Juhász Péter nem adja fel - Itt a levélbedobás 2

Publikálás dátuma
2015.04.26. 10:52
Forrás: Facebook/Juhász Péter
"Demonstrációt jelentettem be a saját házam elé. Szó szerint azzal a szöveggel, ahogy Orbán háza elé keddre, csak ezt csütörtökre. Orbán háza előtt nem lehet tüntetni, kíváncsi vagyok előttem lehet-e." Ezt ma posztolta a Facebook-ra az Együtt alelnöke azt követően, hogy a miniszterelnök háza elé tervezett "Nagy Levélbedobás" akciót megtiltotta a rendőrség.  

Juhász Péter a beadványban kizárólag a demonstráció helyszínét jelölte meg máshol - Orbán háza helyett saját lakhelyét beírva - az eseményt pedig ugyanúgy meghirdette a közösségi portálon.

"Kíváncsian várom, hogy ez csak Orbán szomszédainak és családjának védelmében releváns, vagy más állampolgárok esetében is ilyen körültekintően járnak el? Ahol én lakom, lényegesen nagyobb a népsűrűség, a családi házas környezet helyett én 6-7 emeletes házakkal vagyok körülvéve, tehát többen érintettek." - írja a Facebook-on Juhász Péter. 

előzmények: A TEK betiltatta Juhász Péter "nagy levélbedobás"-át

Szerző

Mentőkutyás bemutató Szentendrén

Publikálás dátuma
2015.04.25. 23:57
Illusztráció/Thinkstock
Mentőkutyás gyakorlatot tartanak vasárnap Szentendrén, amellyel azt mutatják be, hogyan kutatják a túlélőket az állatok egy lezuhant repülőgép roncsai között. A bemutatót a mentőkutyák világnapja alkalmából rendezik - tudatta a Pest megyei Kutató-Mentő Szolgálat.

A közlés szerint a gyakorlattal bemutatnak egy elképzelt esetet, amikor egy lakóépületre zuhant utasszállító repülőgép roncsai közt a mentőkutyák a tűzoltók - ez esetben a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltó egységei - segítségére sietnek a túlélők felkutatásában.

A mentőkutyák világnapján rendezett mentőkutyás gyakorlaton azt mutatták be, hogyan kutatják a túlélőket az állatok egy lakóépületre zuhant utasszállító repülőgép roncsai között. MTI Fotó: Lakatos Péter

A mentőkutyák világnapján rendezett mentőkutyás gyakorlaton azt mutatták be, hogyan kutatják a túlélőket az állatok egy lakóépületre zuhant utasszállító repülőgép roncsai között. MTI Fotó: Lakatos Péter

A bemutató témaválasztása nem véletlen, hiszen az elmúlt években több repülőgép-katasztrófánál is szükség volt a mentőkutyák szimatára. A magyar mentőkutyák évente több száz esetben hozzájárulnak az eltűnt, romok alatt rekedt emberek felkutatásához, és sokszor a rendőrség munkáját is megkönnyítik egy-egy bűnügyben. A bemutatón részt vesz a világ legjobb mentőkutyái közé néhány napja beválasztott Drazsé, a nyolcéves fekete labrador retri és Aqua, a csapatvilágbajnok belga juhászkutya.

A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat nyolcéves Drazsé nevű labradora a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat közös mentési gyakorlatán Szentendrén 2015. április 26-án. MTI Fotó: Lakatos Péter

A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat nyolcéves Drazsé nevű labradora a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat közös mentési gyakorlatán Szentendrén 2015. április 26-án. MTI Fotó: Lakatos Péter

A mentőkutyák világnapját a Nemzetközi Mentőkutyás Szövetség kezdeményezésére 2008 óta április utolsó vasárnapján tartják. A szövetség mintegy 40 ország, köztük Magyarország több mint száz mentőkutyás egységét tömöríti. A mentőkutyák jelenleg is nélkülözhetetlenek katasztrófahelyzetekben vagy eltűnt emberek keresésekor, hiszen a négylábúak szaglása 200 ezerszer jobb az emberénél.

