Tragédia Nepálban - Már 2400 fölé nőtt áldozatok száma (videó)

Publikálás dátuma
2015.04.25. 16:10
Erős földrengés sújtotta Katmandut Fotó: Omar Havanna/Getty Images
Nagy erejű,  7,9-es erősségű földrengés rázta meg szombaton Nepált, a fővárosban, Katmanduban több épület romba dőlt. A vasárnap délutáni  összesítések szerint a katasztrófának több mint 2400 halálos áldozata van, ennek legnagyobb része Nepálban, a többi Észak-Indiában, Tibetben és Bangladesben. Ez volt a legsúlyosabb katasztrófa az országban az utóbbi 81 évben. A földrengés a Katmandu-völgyben rengeteg házat a földdel tett egyenlővé, a Himalájában pedig lavinákat indított el.

A szombat dél körül bekövetkezett 7,9-es erejű rengés a nepáli fővárost és a sűrűn lakott Katmandu-völgyet rázta meg, az epicentrum a nepáli fővárostól mintegy 80 kilométerre volt. A természeti csapás a Katmandutól 15 kilométerre keletre fekvő Bhaktapur városban, a szomszédos Indiában és Bangladesben is szedett áldozatokat. India északi részén legalább húsz ember lelte halálát összedőlő házak romjai alatt.

Az amatőr videó a rengés pillanatait mutatja: 

Az állami rádió arra kérte a helyieket, hogy maradjanak a szabadban és ne menjenek vissza otthonaikba. A hatóságok erős utórengésektől tartanak, több valóban be is következett. A térségben ez volt az utóbbi több mint 80 év legnagyobb földrengése. Nagyon sok épület vált rommá, a kutatás a túlélők és az áldozatok után folyamatosan zajlik. A földmozgás a világ legmagasabb hegyén, a Mount Everesten lavinát indított el: a csúcsra vezető déli mászóútvonalon, a Khumbu-gleccser és az alaptábor közötti részen söpört át a lavina. Az alaptáborban legalább 30 ember sérült meg. Sok sebesültet a katmandui központi kórházba szállították, de voltak, akiket az utcán kellett ellátni.

A földrengés miatt összedőlt az óvárosban a 19. századi, híres Dharahara Torony. Az UNESCO által a világörökség részének nyilvánított épület, amelyet az 1800-as években építettek, romhalmazzá vált. A főváros központjában több száz éves templomok és tornyok váltak semmivé a természeti csapásban. Jelentések szerint sokan a romok alatt rekedtek.

Az áldozatok száma még növekedhet- sok terület nehezen megközelíthető a mentő- és kutatóegységek számára a hegyvidéki országban. A mentést az is nehezíti, hogy a kommunikációs hálózatok több helyütt nem működnek.

forrás:Euronews

Három magyar hegymászó biztosan Nepálban volt a földrengés idején - hangzott el a köztévében. Közülük egy, Mécs László Kathmaduban élte át a földmozgást, ő e-mailen jelezte, hogy jól van. Két másik magyar hegymászóról egyelőre nincs hír. Félő, hogy mindketten az Everest alaptáborának közelében voltak. Évente egyébként 350-400 magyar utazik Nepálba, többségük spirituális célból utazik a himalájai országba, a többieket a világ legmagasabb hegycsúcsai vonzzák. A legtöbben tavasszal érkeznek. 

Hegymászók haltak meg
A lavina sújtotta Mount Everest-i alaptábornál legkevesebb 17 hegymászó halt meg a szombati nepáli földrengés következtében. A lavina a Mount Kumoriról, egy a Mount Everesthez közeli hegyről indult el, és az Everesten maga alá temette az alaptábor egy részét. Eddig hivatalosan 17 halálos áldozatról és 61 sérültről tudnak, de arról még becslések sincsenek hogy hány ember tűnt el. A halálos áldozatok között van a 33 éves amerikai Dan Fredinburg, a Google egyik vezetője. A hegyen körülbelül 700 hegymászó tartózkodik, közülük mintegy 300-an lehetnek az alaptáborban. A nepáli hatóságok szerint az a 100 hegymászó, akik az 1-es és a 2-es táborban voltak, amikor a földrengés történt, biztonságban vannak, de az alaptáborba visszavezető utat tönkretette a lavina. A román külügyminisztérium szombat esti közleménye szerint jól van a Nepálban tartózkodó négy romániai hegymászó, köztük az aradi Török Zsolt. 

