Előfizetés

Újabb lavina temetett maga alá 250 embert

Publikálás dátuma
2015.04.29. 07:40
Sorban állnak Katmanduban a segélyszervezetek osztotta ételért FOTÓ: OMAR HAVANA/GETTY IMAGES
A legfrissebb adatok szerint már az ötezret is meghaladja a szombati nepáli földrengés halálos áldozatainak száma. Tegnap egy falura lavina zúdult, a hógörgetegben 250 ember eltűnt. Az eltűntek között külföldi turisták is lehetnek. Szusil Koirala kormányzó azt mondta: próbálják kimenteni őket, de a rossz idő és az eső akadályozza a mentési munkálatokat.

Katmanduban a mentőalakulatok még tegnap is találtak túlélőt. A Mount Everesten befejezték a mentést, mind a 300 hegymászót levitték a hegyről. A BBC-nek nyilatkozó kormányzó szerint tízezer halottja is lehet a földrengésnek. Háborús állapotokhoz hasonlította a helyzetet, nincs víz, nincs élelem és villany, járványok kitörésétől tartanak.

Becslések szerint egymillióan maradtak otthon nélkül. Az ENSZ szerint másfél millió embernek van szüksége élelmiszersegélyre, de a természeti csapás összesen 8 millió embert érint. Folyamatosan érkeznek a nemzetközi segélyek, köztük magyar csoportok is, de a megrongálódott közúthálózat miatt sokfelé nehezen tudják célba juttatni szállítmányukat.

A legfrissebb adatok szerint negyvenkét magyar állampolgár tartózkodik Nepálban, és közülük már csak egyet keresnek, tartózkodási helye alapján az feltételezhető, hogy jól van. Öt olyan magyarról tudnak, akik tartósan Nepálban élnek, az ő hazatérésük egyelőre nem várható. Hétfőn tizennyolc magyar hagyta el a földrengés sújtotta országot, eközben két újabbról derült ki, hogy Nepálban tartózkodik.

A katmandui tiszteletbeli konzul meglátogatta azt a négy sérültet, akit kórházban kezelnek. Ők a körülményekhez képest jól vannak. Rajtuk kívül megsérült egy ausztrál-magyar kettős állampolgár, a biztosítója már intézkedett Ausztráliába szállításáról.Nincsenek könnyű helyzetben azok az utazásszervezők és utasok, akiknek a jelenleg katasztrófa sújtotta Nepálba indulna útjuk.

Az utasok eddig amiatt aggódtak, hogy vis maior helyzetre nem terjed ki a sztornóbiztosítás, viszont azzal, hogy a Konzuli Szolgálat feltette az országot az utazásra nem javasolt térségek listájára, az utazásszervezők veszíthetnek, nem is keveset, ugyanis kárpótolniuk kell az utasokat.

Ciprasz május 9-ig megállapodást remél

Görögország május 9-ig remél megállapodást a hitelezőkkel – közölte Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök egy televíziós interjúban. Úgy foglalt állást, hogy a munkaügyi reformmal és az ÁFA emelésével kapcsolatos viták ellenére a megbeszélések „végső fázisban” vannak. Kizártnak tartotta, hogy országa összeomlana. Hozzátette, elsőbbséget élvez a kabinet számára bérek és a nyugdíjak kifizetése. Szerinte már akár ezen a héten, de legalábbis a jövő hét folyamán előzetes megállapodás születhet a reformokról.

Ciprasz elmondta, a hitelezőknek tett engedmények között szerepel a privatizáció folytatása. Ezek közé tartozik a pireuszi kikötő, illetve regionális repülőterek magánosítása. Ha azonban a hitelezők „ragaszkodnak olyan feltételekhez, amelyek elfogadhatatlanok Görögország számára, népszavazást írunk ki” – hangoztatta. Új választásban azonban nem gondolkodnak.

A görög kormány törvényerőre emeli a reformok egy részét. A pénzügyminisztérium szerint a parlament szavazni fog a költségvetést, az adóügyeket, a televíziós jogokat és a tévés reklámokat érintő változásokról. Az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) követelte Athéntól, a reformok iránti elkötelezettségét bizonyítsa azzal, hogy az intézkedéseket a parlamenttel is megerősíti. Athén azt reméli, ha a törvényhozás megszavazza a reformokat, az új lendületet adhat a hitelezőkkel folytatott tárgyalásoknak.