Több vakvezető kutyára lenne szükség
Több vakvezető kutyára lenne szükség Magyarországon, mivel mintegy 80 ezer látássérült ember él az országban, és csupán a vak emberek mintegy egy százalékának segíti életét vakvezető kutya - mondta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Látótárs elnevezésű projektjének vezetője. Temesváry Krisztina közölte: ma Magyarországon mintegy 100 körüli azon kutyák száma, amelyek vakvezető tanúsítvánnyal rendelkeznek. Évente ugyanis csak igen kevés - 10 körüli - vakvezető kutyát tudnak kiképezni, mivel ez drága és időigényes. Egy vakvezető kutya kiképzése mintegy 2 évig tart és csaknem 2 millió forintba kerül. Ezért is döntött úgy a Nébih, hogy egy vakvezető kutya képzését nyomon kíséri és segíti a hivatal. Magyarországon négy vakvezetőkutya-kiképzéssel foglalkozó központ működik, a legnagyobb Csepelen. A vakvezető kutyák kiképzéséhez szükséges anyagi forrásokhoz főként pályázatok útján és adományokból jutnak hozzá a kiképzéssel foglalkozók. A Nébih azért is tartja fontosnak a Látótárs projektet, mert felhívja a figyelmet a segítő - kiemelten a vakvezető - kutyák társadalmi szerepének fontosságára. A vakvezető kutyák világnapját április 27-én tartják - mondta a projektvezető, hozzátéve, hogy a Nébih felhívja mindazokat, akik az országban valamilyen módon segíteni tudják a vakvezető kutyák kiképzését, csatlakozzanak a Látótárs projekthez. Az érdeklődők bővebb információt a programról a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségénél kaphatnak.

Szerző
Frissítve: 2015.04.26. 18:22

Leszedette a fóliát összes trafikjáról a kaposvári dohányboltos

Leszedette a fóliát két másik dohányboltjának portáljáról az a tulajdonos, akinek az egyik kaposvári trafikjában szerdán meggyilkolták a fiatal alkalmazottat, egy 20 éves nőt.

Gölöncsér Attila szombat este az MTI érdeklődésére azt mondta: nem várja meg a törvénymódosítást, nem hagyja, hogy a munkatársai életveszélyes körülmények között dolgozzanak. Közölte: két dohányboltjának portálján már nincs fólia, a harmadikat - ahol a gyilkosság történt - többet nem fogja kinyitni. Elmondta azt is, hogy két kolléganője is felmondott a történtek után.

Az MTI tudósítója úgy tapasztalata, hogy szerda óta több lefóliázott kaposvári dohányboltban a tulajdonosok felhatalmazásával nyitott ajtók mellett dolgoznak az eladók. A Fő utcai trafikban történt gyilkosság gyanúsítottját csütörtökön vették őrizetbe. B. Péter a rendőrségen és szombat délelőtt az előzetes letartóztatásáról döntő bíróságon is beismerő vallomást tett.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter egy csütörtöki sajtótájékoztatón a kaposvári dohányboltban történt gyilkosságot elítélve úgy nyilatkozott, ha a rendőrségi vizsgálat azt állapítja meg, hogy lesötétített ablakú dohányboltokat több rablótámadás éri, a kormány hajlandó felülvizsgálni az álláspontját, és leszedetni a fóliát a trafikosokkal.

A nyomozás részleteiről pénteken tartott rendőrségi sajtótájékoztatón az MTI kérdésére Szijártó István, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi főkapitány-helyettese azt mondta: ha az eljárás során lesz azzal kapcsolatos információjuk, hogy van összefüggés a bűncselekmény és a lesötétített portál között, akkor azt a főhatóságukkal közölni fogják.

Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere a dohányboltban szerda este történt tragédia után csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: javaslattal él a Nemzetgazdasági Minisztérium felé, hogy a szaktárca vizsgálja felül a nemzeti dohányboltok esetében a jelenleg érvényben lévő szabályozást, s vegye ki azt a rendelkezést a törvényből, amely szerint a nemzeti dohányboltokban lévő dohánytermékek nem lehetnek láthatóak az üzleten kívülről.

Hasonló kérést fogalmaztak meg a Somogy Megyei Közgyűlés tagjai, amikor a pénteki ülésén elhangzott interpellációk egyike nyomán felkérték Jakó Gergelyt (Fidesz-KDNP), a megyegyűlés elnökét, szorgalmazza, hogy a trafikok ablakainak kötelező fóliázására vonatkozó részt vegyék ki a törvényből.

Az MSZP - ugyancsak pénteken - közleményben sürgette, hogy a kormány azonnal nyújtson be törvénymódosítást a trafiksötétítés eltörlése érdekében.

lásd még: Jómódban élt a trafikoslány gyilkosa

Szerző