Legalább 500 millió a kár a Belvárosban

Publikálás dátuma
2015.04.23. 07:07
Illusztráció: Népszava
Legalább 500 millió forintos kár keletkezett a gyanús belvárosi ingatlaneladásoknál - közölte a Fővárosi Főügyészségre hivatkozva a főként Rogán Antal polgármestersége idejére tehető furcsa értékesítési gyakorlat miatt feljelentést tevő Juhász Péter.

Az Együtt képviselője szerint ez már azt jelenti, hogy nem pusztán "jelentős" - mint ahogy arról feljelentése is szólt -, hanem különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt nyomoznak. Ha ezt más bűncselekménnyel - például ha kiderül, hogy a felelősök okiratot is hamisítottak - együtt követték el, azért 15 évi szabadságvesztés is járhat, ám ha megáll a bűnszervezeti elkövetés - mint arra Juhász építette is beadványát - azért már 25 év járhat.

Megírtuk, a főügyészség két hete súlyos kritikával dobta vissza az ügyet a Nemzeti Nyomozó Irodának, amely februárban, Juhász tavaly decemberi feljelentését vizsgálva arra jutott, "az eset összes körülményei alapján" egyértelmű, "nem bűncselekmény", hogy egy-két hónapos bérlőknek, áron alul, 30 százalékos kedvezménnyel árult ingatlanokat a Belváros. A főügyészség szerint viszont olyan értékbecslések alapján adták el az ingatlanokat, amelyek nem tekinthetők szakmai munkáknak, ráadásul a főügyészség szerint a bérlet valójában formálisnak tűnik, és gyanítható, hogy egyetlen célja "kizárólag a vételárkedvezmény megszerzése lehetett”.

Ügyészségi forrásaink szerint az eladásokkal a kerületnek okozott kár az egymilliárd forintot is meghaladhatja, de ezt majd a nyomozás tisztázza. Hétfőre tanúként is beidézték Juhászt, ami eddig a feljelentése óta nem történt meg.

Szerző

Mindenkinek legyen fontos az egészségügy!

Publikálás dátuma
2015.04.23. 07:05
FOTÓ: Tóth Gergő
A jövő héttől kezdődhetnek meg a hivatalos egyeztetések a hatékonyabb kórházi ellátási rendszer kialakításának részleteiről a megyékben és a fővárosban most létrehozott egészségügyi egyeztető fórumokon. 

Az emberi erőforrások miniszterének napokban megjelent utasítása szerint a szerkezeti, gazdasági, szervezeti és szakmai kérdések megvitatására szolgáló egészségügyi bizottságok mellett a gazdasági kérdéseket külön szakmai körben tárgyalják majd az adott terület kórházi és klinikai vezetői és az OEP képviselője. A javaslattevő, véleményező és döntés-előkészítő jogosítványokkal rendelkező bizottságok a héten kezdték meg a munkát és már több kórházigazgató megkapta a meghívót az első egyeztető megbeszélésre – erősítette meg lapunk érdeklődésre a Magyar Kórházszövetség elnöke.

Velkey György a szervezet debreceni konferenciájának nyitó napján tegnap úgy fogalmazott: szót kell emelni, hogy mindenki megérthesse, az egészségügy nemcsak az ágazat dolgozóinak ügye, hanem valamennyi itt élő egészséges és beteg ember gondja. A kormány mellett ezért a közvéleménynek is szól a kórházi szakma kongresszusán megfogalmazott üzenet, hogy előbbre kell sorolni a gondolkodásban a gyógyító munkát és ennek megfelelően kell kezelni az ágazat finanszírozását is.

A Kórházszövetség elnöke a Népszavának nyilatkozva elmondta, hogy a kongresszuson nem alakult ki egységes álláspont az ápolóknak az ágazat tarthatatlan bérviszonyai és munkakörülményei miatt a múlt hétvégén elindított fekete ruhás tiltakozó akciójával kapcsolatban, de a jelenlévők valamennyien úgy látják, közös fellépésre van szükség. A medicalonline.hu helyszíni tudósítása szerint Babonits Tamásné, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) fekvőbeteg-ellátásért felelős alelnöke ehhez kapcsolódva azt hangsúlyozta, hogy nagyobb baj van, mint gondolnánk, ezért ők is támogatják a tiltakozó akciókat, de inkább a fekete szalag viselésével értenek egyet, nem pedig a fekete pólókkal. Mivel a március 21-i nagygyűlésükön kiadott 12 pontjukra és nyílt levelükre az elmúlt egy hónapban nem kaptak választ a kormányzattól, gőzerővel készülnek az egészségügyben dolgozókért és a biztonságos betegellátásért május 12-re meghirdetett Egészségmenetre.

