MSZP: a fideszes önkormányzatok ne centralizálják az óvodákat!

Az MSZP arra szólítja fel a fideszes önkormányzatokat, hogy ne centralizálják az óvodákat. A párt budapesti elnöke erről vasárnap, a XI. kerületi Fürkész óvoda előtt tartott sajtótájékoztatón beszélt.

Kunhalmi Ágnes szavai szerint Budapest-szerte a fideszes önkormányzatok sok helyen kezdték el összevonni az óvodákat, pedig az ellen a szülők és a pedagógusok is több esetben tiltakoztak. Az ellenzéki politikus azt kérte: ne állítsanak elő ugyanolyan állapotokat az óvodákban, amilyeneket a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) létrehozásával tettek az általános iskolákban.

Kunhalmi Ágnes hangsúlyozta, hogy az összevonásokat a kormánypárti önkormányzati képviselők strukturális átalakításokkal és spórolással indokolják. Az MSZP viszont nem ért egyet azzal, ha a gyerekeken akarnak spórolni. A centralizáció miatt a "gyerekek el fognak veszni", szét fognak csúszni az egyedi pedagógiai programok, meg fog szűnni a családias hangulat - tette hozzá. Ha ma centralizálják az óvodákat és egy intézményvezetőhöz 200-300 helyett 700-800 vagy akár kétezer gyerek tartozik majd, akkor nem lehet érdemi szakmai munkát folytatni - sorolta a várható problémákat a szocialista politikus. 

Molnár Gyula, a szocialisták XI. kerületi elnöke azt mondta, a helyi önkormányzat a múlt héten "meglepő, váratlan és semmivel sem magyarázható" döntést hozott, ugyanis sem a választási kampányban, sem a képviselő-testület megalakulása utáni üléseken nem volt szó arról, hogy egy köznevelési koncepciót készítenek, amellyel átalakítják az óvodai rendszert. A döntéssel huszonhárom intézmény helyett nyolcat hoztak létre és ezt követően már ki is írták ezek élére a pályázatokat. Az MSZP szerint ez súlyosan törvénysértő, emiatt a párt megteszi a jogi lépéseket, mert egy intézmény nem egy határozattal, hanem az alapító okirat elfogadásával jön létre - közölte.

A politikus azt mondta, hogy az átalakításokat indokolva az önkormányzati többség pénzügyi okokra hivatkozott, ugyanis előbb 80, majd később 30-40 millió forintos megtakarításról beszéltek, ugyanakkor a képviselő-testület többsége a kiemelt rendezvényekre fordítható összeget 70 millióról 105-re emelte.

Kunhalmi Ágnes másik témára áttérve közölte: az MSZP üdvözli, hogy a felsőfokú végzettségű bölcsődei dolgozókra kiterjesztik a pedagógus-életpályát. Ez viszont csak valamivel több mint nyolcszáz embert érint, miközben a bölcsődékben dolgozóknak több mint a 75 százaléka még mindig a létminimum alatt keres - hívta fel a figyelmet. A szocialisták ezért azt követelik, hogy az összes pedagógiai munkakörben dolgozó, gyermekneveléssel foglalkozó bölcsődei és óvodai alkalmazott bérét emeljék fel. Emellett felszólított arra, hogy ezekben az intézményekben hajtsanak végre szakmai pedagógiai reformot is.

A politikus végül azt kérte, hogy ne kerüljenek át a Klikhez a gyakorló iskolák.

Szerző

A TV2 botrányos húzása - Lépnek a Liberálisok

Publikálás dátuma
2015.04.26. 17:10
Éden Hotel/Facebook
A Liberálisok közleményben tudatták: a Médiatanácshoz fordulnak a TV2 botrányos műsora miatt.

Április 25-én a TV2 szórakoztató műsorának, az Éden Hotel című valóságshownak a nézői annak lehettek szemtanúi, ahogyan egy férfi játékos szexuálisan zaklatott és megalázott egy női játékost. A műsor készítői mindenféle kommentár, büntetés, kizárás, következmény, beavatkozás, segítségnyújtás nélkül adták le a jelenetet. Elfogadhatatlan, hogy mindez megtörténhetett, és különösen elfogadhatatlan, ahogyan a műsor készítői kezelték a helyzetet- szögezi le a párt közleménye.

A Liberálisok a Médiatanácshoz fordulnak, hogy vizsgálja meg a leadott műsort, és mérlegelje a lehetséges büntetést.

A történet megismeréséhez érdemes elolvasni a hír24.hu e témában írt cikkét. 

Szerző
Frissítve: 2015.04.26. 18:11

Ráér a fürdőruhával - Kedden újabb hidegfront

Publikálás dátuma
2015.04.26. 16:55
Illusztráció/Thinkstock
Hétfőn újra erőteljes gomolyfelhő-képződés valószínű, főleg délutántól helyi záporok, egy-egy helyen zivatar is kialakulhat. Megerősödik, a Kisalföldön néhol viharossá fokozódik a déli szél. Hajnalban 5-13, napközben 26 fok körül alakul a hőmérséklet.

Kedden  borult időnk lesz, országszerte várható eső, zápor, helyenként zivatar is lehet. Az egyre nagyobb területen északnyugatira forduló szél megerősödik, több helyen viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 15, a legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 21 fok között alakul, a Dunántúlon lesz a hűvösebb.

Szerdán nyugat felől csökken a felhőzet, a napsütést gomolyfelhők zavarhatják. Délelőtt a Tiszántúlon is megszűnik a tartósabb csapadék, és később ott is már csak helyenként lehet záporeső. De az északnyugati szél még sokfelé erős, helyenként viharos lesz. Hajnalban  4-10, napközben 13-17 fok között várható a hőmérséklet.

Csütörtökön gyengén felhős, napos időre számíthatunk, majd nyugat felől megnövekszik a felhőzet. Késő délutántól helyenként zápor kialakulhat. A délkeleti, déli szél sokfelé megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +6 fok között alakul, talajmenti fagy több helyen is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 20 fok között valószínű.

Pénteken, május 1-én többnyire erősen felhős  lesz az ég, többfelé várható eső, zápor, néhol zivatar is előfordulhat. A szél északnyugatira fordul, és sokfelé megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszaki hőmérséklet 4 és 9, a legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 19 fok között valószínű, északnyugaton lesz a hűvösebb.

Szerző