Önt is megkérdezik a bevándorlásról

A kormány tizenkét kérdést tesz fel a bevándorláshoz, megélhetési bevándorláshoz, illetve részben a terrorizmushoz kapcsolódó nemzeti konzultációban, amelyre július 1-jéig várják minden tizennyolcadik életévét betöltött állampolgár válaszát.

Ezt Kovács Zoltán kormányszóvivő közölte pénteken, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján azt követően, hogy Orbán Viktor miniszterelnök reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta, jóváhagyta az illegális határátlépőkkel kapcsolatos nemzeti konzultáció kérdéseit.

A kormányszóvivő tájékoztatása szerint a több mint 8 millió kérdőívet május elejétől kezdik kézbesíteni, a postának 30-40 napra van szüksége a levelek kézbesítésére, a válaszokat pedig július első napjáig várják. A kérdőíveket ezúttal is Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) dolgozza majd fel. A kabinet becslése szerint mintegy 960 millió forintba kerül majd a konzultáció, de a végleges költségekről később teljes tájékoztatást adnak - tette hozzá. Kovács Zoltán kifejtette, a kérdések egyebek mellett kiterjednek arra is, hogy az uniós tiltás ellenére tegyék-e lehetővé az illegális bevándorlók 24 óránál tovább tartó őrizetben tartását.

A kormány választ vár arra is, hogy azonnal vissza lehessen-e fordítani azokat, akikről azonnal bebizonyosodik, hogy csak kihasználják az "illegális migrációra bátorító" európai szabályokat - mondta Kovács Zoltán, akinek közlése szerint az állampolgárok elmondhatják azt is, egyetértenek-e azzal, hogy a Magyarországra érkező illegális bevándorlók vegyék ki a részüket az általuk generált költségek előteremtéséből. Kovács Zoltán elmondta, a beérkező válaszok alapján a szakembereknek és az Országgyűlésnek kell kialakítania a megfelelő reakciókat az illegális bevándorlásra.

A kormányszóvivő kitért arra is, hogy Magyarország véleménye az illegális bevándorlásról nem tér el gyökeresen az Európai Unió álláspontjától, hiszen a magyar kormány is úgy gondolja, hogy a problémát a gyökerénél kell orvosolni, vagyis lehetőleg a "kibocsátó országokban" kell megteremteni azokat a feltételeket, amelyekkel a "megélhetési bevándorlók" el sem indulnak.
Emlékeztetett, Magyarország azon országok között van, amelyre méretéhez képest az átlagosnál nagyobb bevándorlási teher hárul, ezért egyetért azzal a csütörtöki európai állásfoglalással, amely szerint azonnali lépésekre van szükség a Mediterráneumban, ahol növelni kell a katonai és humanitárius jelenlétet, meghiúsítva az embercsempészek akcióit.
Közös európai fellépésre van tehát szükség, "de minden országnak vannak saját szempontjai" - húzta alá, hozzátéve, a bevándorlás szempontjából nem lehet összehasonlítani például Spanyolországot és Magyarországot, hiszen a probléma másként jelentkezik a két országban.

A nemzeti konzultáció kérdései a kormány.hu honlapon is elérhetők péntek délutántól - közölte a kormányszóvivő.

Szerző

Demszky: gyalázatos érvelés

Publikálás dátuma
2015.04.24. 16:50
Korábbi felvétel. Fotó: Népszava
Gyalázatos érvelés, amivel meg akarják kerülni a problémát. Így reagált lapunknak Demszky Gábor korábbi főpolgármester Balog Zoltánnak arra kijelentésére, amely szerint lesz új épülete a Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskolának, mert a főváros volt vezetője annak idején több iskolát is bezáratott. Demszky ezt nem tartja indoknak arra, hogy a főváros a legnagyobb és legreprezentatívabb intézményét száműzze saját épületéből pusztán azért, mert az kell a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek.

A Wallenberg iskolának Demszky szerint olyan előkelő épületben van a helye, mint ahol most működik. A főváros korábbi vezetése a Wallenberg családdal egyezett meg annak idején arról, hogy az iskola a "zsidómentő" svéd diplomata nevét viselhesse, ezért attól sem szabadna az intézményt megfosztani - mondta a volt főpolgármester.