A Kórházszövetség üzenetei között szerepel a fejlesztések folytatásának kérdése is. Velkey György lapunknak azt hangsúlyozza, hogy az utóbbi években – főként uniós forrásokból - megvalósult vidéki kórházi beruházásoknak egységesen örül a szakma, de a folytatásban Budapest és Pest megye intézményeinek is részesedniük kell a forrásokból, mert az országos ellátást nyújtó központi intézmények dolgozói sok helyen rendkívül rossz infrastrukturális körülmények között végzik munkájukat. A szövetség elnöke szerint szinte minden kórházban fejleszteni kell az informatikai rendszert és szükség lenne energetikai beruházásokra is, hisz ezek az intézmények az év minden napján működnek, nem mindegy tehát, hogy mennyi energiát használnak el.

A 2012-13-ban elindult, de az utóbbi másfél évben megakadt bérrendezés folytatását is sürgetik a kongresszus résztvevői. A Kórházszövetség elnöke elengedhetetlennek tartja a kiszámítható és szakmai szintekre lebontott életpályamodell kidolgozását, a mozgó bérek rendezését, az ápolók és szakorvosok mellett a gazdasági és műszaki alkalmazottak fizetésének emelését. A hálapénz utólagos elfogadását engedélyező legutóbbi igazságügyi minisztériumi javaslattal kapcsolatban pedig azt jegyezte meg az elnök, hogy az orvos- és intézményválasztást, a plusz szolgáltatások kérdéseit, a bérezést és még számtalan területet kellene érinteni egy sokoldalú szakmai és társadalmi vitában, hogy a folyamat végén meg lehessen szüntetni a hálapénz intézményét Magyarországon. Emlékeztetett rá, hogy eddig csak beszélgetések voltak a kérdésről, de módszeres egyeztetés nem kezdődött.

Velkey György nem tudta megerősíteni Zombor Gábor egészségügyi államtitkár tegnap reggeli televíziós kijelentését, amely szerint több kórház már meg is tudott állapodni a beszállítókkal a tartozások rendezéséről, tehát a napokban megkezdődhetnek a kifizetések. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke ugyanakkor a kongresszuson úgy fogalmazott: a konszolidáció a kormányzati elképzelések szerint nem hajtható végre, hiába is íratnak alá betarthatatlan feltételeket tartalmazó vállalásokat a kórházak vezetőivel.

A Kórházszövetség idei kongresszusi üzenete a helyi kórházak és krónikus ellátó intézmények megőrzésének fontossága mellett mindenesetre hangsúlyozza azt is, hogy komolyabb betegségeket csak a jól felszerelt központokban lehet gyógyítani. A konferencia résztvevői több pénzt várnak az ágazatba – Velkey György százmilliárdos pluszforrást tartana szükségesnek a következő költségvetésben, amire a kórházi vezetők szerint növekvő mértékben lehet fedezet a válság után már fellendülő magyar gazdaságban.

Amíg a kormány betart, a diákok kitartanak - Videó!

Publikálás dátuma
2015.04.23. 07:04
Fotó: Pálfalvi Kitti/Népszava
Semmilyen garanciát nem látnak a diákok az egyetemi autonómia szétverésének visszavonására, a szakok megszüntetését is magában foglaló törvénymódosítás visszavonására, ezért is vonultak tegnap újra utcára - ezúttal sokkal többen, mint hétfőn. Ráadásul kiderült, hogy a diákok, szülők tiltakozása ellenére biztosan költöznie kell Ludovika utcai épületéből a fővárosi Raoul Wallenberg Szakközépiskolának, a Közszolgálati Egyetemnek kell a hely, így holnap újabb tüntetés lesz. A demonstráción készült képeket itt nézheti meg!

