Előfizetés

Megy tovább a törvénygyártás

Az Országgyűlés mai ülésén tárgyalhatja utoljára a kedden elfogadni tervezett nyolc előterjesztést, köztük azt, amely a világörökségi területekre is kiterjesztené az üzletek kötelező vasárnapi zárva tartását, ugyanakkor a többi napon lehetővé tenné, hogy a jelenlegi reggel hat óra helyett már fél ötkor kinyithassanak a boltok.

A Ház ülése a szokásoknak megfelelően 13 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, amelyeket kétórás interpellációs időszak követ, majd azonnali kérdések és válaszok hangzanak el egy órában. Az ülésnap további részében a kedden elfogadni tervezett előterjesztések utolsó, bizottsági jelentésekről szóló vitáit bonyolítják le.    

A házelnök napirendi javaslata alapján a parlament kedden reggel nyolc indítványról szavazhat. A határozathozatali időszak az állami földvagyon kezelésének egységesítéséről szóló javaslat zárószavazásával kezdődhet, majd a világörökségi területeken működő üzletekre is kiterjeszthetik a vasárnapi kötelező zárva tartást, ugyanakkor a korábbi reggel 6 óráról fél ötre változtathatják a boltok kereskedelmi napokon történő legkorábbi nyitását.    

Kormánypárti javaslatra több ponton módosíthatják a banki elszámolás szabályait, majd a fideszes Németh Szilárd kezdeményezésére nyolc energetikai tárgyú törvényt is módosíthat a parlament, ugyancsak fideszes képviselők kezdeményezésére a magyar védőnők napjává nyilváníthatják 2015. június 13-át a Magyar Védőnői Szolgálat alapításának századik évfordulója alkalmából.

Nepáli földrengés - 24 magyarral még keresik a kapcsolatot

Publikálás dátuma
2015.04.27. 09:22
FOTÓ: Getty Images, Omar Havanna
A hétvégi földrengés idején 48 magyar állampolgár tartózkodott Nepálban, közülük 24 emberrel még keresik a kapcsolatot - mondta el M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában Vajda Andrea újdelhi vezető magyar konzul.

A legutóbbi órákban is keresték még az országban tartózkodó hozzátartozóikért aggódók a külképviseletet, így a korábbinál több magyarról tudnak. A huzamosabb ideg a himalájai országban tartózkodó magyarok egyike a hétvégén e-mail-ben jelentkezett a képviseleten, tudatva, jól van, és ugyanezt feltételezik a szintén tartósan Nepálban lévő további négy magyarról, akik a katasztrófa sújtotta területen kívül vannak.

A 15 tagú turistacsoportnak vasárnap sikerült elhagynia Nepált, közölte a diplomata. Azzal a 24 magyarral pedig, akiről nem tudnak, e-mailen és telefonon is próbálják felvenni a kapcsolatot. Ezt nehezíti, hogy a katasztrófasújtott területeken nem működnek a telefonvonalak, a helyzetet pedig az utórengések mellett a heves esőzések is rontják.
Vasárnap esti hivatalos közlések szerint meghaladta a 3300-at a himalájai földrengés halálos áldozatainak száma.

Vidi és Fradi: kézenfogva

Publikálás dátuma
2015.04.27. 08:00
A Fradi minden szinten jobb volt az ellenfelénél FOTÓ: MTI/ILLYÉS TIBOR
Tizenöt. Ennyi mérkőzés óta veretlen a Ferencváros a labdarúgó NB I-ben. A hétvégi, 25. fordulóban a Diósgyőrt verték 3-0-ra a zöld-fehérek. Az újabb sikernek, no meg az MTK botlásának köszönhetően már három pont az FTC előnye a fővárosi riválisához képest. Tizenegy. A listavezető Videoton ennyi ponttal vezet fő riválisa előtt, miután könnyed, 4-0-s sikert aratott a Pécs ellen.

Magabiztosan nyert a Ferencváros a labdarúgó NB I 25. fordulójában. A zöld-fehérek 3-0-ra győzték le a Diósgyőr csapatát. Thomas Doll fiai 15 mérkőzés óta veretlenek, legutóbb - még október 4-én - éppen a miskolci együttestől kaptak ki idegenben.

„Már az első félidőben is nagyon sok gólhelyzetet alakítottunk ki. A támadójátékunkban rengeteg mozgás volt, a DVTK-t többször is meg tudtuk ezzel zavarni. Nagyon örülünk, hogy ismét érintetlen maradt a kapunk. Azt gondolhatják, hogy nagyon könnyedén nyerjük meg a meccseket, de az az igazság, hogy emögött nagyon komoly munka van. Mindenki boldogan mehet haza. Nagyszerű volt a hangulat, jó volt az idő, fantasztikus volt játszani ebben a csodálatos stadionban”- nyilatkozta a klub honlapján Doll, az FTC vezetőedzője.

A zöld-fehérek továbbra is a tabella második helyén állnak, mivel az MTK idegenben csak 1-1-es döntetlent játszott a Nyíregyházával, így Gera Zoltánéknak már három pont az előnyük a fővárosi kék-fehérekkel szemben. Amíg az FTC szárnyal, addig a miskolci alakulat továbbra sem találja önmagát. A mezőnyben egyedüliként továbbra sem tudott diadalmaskodni az idén, nyolc forduló alatt mindössze három pontot gyűjtött.

Két új edzőt is avattak a hétvégén, ráadásul Kovács László (Pápa) és Kuttor Attila (Haladás) egymás ellen debütált. A kiesési rangadón a hazai Pápa hiába vezetett hét perc alatt 2-0-ra, végül meg kellett elégednie a döntetlennel. A listavezető Videoton könnyed, 4-0-s győzelmet aratott a Pécs ellen, többek között Nikolics két találatának köszönhetően, aki immár 21 találatnál jár. Újabb fölényes sikerüknek köszönhetően a fehérváriak öt fordulóval a bajnokság vége előtt továbbra is 11 ponttal előzik meg a második helyen álló Ferencvárost.

NB I, 25. forduló
Dunaújváros-Újpest 1-3 (0-2)
Dunaújváros, 1500 néző, Jv.: Farkas Á.
Gól: Nikházi (71.), illetve Perovic (2.), Heris (13., 77.)
Ferencváros-Diósgyőr 3-0 (2-0)
Groupama Aréna, 10 114 néző, Jv.: Erdős
Gól: Mateos (29., 11-esből), Böde (43.), Lamah (54.)
Nyíregyháza-MTK 1-1 (0-1)
Nyíregyháza, 2480 néző, Jv.: Iványi
Gól: Rezes (32.), illetve Thiam (59.)
Kecskemét-Paks 1-1 (0-0)
Széktói Stadion, 1800 néző, Jv.: Berke
Gól: Kitl (64.), illetve Balázs (59.)
Kiállítva: Kesztyűs (47.)
Pápa-Haladás 2-2 (2-1)
Pápa, 1000 néző, Jv.: Kassai
Gól: Popin (4.), Seye (7.), illetve Jagodics M. (17.), Radó (49.)
Videoton–Pécs 4-0 (2-0)
Székesfehérvár, 2569 néző, Jv.: Solymosi
Gól: Gyurcsó (25.), Oliveira (37.), Nikolics (74., 80.)
Győri ETO-Puskás Akadémia 1-1 (1-1)
ETO Park, 1500 néző, Jv.: Pintér
Gól: Holender (29.), illetve Bouadla (39.)