Vajda Andrea újdelhi vezető magyar konzul vasárnap azt közölte, hogy ismeretei szerint a sok áldozat és a hatalmas anyagi kár ellenére nincs pánik Katmanduban. Mindazonáltal az információk beszerzése nehéz, mert megszűntek a nepáli tévéadások, nincs internetkapcsolat, és a katmandui tiszteletbeli konzul munkatársának jelentkezéséig úgy gondolták, hogy telefonos kapcsolat sincs. Továbbra sem tudni magyar halálos áldozatról vagy sérültről.

A tervek szerint vasárnap indult volna haza Nepálból az a magyar turistacsoport, amely a földrengés idején az országban tartózkodott. Tóth Zsigmond, a turistacsoport vezetője vasárnap reggel közölte: egész éjszaka fent voltak, mindenki jól van. Azt remélték, hogy mihamarabb el tudják hagyni Nepált, és Isztambulon keresztül utaznak Magyarországra, ezt azonban egy vasárnapi utórengés meghiúsította. 

Szerző
Frissítve: 2015.04.26. 19:49

Nem sikerült leváltania az egészségügyi minisztert az ellenzéknek

A várakozásoknak megfelelően nem sikerült leváltaniuk Viliam Cislák szlovák egészségügyi minisztert az ellenzéki pártoknak a parlament pénteki, esti órákba húzódó ülésén.

A miniszter elmozdítását szorgalmazók azzal indokolták kezdeményezésüket, hogy véleményük szerint az öt hónapja kinevezett Viliam Cislák fedezni próbálta a szaktárca korábbi állítólagos botrányait, és nem tett semmit annak érdekében, hogy javítson a "szlovák egészségügyben uralkodó korrupt állapotokon." A tárcavezető ezeket a vélekedéseket elutasította.

A Viliam Cislák elleni bizalmatlansági indítvány mindössze 37 támogató voksot kapott a 150 fős parlamentben, vagyis arra csupán az ellenzéki képviselőknek is csak alig több mint fele szavazott. Ez utóbbi tény, valamint az is, hogy a tárcavezető menesztésének a kormánypárti képviselők támogatása nélkül a kezdetektől fogva esélye sem volt, elemzők szerint azokat a véleményeket látszik alátámasztani, miszerint a leváltás okán összehívott rendkívüli parlamenti ülés az ellenzéki pártok számára inkább saját témáik láttatásáról szólt, mintsem arról, hogy valóban bíztak volna Cislák menesztésében.

Az ellenzéki parlamenti pártok hasonló - a törvényhozás rendkívüli üléseinek összehívásával járó - kezdeményezései a 2016 márciusában esedékes parlamenti választások közeledtével mind gyakoribbá válnak. A mostanit megelőző esetben, februárban Pavol Pavlis gazdasági miniszter menesztését szorgalmazták, azelőtt pedig decemberben Ján Pociatek közlekedésügyi miniszter leváltására tettek kísérletet.

Szerző

A magyarok ellen akciózott a szélsőjobb Burgenlandban

Publikálás dátuma
2015.04.25. 10:21
Fotó: Thinkstock
Jelképesen lezárta a határt a burgenlandi Féltorony (Halbturn) községnél a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) pénteken este.

A párt burgenlandi szervezete a határellenőrzés visszaállítása mellett tartott tüntetést, alig néhány méterre a magyar határtáblától. A jelképes határzáráson csaknem ötvenen vettek részt.  Johann Tschürtz, az FPÖ helyi szervezetének vezetője hangsúlyozta: a határellenőrzés bevezetése mellett azt is el akarják érni, hogy kamerás ellenőrzőrendszer és közvetlen, a rendőrséghez bekötött riasztóberendezés legyen a két ország között. A politikus közölte: ha az FPÖ szerez többséget a május végi tartományi választásokon, akkor életbe léptetik a határellenőrzést. 

Tschürtz beszélt arról is: pártja garantálná, hogy a helyi állásokat elsősorban burgenlandiak töltsék be, miután "350 ezer magyar már megmutatta, hogy csak dolgozni jönnek Ausztriába". A pártvezető a tüntetésen azt is követelte, hogy az Ausztriába érkezőkkel szemben létszámkorlátot vezessenek be.

Szerző