"Nem számíthatunk valódi változásokra, amíg nem vetkőzzük le a kicsinyes külön alkuk földszintes gondolkodásmódját" - foglalta össze az újabb tüntetés célját tegnap az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) fővárosi Szalay utcai épületénél Deák Dániel, a Corvinus Egyetem oktatója. A diákok és a tanárok ugyanis semmilyen garanciát nem láttak arra, hogy a kormány módosítaná az egyes szakok, így a nemzetközi tanulmányok és a kommunikációképzés megszüntetését célzó terveit, hiába állított mást a felsőoktatási államtitkár, Palkovics László. Az oktatók és a diákok ezért a hétfői tüntetés után tegnap ismét bevették a várost, és az Emmi épületétől az Orczy-parkhoz vonultak; kiderült ugyanis, hogy a Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskolát a szülők és a diákok tiltakozása ellenére mindenképp bezáratná a kormány, kell a hely ugyanis a Közszolgálati Egyetemnek.

Ezúttal sokkal többen csatlakoztak a tömeghez, mint hétfőn; az este 6 órai kezdésre még néhány százan, ám 7-re, amikor a Deák Ferenc térre ért a menet, már 1000-1500-an is lehettek. Deák a Szalay utcában arról is beszélt, szerintük nem az a fő baj, hogy az egyetem képviseletét a rektornak kényszerűen meg kell osztania egy felülről kinevezett kancellárral, és hogy a tervezet szerint felállítandó úgynevezett konzisztóriumok révén az intézmények önállósága csorbul, hanem az, hogy mindezt az egyetemek választott vezetői eltűrik, "napi megalkuvásaikkal hozzájárulnak a rendszer fenntartásához". A "Szabad ország, szabad egyetemet!" felkiáltással megindult tüntetők hiába kiáltották az Emmi épülete felé, hogy "gyertek ki", nem jött ki senki; a résztvevők végig lelkesek és hangosak voltak.

A maratoni vonulás este fél 9-re érte el a Ludovika - az egykori Kun Béla - téren lévő szakközépiskolát, ahol az intézmény diákjai külön molinókkal várták a tömeget: "Miénk a Raoul!". Az iskola kapujában állva a diákok skandálták: "Együtt maradunk!". Itt Dinók Henriett jogvédő külön kiemelte a Kúria tegnapi, a nyíregyházi Huszár-telep általános iskolájában a szegregáció megtörténtét elutasító döntését, amit a tömeg hangos fújolással fogadott.

A tüntetés részvevői azt követelték, hogy hétfőig a kormány hozza nyilvánosságra az összes hatástanulmányt.

Nem hisznek a kormány ígéreteinek FOTÓ: PÁLFALVI KITTI

Nem hisznek a kormány ígéreteinek FOTÓ: PÁLFALVI KITTI

Kedden ülésezett ugyan a Felsőoktatási Kerekasztal, ám a tüntetés szervezői szerint a testület egyáltalán nem hallott meg semmit a kérésekből és követelésekből. "Nem a felsőoktatás van a kormányért, hanem fordítva" - nyilatkozták lapunknak a szervezők, akik szerint a kerekasztal-tárgyaláson elhangzottak semmire sem nyújtanak garanciát. "Nem volt igazán hatással a hétfő esti diáktüntetés a kerekasztal keddi ülésére" - ezt Palkovics tegnap reggel jelentette ki a Kossuth Rádióban, arra utalva, hogy az ülés után bejelentette, megmaradhat a nemzetközi tanulmányok és a kommunikáció szak. Ám szerinte ezt nem a tüntetők érték el, hanem hosszas, több hónapos egyeztetés eredménye lett. Palkovics azt is elmondta, a rektori konferencia koncepcionális javaslatot tesz arra, hogyan alakítsák át a nemzetközi tanulmányok szak és a kommunikációs képzés struktúráját. Ám a jelek szerint ezt az érintett oktatók és diákok nem tudták elfogadni, hiszen a döntésekből kihagyták őket, ezért sem lehet garanciaként tekinteni az ígéretre - hiszen a kormány csak folytatja az oktatás szétverését.

A Raoul Wallenberg megszüntetése egyébként a tegnapi kormányülésen is napirenden volt, a beszámolók szerint mindössze két percet szenteltek rá: a döntés az lett, az iskolának július első napján mennie kell. A Wallenberg diákjainak és az érintett szülőknek újabb ok a pénteki tüntetésre: már csak azért is, mert az iskolában zajló egészségügyi szakképzés minden ága hiányszakma, a pedagógiai szakmacsoport pedig csak a mostani szakközépiskolában biztosított, és a jogutódként kijelölt intézményekben szerintük nincsenek meg a színvonalas oktatáshoz szükséges tárgyi feltételek.

