Szükségállapot Baltimore-ban

Szükségállapotot hirdettek Baltimore-ban azt követően, hogy zavargások törtek ki a városban és számos rendőr is megsebesült. Larry Hogan, Maryland állam kormányzója egy hetes éjszakai kijárási tilalmat jelentett be, s a városba rendelte a Nemzeti Gárda egységeit. Stephanie Rawlings-Blake, Baltimore polgármestere kérte az állami hatóságok segítségét.

A tüntetések néhány órával azután kezdődtek, hogy eltemették Freddie Grayt, a 25 éves fekete férfit, aki végzetes gerincsérülést szenvedett és életét veszítette a rendőri őrizetben. Ugyanúgy elszabadultak az indulatok a túlzott rendőri erőszak miatt, mint tavaly augusztusban a Missouri állambeli Fergusonban. Az afrikai-amerikai tüntetők köveket dobáltak, rendőrautókat borogattak fel, fosztogattak, üzleteket gyújtottak fel. Több rendőr megsérült.
Anthony Batts rendőrfőnök sajtóértekezletén azt közölte, hogy bandákba szerveződött fiatalok vették célba a rendőröket. Felhívta a szülőket, hogy tartsák otthon gyerekeiket, mert a lázadások az egész közösséget tönkretehetik. „Láttam olyan városokat, amelyek 50 évvel később sem tértek magukhoz” – figyelmeztetett.

Szerző

Kínai katonák is lesznek a moszkvai díszszemlén

Kínai katonák is fognak a Vörös téren masírozni a második világháború befejezésének 70. évfordulója alkalmából rendezendő moszkvai díszszemlén - erősítette meg Kína oroszországi nagykövete a China Daily című angol nyelvű napilap keddi számában.

A fasiszta agresszorok ellen vívott Nagy Honvédő Háborúban aratott győzelem kerek évfordulója lesz az első alkalom, hogy Kína egy "menetelő katonai egységgel" lesz jelen a Vörös téren - fogalmazott Li Huj. Mint mondta, Kína részvétele a parádén egyértelműen a két ország közötti "stratégiai összehangoltság" kifejezése.

A kínai díszőrségnek a győzelem napi parádén részt vevő - száztíz katonából álló - egysége már a múlt hétvégén megérkezett az orosz fővárosba és megkezdte a felkészülést. Jang Cseng, az orosz tanulmányok sanghaji intézetének igazgatóhelyettese úgy vélte, hogy a kínai katonák jelenlétének "szimbolikus jelentősége van egy olyan időszakban, amikor a Peking és Moszkva közötti stratégiai partnerség új szakaszba lépett".

A China Daily összeállításában emlékeztet arra, hogy a kínai Népi Felszabadító Hadsereg katonái első ízben 2010-ben, Mexikóban vettek rész katonai parádén külföldön, az ország függetlenségének 200. évfordulóján. Második tengeren túli szereplésük egy évvel később Venezuelában volt. A lap utalt arra, hogy India - ugyancsak először - egy hetventagú kontingenst küld a vörös téri díszszemlére, amelyen több mint 15 ezer katona vonul majd tíznél több országból.

Moszkva 68 államfőnek küldött meghívót, és sajtóértesülések szerint 26 ország vezetői erősítették meg részvételi szándékukat, köztük a FÁK-országok és az Oroszország mellett Brazíliát, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát tömörítő BRICS-országok, továbbá leginkább ázsiai és latin-amerikai államok. Hivatalos bejelentésekből tudni lehet, hogy Hszi Csin-ping kínai államelnök és Pranab Mukherjee indiai államfő jelen lesz a győzelem napi ünnepségen.

A Krím Oroszország általi tavalyi annektálása miatt a nyugati országok vezetői, köztük Barack Obama amerikai elnök és Angela Merkel német kancellár lemondta részvételét, Merkel azonban május 10-én Moszkvába látogat, hogy koszorút helyezzen el a második világháborúban elesettek emlékére.

Szerző
Témák
Kína Moszkva

Öt év a korrupt pártpénztárnokra

Öt év börtönt kért az ügyészség a spanyol kormánypárt volt pénztárnokára. Luis  Bárcenast azzal vádolják, hogy 1990 és 2008 között kettős könyvelést vezetett, s az illegális pártadományokat svájci bankszámlákon helyezte el. A kormányzó Néppárt (PP) titkos kasszájából a párt számos vezetője kapott fizetéskiegészítést.

Bárcenas pénztárnok kézzel írta egy füzetbe a kiutalásokat, feljegyzései szerint állítólag még a jelenlegi miniszterelnök, Mariano Rajoy is felvett kisebb összeget. Több mint 880 ezer eurónyi fekete pénz maradt ki a PP hivatalos elszámolásából. A svájci számlákról jutott pluszpénz a választási kampányokra, de onnan fedezték a pártszékház renoválását is. Bárcenas mellett börtön várhat a másik pártpénztárnokra, Álvaro Lapuertára, s a párt egyik intézőjére, Cristóbal Páezre is. Pablo Ruz bíró idén március 23-án tette közzé a nyomozás eredményeit. Választási év lévén a PP számára rendkívül kínos, hogy a több mint 190 oldalas dokumentum megállapítja: a kormányzó párt 18 éven keresztül „szisztematikusan megkerülte a pénzügyi rendszert”. Bárcenas korábbi vallomása szerint az illegális pártfinanszírozásról tudomása volt Rajoy kormányfőnek is.

Szerző