség.

Mint arról lapunk is beszámolt: hasonló ,,pusztítás” történt a debreceni Nagyerdőn: ott az önkormányzati Dehusz Kft.-t 1millió forintra bírságolta meg a zöldhatóság, mert a cég által foglalkoztatott 150 közmunkás engedély nélkül végzett cserjeirtást, s ezzel megzavarta védett állatok élőhelyét a védett területen.

Zeke László, Gabnai ügyvédje feljelentette azt a 150 ismeretlen tettest természetkárosítás bűntettének alapos gyanújával, akikről tudható, hogy a Debreceni Nagyerdő cserjeszintjét kiirtották (a város megbízásából és munkáltatóik utasítására). A honlapnak eljuttatott levélben az ügyvéd azt írja: ,,magában a feljelentésben is hangsúlyoztam, hogy "negatív indítványt" tettem, azaz várom, hogy feljelentésemet elutasítsa a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság, és azzal együtt haladéktalanul szüntessék meg az eljárást a másfél milliárd forintra beperelt és természetkárosítással meggyanúsított ügyfelemmel szemben.”

Zeke szerint mindkét esetben körülbelül azonos területen történt a cserjeirtás, mindkét esetben ugyanaz a területileg illetékes ügyészség, rendőrség és mindkét területen a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság az illetékes természetvédelmi hatóság, s mindkét helyen fölfedezhető a gyapjas lepke. Csakhogy míg Gabnai Ernőnek az engedéllyel végzett munka miatt 1,5 milliárdos kártérítéssel kell szembenéznie, addig a Nagyerdőn engedély nélkül történt károkozás miatt semmilyen büntetőeljárás nem indult.

Az ügyvéd hozzátette: ha a rendőrség elutasítja a feljelentés nyomán az eljárás megindítását, akkor az indoklás passzolni fog Gabnai Ernő esetére. Ha viszont nyomozás indul, és a közmunkásokat meggyanúsítják, akkor ingyen fogja őket védeni az esetleges perben.

Szerző

Ismét járható a 4-es főút Üllőnél

Publikálás dátuma
2015.04.20. 21:44
MTI Fotó: Mihádák Zoltán
A helyszínelés és műszaki mentés befejeztével megnyitották a forgalom előtt a 4-es főút Üllőt elkerülő szakaszát, ahol hétfő délután két személyautó ütközött, és ketten megsérültek – közölte honlapján a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság.

Csámpai Attila, a megyei katasztrófavédelem szóvivője korábban elmondta: a frontális karambolban az autókban egyedül utazó sofőrök sérültek meg súlyosan.

Szerző
Frissítve: 2015.04.20. 22:25