Az ELTE TTK követelései
1. Követeljük, hogy az Emmi vonja vissza a szakok megszüntetésére vonatkozó előterjesztését és a felsőoktatási törvény módosításának tervezetét!
2. Követeljük a felsőoktatási autonómiát! Követeljük azt, hogy az egyetemre jelentkezők szabadon választhassák meg egyetemeiket és szakjaikat!
3. Szükség van olyan szakemberekre, akik értenek a társadalomtudományokhoz, az EU-hoz és a nemzetközi kapcsolatokhoz! Ne tiltsák be az ilyen szakembereket kinevelő szakokat!
4. A XXI. században ne az állam döntse el, kiből mi lesz! Ne az állam döntse el, milyen szakma létezhet és milyen nem. Az állam egyetlen képzést se tiltson be, illetve ne monopolizáljon a kormány egyeteme számára.
5. Szakmailag előkészített döntések szülessenek, és hozzák nyilvánosságra a döntéseket alátámasztó hatástanulmányokat! Transzparenciát, egyeztetést, szakmaiságot! Ne döntsenek rólunk nélkülünk!
6. Törvényi garanciákat követelünk arra, hogy a szakmai, oktatói, hallgatói szervezetek részt vehessenek a felsőoktatást érintő döntéshozatalban.
7. A kormány kövesse az európai trendeket! Ne ássa alá a jövőnket és ne lehetetlenítse el Magyarország érvényesülését a világban.

Palkovics egyenlő jogokat is ígért

A nemzetközi tanulmányok szak és a kommunikációképzés megszüntetése mellett a Hallgatói Önkormányzatok (HÖK) befolyását csorbító tervek esetében is visszakozott a kormány a keddi Felsőoktatási Kerekasztal ülésén. A felsőoktatási törvény pénteken kiszivárgott módosításában ugyanis még azt tervezték, hogy a HÖK-ösök másodrendű taggá változnak a szenátusokban, vagyis a hallgatók képviselői nem rendelkeztek volna szavazati joggal az egyetem “képzési és kutatási feladataiban” - valamint ezek ellenőrzésében sem -, illetve az oktatói munka hallgatói véleményezését is eltörölték volna. Lapunk kérdésére azonban Vámosi Péter, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnökhelyettese azt mondta, az Emmi felsőoktatási államtitkára azzal nyugtatta a HÖOK delegációját, hogy minden szenátusi tag ugyanolyan szavazati joggal fog rendelkezni, ahogyan a HÖK is. "Garancia valójában nincsen Palkovics László szavaira, de bízunk az államtitkár ígéretében" – fogalmazott Vámosi. A felsőoktatási törvény módosításában az önkormányzatokkal kapcsolatosan szerepelt az is, hogy legfeljebb két évig lehetnek tisztségben azoknak a vezetői, így akadályozva meg azt, hogy bizonyos HÖK-ösök pozíciókat sajátítsanak ki. Vámosi szerint viszont nincs ok ezen a változtatáson felháborodni, hiszen a tisztségek esetében a felső időkorlát bevezetését pont a HÖOK forszírozta, éppen az ezekkel való visszaélésekkel szemben.

A tervek szerint egy évvel tovább fizetné az állam a doktoranduszképzést, és a hallgatók több ösztöndíjat is kapnának - mondta Palkovics László az M1 aktuális csatornának szerda este.

Megszüntetnek kilenc gyakorlóiskolát
Tegnap esti közlése szerint az Emmi kilenc gyakorlóiskolát venne át a 25-ből állami fenntartásba: Debreceni Egyetem Arany János Gyakorló Általános Iskola, Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Szakközépiskolája, Gimnáziuma és Kollégiuma, Eötvös József Főiskola Gyakorló Általános Iskolája, Kaposvári Egyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Nyíregyházi Főiskola Apáczai Csere János Gyakorló Általános Iskolája és Alapfokú Művészeti Iskola, Nyugat-magyarországi Egyetem Roth Gyula Gyakorló Szakközépiskola és Kollégium, Pécsi Tudományegyetem 1. Számú Gyakorló Általános Iskola, Szent István Egyetem Gyakorló Sport Általános Iskola és Gimnázium és az Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskola.

A demonstrációról készült videófelvételt itt nézheti meg!

Szerző