Tüntetők bénították meg az Andrássy út forgalmát

Tüntetők bénították meg a fővárosi Andrássy út forgalmát vasárnap délután. A Változz, hogy változzon! - mottóval mára meghirdetett tüntetésen ugyan viszonylag kisszámú tömeg jelent meg, ám később néhányan egy időre blokád alá vonták a forgalmas kereszteződést a Bajcsy Zsilinszky útnál. 

A mintegy húsz emberből álló csoport miatt az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út kereszteződésében egy időre leállt a forgalom. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) pár perccel 18 óra előtt a rendőrségi honlapon azt közölte: a rendezvény szervezője, egy magánszemély a BRFK-ra vasárnap 17 óra 4 perckor jelentette be a VI. kerületi Bajcsy-Zsilinszky út és az Andrássy út kereszteződésében lévő demonstrációt. 

"A rendőrség a forgalmi akadályok megelőzése érdekében a szükséges forgalomterelést és forgalomsegítést megkezdte" - írták. A BRFK azt kérte, hogy a demonstráció körzetében fokozott figyelemmel közlekedjenek. A  tüntetők többek között a kormány leváltását, kormánytagok bíróság elé állítását követelték, "alkotmányt, jogállamot, demokráciát" rigmusokat skandáltak. Európai uniós és nemzeti színű zászlókat lobogtattak, továbbá "Soha többé maffiaállamot, "Soha többé hazug kormányt", "Soha többé négymillió szegényt" feliratú táblákat tartottak a magasba.  

A Népszava helyszíni tudósítójának közlése szerint rendőri beavatkozás nem történt, a blokádot a tüntetők fél hét körül feloldották, és megkezdték az elvonulást a helyszínről.

Szerző

Csernobil 26 éve - A felelőtlen politika szimbóluma

Publikálás dátuma
2015.04.26. 18:53
Ukrajna, Donyeck 2015 április 25: Az 1986-os csernobili nukleáris baleset áldozatainak fotói előtt emlékeznek a tragédiára Fotó:
Április 26-án a világ a csernobili atomerőmű-robbanásra, az emberiség történetének egyik legsúlyosabb nukleáris balesetére emlékezik a világ. Az LMP frakciója közleményt adott ki, amelyben leszögezik: Csernobil az emberi felelőtlenség és a nukleáris energia veszélyeit semmibe vevő politika szimbóluma is, és súlyos hiba újratermelni azokat a feltételeket, amelyek a 29 évvel ezelőtti katasztrófához vezettek.

"1986. április 26-án, szombaton hajnalban a csernobili atomerőmű 4-es reaktorában gőzrobbanás történt, ami sorozatos tüzek és további robbanások nyomán a reaktor leolvadásához vezetett. Megfelelő védőépületek híján a sugárzó anyag kiszabadult, és a szennyezés a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség adatai szerint közvetlenül 56 ember halálát okozta – más szervezetek nagyságrendekkel több halálesetet, elsősorban végzetes rákos megbetegedések tízezreit és legalább 40 ezer művi vetélést hoznak összefüggésbe a balesettel.

Brendan Hoffman / Getty Images

Brendan Hoffman / Getty Images

Csernobil az akkori Szovjetunió egyik legmodernebb atomerőműve volt, az utolsó blokkját 1983-ban adták át. A tragikus eset bizonyítja, hogy sem a korszerűnek gondolt technológia, sem az orosz szakértelem nem véd meg a balesetektől, az emberi felelőtlenség és a rossz politikai döntések következményeitől. A csernobili katasztrófát az elhallgatott konstrukciós hibák, a téves és nem kontrollált vezetői beavatkozások, valamint a robbanás után elhallgatott információk tették igazán súlyossá.

Az Orbán-kormány ma gőzerővel dolgozik azon, hogy a külső feltételeknek ezt a veszélyes elegyét újratermelje: Magyarország titkos megállapodások alapján, szakmai, politikai és társadalmi konszenzus nélkül kíván egy ma még a világon sehol sem létező, kipróbálatlan atomerőmű-típust felépíteni; a beruházó cég vezetőjét nemrég ismeretlen okokból leváltották; az atomtörvény módosításával minden előkészítő iratot és szerződést 30 évre titkosítottak, a lakosságot kizárják az engedélyezésből és az érdemi kommunikációból, a beruházás fölött semmilyen társadalmi kontroll nem érvényesül.

Brendan Hoffman / Getty Images

Brendan Hoffman / Getty Images

Az LMP szerint az idehaza hatalmon lévők nem sokat tanultak a 29 évvel ezelőtti, minket is súlyosan érintő balesetből, és aggályok nélkül követik el újra azokat a hibákat, amelyek egyszer már tragédiához vezettek. Pedig Csernobil emléke azt üzeni, hogy nincs "biztonságos atomenergia": súlyos kockázatok és megoldatlan környezetvédelmi, hulladékelhelyezési problémák vannak, amelyekkel Magyarországnak is szembe kell néznie, mielőtt belevág egy újabb nukleáris kalandba.

Szél Bernadett
társelnök"

Szerző
Témák
LMP Csernobil 26 év

A nepáli gyerekeknek gyűjt adományt az UNICEF Magyarország

Publikálás dátuma
2015.04.26. 18:22
Fotó: Omar Havanna/Getty Images
Sürgős segélyszállítmány összeállítását és eljuttatását szervezi a nepáli természeti katasztrófa által sújtott gyermekek ellátásának biztosítása érdekében - ismertette t közleményében az UNICEF Magyarország.

Mivel Nepál népességének csaknem felét gyermekek alkotják, az UNICEF attól tart, hogy az egyes sajtóértesülések szerint mostanra már több mint 2000 ember életét követelő földrengés komoly hatással lesz a gyermekek életkörülményeire. A közlemény szerint az UNICEF együttműködik a nepáli állami szervekkel és más partnerszervezetekkel annak érdekében, hogy a gyermekek pillanatnyilag legfontosabb szükségleteit biztosítani lehessen a vízellátás, a tisztálkodás, a gyermekvédelem, az egészségmegőrzés és a táplálkozás terén.

Az ázsiai országot sújtó 7,9-es erősségű földrengés épületeket döntött romba, emellett számos térségben leállt a mobilhálózat és az áramszolgáltatás sem működik.

Az adományozók az http://adomany.unicef.hu/egyszeri oldalon keresztül tudják eljuttatni támogatásukat a rászorulóknak - közölte az UNICEF Magyarország.

Szerző
Frissítve: 2015.04.26. 18:36