Arra emlékeztetett, hogy regnálása idején széles körben elfogadott reformot hajtottak végre. Átalakították a szakközépiskolai rendszert, amivel a piac igényeit is figyelembe vették és szolgáltatóközpontokat hoztak létre. Ennek következtében valóban kiürült néhány épület, ezeket azonban hasznosítani akarták. Az egyikben cigány kulturális központot hoztak volna létre, ám ennek megvalósítását Tarlós István, Budapest jelenlegi irányítója leállította.

Az emberi erőforrások minisztere csütörtökön jelentette be, hogy a jövőben is együtt marad a Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskola. Bár az iskolának költöznie kell, nem szabdalják szét az intézményt, hanem Tarlós Istvánnal tíz napon belül keresnek megfelelő épületet, hogy az iskola 1200 diákja együtt maradhasson. A tanárok és a diákok tegnapra tervezett újabb demonstrációját ezért lefújták. Forrásaink szerint a VI. kerület egyik üresen álló iskolaépületét kaphatja meg a Wallenberg, a felújításra biztosít pénzt a kormány.

Szerző

Egyenlegközlő igazolást kapnak a Quaestor-kötvényesek

Hamarosan megkapják egyenlegközlő igazolásukat postán azok a Quaestor-törvény hatálya alá tartozó ügyfelek, akik a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt.-vel (Quaestor Értékpapír Zrt.) kötöttek szerződést - közölte a felszámolást végző Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN).

A cég a közleményben összefoglalja a Quaestor Értékpapír Zrt. ügyfeleinek teendőit, miután április 22-én megindult a cég felszámolása.

A Quaestor-kötvényesekkel kapcsolatban a PSFN kifejti: az ügyfelek kárrendezésre vonatkozó igényüket a megküldött egyenlegközlő igazolás alapján a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alaphoz történő kérelmük benyújtásával érvényesíthetik 2015. május 6. és 2015. június 5. közötti jogvesztő határidőn belül. A részletekről az alap nyújt további felvilágosítást. Ha az egyenlegközlő igazolással kapcsolatban az ügyfélnek észrevétele van - az eltérés okát igazoló dokumentumokkal - a kézhezvételt követő 8 napon belül jelezheti kizárólag postai úton a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. címére: 1055 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 78. A PSFN azt kéri, a borítékra írják rá: "Észrevétel Quaestor kötvény". Visszajelzés hiányában az egyenlegközlőben foglaltak elfogadottnak tekintendőek.

Ha valaki nem kapott egyenlegközlő igazolást 2015. május 18-ig, annak ezt a quaestor@psfn.hu e-mail címen, vagy a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. címén (1055 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 78.) kell jeleznie, a tárgyban, illetve a borítékon feltüntetve, hogy "Egyenlegközlő igazolást kérek".

Azok az ügyfelek, akiknek értékpapírszámlája, pénzkövetelése van, hamarosan az aktuális állapotnak megfelelő ügyfél-egyenlegközlőt kapnak postai úton. Az egyenlegközlőkkel kapcsolatos esetleges észrevételét az eltérés okát igazoló dokumentumokkal a kézhezvételt követő 8 napon belül jelezhetik kizárólag postai úton a PSFN címére, a borítékra írt "Észrevétel" megjegyzéssel. Visszajelzés hiányában az egyenlegközlőben foglaltakat itt is elfogadottnak tekintik.

A PSFN javasolja, hogy a Quaestor Értékpapír Zrt.-vel szemben fennálló hitelezői igényüket mindkét esetben valamennyi fennálló követelésükre - az egyenlegközlő levelekkel kapcsolatban meghatározott határidőtől függetlenül - jelentsék be legkésőbb 2015. június 1-ig kizárólag postai úton a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. címére. Kérik, hogy a borítékon tüntessék fel: "hitelezői igény". A hitelezői igény bejelentése díjmentes. A formanyomtatvány www.psfn.hu honlapon tölthető le. Az igény bejelentéséhez csatolni kell a számlaszerződést az értékpapír- és ügyfélszámla vezetéséről.

Szerző