Előfizetés

Támadhatatlanná tennék a jegybankot

Az MSZP szerint a kormány a csaló brókerek pártjára áll azzal, hogy a Magyar Nemzeti Bankot (MNB) mentesíti a felelősség alól. Erre a jegybanktörvény módosítása nyújt lehetőséget, amelyet a pénzügyi közvetítőrendszer fejlesztése című salátatörvény részeként tegnap kezdett el tárgyalni a parlament. Tóth Bertalan, a szocialisták frakcióvezető-helyettese lapunknak elmondta, véleményük szerint ezzel a javaslattal az MNB szuperhatósággá válna.

Ugyanakkor a jegybankot a jövőben nem lehetne felelősségre vonni, ugyanis döntései miatt csak olyan ügyekben lehet majd bírósághoz fordulni, ahol az MNB pénzügyi felügyeleti jogkörében eljárva határozatot hozott. Ám ha nem született döntés, mert az MNB emberei elmulasztották azt, hogy időben végezzenek ellenőrzéseket, vagy ha folytak is vizsgálatok, de azok nem zárultak elmarasztaló határozattal, akkor a bírósági útnak nincs helye. Pedig éppen most kellett volna dönteni arról, hogy az elmúlt hónapok brókerbotrányainak tanulsága nyomán a jegybank felelőssége is megállapítható legyen - mondta Tóth Bertalan. A képviselő álláspontja szerint a jegybank az elégtelen pénzügyi felügyelettel asszisztált ahhoz, hogy a bűncselekmények megvalósuljanak, vagyis mulasztásával kárt okozott a jóhiszemű ügyfeleknek.

Arra kérdésünkre, hogy mivel a jegybanktörvény módosításához kétharmados parlamenti szavazati arányra van-e szükség, mit lép az MSZP, Tóth Bertalan elmondta, hogy a Fidesz egyeztetést kezdeményezett a pártokkal, azonban a szocialisták ezeken nem vesznek részt, mert nem értenek egyet az előterjesztéssel. A frakcióvezető-helyettes a tárgyalásokon való részvétel egyik feltételeként jelölte meg, hogy Matolcsy György jegybankelnök mondjon le. Tóth Bertalan emlékeztetett arra, hogy a jelenlegi jogszabályok is elegendőek lettek volna, hogy az MNB megakadályozza a bűncselekményeket. A politikus elmondta azt is, hogy újabb törvényjavaslatot nyújtanak be, hogy egy év után végre legyen felügyelőbizottsága a jegybanknak.

A szocialista politikus minderről sajtótájékoztatóján is beszélt, amire a Fidesz ismét megalapozatlan vádaskodásnak minősítette az ellenzéki képviselő által elmondottakat.

Államosíthatják az Elmű-Émászt

Felvásárolhatja az Elmű-ÉMÁSZ ügyfélszolgálati leányvállalatát a Magyar Fejlesztési Bank, ezzel az nemzeti közműszolgáltató megszerezheti a lakossági áramszolgáltatás indításához szükséges cégét. A tranzakció a piaci hírek alapján tízmilliárd forintjába kerül az államnak – értesült a Magyar Nemzet. 

A közműszolgáltató a cégcsoport lakossági ügyfeleivel együtt szerezheti meg az ügyfélszolgálati céget, így hamarosan a budapesti, a főváros környéki és az észak-magyarországi családok is az állam fogyasztói lehetnek. Az Elmű-ÉMÁSZ azért válna meg a lakossági üzletágától, mert az évi több milliárd forintnyi veszteséget produkál, amit az adásvétellel később már az állam finanszírozhat. A lépéssel bő kétmillió taggal bővülhet az állami rezsicég ügyfélköre. Az új áramszolgáltató az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt.-hez tartozik majd. A lap információi szerint a kormány azért választhatta ki ezt a céget, mert az ügyfélkezelő rendszere korszerű és könnyen bővíthető. A felvásárlás pontos időpontja egyelőre nem ismert.

Leszedi-e a bűnre csábító fóliákat a "kétarcú állam?"

Bihari Tamás
Publikálás dátuma
2015.04.29. 07:00
Kaposváron már megvalósult, amit a trafi kosok régóta szorgalmaznak: leszedték a fóliákat a kirakatüvegekről FOTÓ: MTI/VARGA GYÖ
Az érdekvédelmi szervezetek, ellenzéki pártok követelik a dohányboltok kirakatának eltakarását előíró törvény módosítását, hogy ne ismétlődjön meg a kaposvári gyilkosság. A kormánypárt hárít és vizsgálatot ígér. A fóliát eltávolító trafikosnak egyelőre nincsenek követői, úgy tetszik, ennek elsősorban anyagi okai vannak.

Rettegnek a trafikban többnyire egyedül dolgozó alkalmazottak a múlt szerdai kaposvári rablógyilkosság óta. A fiatal eladót 22 ezer forintért ölte meg az elkövető. A trafik tulajdonosa vállalva a bírság kockázatát leszedette a fóliát két boltjának a kirakatairól, de egyelőre nem sok követőre akadt.

Tévesen értelmezték a törvényt, azért fóliázták le a trafikokat a tulajdonosok - adott sajátos magyarázatot a történtekre az Origo.hu-nak Kósa Lajos. A Fidesz ügyvezető alelnöke szerint az idevágó törvényben nincs benne, hogy le kell fóliázni a trafikok kirakatát. Ám nem minden a törvényben van leírva. A Fidesz alelnökének kijelentését maguk a trafikosok cáfolják, ugyanis - mint lapunk kérdéseire válaszolva írják - 2013-as trafiknyitások óta a hatósági ellenőrzések során elvárásként fogalmazták meg, hogy legyen fólia a kirakatüvegen. A vámhivatali működési engedély kiadása iránti kérelmek helyszíni szemléjekor is szempont volt épp úgy, mint a Nonprofit Zrt. ellenőrzései során, hogy a láthatóságot fóliával megfelelően korlátozzák-e. A Magyar Dohány Kiskereskedők Egyesülete úgy fogalmazott, újra kell gondolni a dohányboltok elsötétítését, mert a rugalmatlan szabály rendkívül magas biztonsági kockázatokat rejt.

Az érdekvédelmi szervezet a törvény és a szabályok felülvizsgálatát kéri. Az egyesület a Népszava kérdésére jelezte, egyelőre hivatalos visszajelzést nem kaptak javaslatukra. A fóliákat - mert az egyesület tagja jogkövetők - egyelőre nem sokan távolítják el, ugyanis a felrakásuk igen költséges volt, így pótlásuk is az lenne. Megvárják, míg egyértelmű szabály születik arról, hogy kell-e a későbbiekben az elsötétítés.

A trafikok portáljának kialakítása és a fóliázás is mindenesetre sokáig jó üzlet volt az ebben utazó vállalkozásoknak.

A Somogy Megyei Közgyűlés és az MSZP is támogatja azt a javaslatot, hogy a jogszabályból ki kell venni azt a részt, amely előírja, hogy kívülről, az utca felől nem lehetnek láthatók a trafikban a dohánytermékek. Az Együtt és a Jobbik már hétfőn egy-egy módosító javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek a trafikok kötelező fóliázásnak megszüntetése érdekében.

Az elsötétítés vége után a trafiktörvény eltörlése következik
Továbbra sem a dohányboltok belsejét eltakaró fóliát kéne eltörölni, hanem a trafiktörvényt. A napfény nélküli cellákban dolgozó dohánybolti alkalmazottak azonnali biztonsága érdekében azonban az MSZP támogatja az Országos Kereskedelmi Szövetség trafikok fóliáinak eltávolítását célzó kezdeményezését - írta közleményében Kunhalmi Ágnes, szocialista országgyűlési képviselő. "Ismét felszólítjuk a kormányt, hogy azonnal nyújtson be törvénymódosítást a trafiksötétítés eltörlése érdekében! Ha nem teszik meg, az MSZP a parlament elé terjeszti az OKSZ javaslatát. Az MSZP célja, hogy miután a trafikokról lekerült a sötétítés, szűnjön meg a fideszes trafikrendszer, és a dohánybolti dolgozók helyett a felelősök kerüljenek napfénytől elzárt, pár négyzetméternyi sötét helyiségekbe".

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) kereskedelem-biztonsági munkacsoportjának szakembere, Csikós Gellért, lapunknak megerősítette, mindegy, hogy mivel takarják el a kirakatot, ajtót, ilyen helyen a rablónak kevésbé kell tartania a lelepleződéstől. A bűnözők legföljebb 1-2 percet töltenek az egyszemélyes kisboltokban, trafikokban, amelyek hiába rendelkeznek akár kamerával, csendes riasztóval, támadás jelző gombbal, ezek nem megelőzik, csak jelzik, ha baj történik. Csikós szerint lehetővé kellene tenni, hogy a trafikosok a nagyobb forgalmú helyeken alakíthassák ki üzletüket, és néhol érdemes lenne a kiadó ablakos megoldást is választani.

Funk Sándor, addiktológus főorvos a Népszavának elmondta, többnyire kiskamaszkorban szoknak rá a fiatalok a dohányzásra, de nem a trafikokban látott dohányáruk miatt, hanem elsősorban a korcsoportjuk, illetve a szülők, a család hatására. Maga a cigaretta látványa keveseket szoktat rá a dohányzásra, aki dohányzik az pedig tudatosan vásárolja. A dohányzó szülők gyermekei jóval gyakrabban szoknak rá a cigarettára, mint a nem dohányzó családokban élő társaik. A főorvos hiányolta, hogy a trafiktörvény előtt nem készültek hatástanulmányok. Az államnak a megelőzésre, illetve az eredményes leszokást segítő kutatásokra kellett volna forrásokat előteremteni. Az állam kétarcú, mert igényli a bevételt a dohányárukból, miközben évente 30 ezeren halnak meg a dohányzással összefüggő betegségekben és rengeteg az ér- és tüdőbeteg. A dohányosok között 14-szeres a tüdőrák esélye.