Japán vendég Obamánál

E.É.
Publikálás dátuma
2015.04.29. 07:36
Barack Obama és Abe Sinzo be nem tervezett sétát tett a Lincoln-emlékműnél FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Barack Obama amerikai elnök és Abe Sinzo japán kormányfő tegnap a Fehér Házban legfelső szinten is megerősítette az amerikai-japán stratégiai-védelmi együttműködést. Abe hivatalba lépése óta hetedszer tárgyaltak egymással, este az amerikai elnöki pár díszvacsorát adott a japán miniszterelnök tiszteletére. Abe ma beszédet mond a washingtoni kongresszus két háza előtt.

Hivatalos állami látogatást tesz az Egyesült Államokban a japán kormányfő. Abe Sinzo az egy hetes vizit első állomásán, Bostonban fejet hajtott a 2013-as terrortámadás áldozatai előtt. Az ünnepélyes fogadtatásra tegnap került sor a Fehér Ház előtt. Abe és Obama azonban – informálisan – már előző nap összefutottak, sétát tettek a washingtoni Lincoln-emlékműnél.

Az Egyesült Államok stratégiájának egyik prioritása az Ázsia felé fordulás, s e kapcsolatrendszerben kiemelkedő fontosságú az amerikai-japán stratégiai viszony. Obama és Abe csúcstalálkozóján a védelmi együttműködés megerősítése mellett a gazdasági kapcsolatok kiterjesztése, illetve a 12 országot felölelő Csendes-óceáni Partnerség (TPP) kérdése is napirenden szerepelt.

New Yorkban már hétfőn fontos tárgyalás zajlott, a külügy- és védelmi miniszterek 2+2-es keretben folytattak megbeszélést. Amerikai részről John Kerry és Ashton Carter, japán részről Kisida Fumio és Nakatani Gen megállapodásban rögzítette, hogy új szintre emelik a védelmi együttműködést az Egyesült Államok és Japán között. Abe, aki 2006-2007-ben már állt a japán kormány élén, 2012-es második hivatalba lépését követően világossá tette, hogy egyik fő célja Japán nemzetközi szerepvállalásának erősítése, az önvédelmi erők fellépése előtt álló alkotmányos korlátok fokozatos lebontása.

Japán tavaly jelentősen átalakította fegyveres erőinek szerkezetét, Tokió a tervek szerint a jövőben gyakrabban kapcsolódik be nemzetközi békefenntartó és humanitárius missziókba. E folyamatba illeszkedik az amerikai-japán védelmi együttműködés kiterjesztése is.

A New Yorkban aláírt új védelmi együttműködési irányelvek értelmében a State Department, a Pentagon, illetve a japán kül- és védelmi minisztérium szorosabb koordinációs mechanizmust állít fel, ennek révén a jövőben több közös műveletben vehetnek részt. A nukleáris fegyverrel nem rendelkező Japánt aggasztja a kínai fegyverkezés ütemének növekedése, Kína egyre erőteljesebb fellépése a Kelet-kínai-tenger térségében.

Tokió számára rendkívüli jelentőségű, hogy megerősítse az amerikai nukleáris biztonsági garanciákat. Kiterjesztik a hírszerzési, s az űrhajózási együttműködést is. Az új együttműködési irányelvekről Washington és Tokió hírek szerint Pekinget előzetesen tájékoztatta.

Nagy várakozás előzi meg Abe Sinzo mai beszédét, a washingtoni kongresszus két háza előtt. A beszéd várhatóan felöleli az amerikai-japán kapcsolatok alakulását az egykori szembenállástól, a második világháborús kapitulációtól a mai stratégiai partnerségig. Az ázsiai térség államai Abe szavaiban a japán történelmi revizionizmus jeleit keresik majd.

Dél-Korea – a The Washington Post jelentése szerint – előre lobbizott az amerikaiaknál, jelezve, jó néven vennék, ha a japán kormányfő a kongresszusi beszédben bocsánatot kérne az egykori birodalmi Japán második világháborús szerepvállalásáért, a japán hadsereg által prostitúcióra elhurcolt koreai nők szenvedéseiért. Alighanem áthidaló megoldásként Abe hétfőn, a Harvard Egyetem diákjai előtt mondott beszédében sajnálkozását fejezte ki az elhurcolt embereknek okozott felmérhetetlen szenvedésekért és fájdalomért.

Japán kormányfő egyébként első alkalommal mond beszédet az amerikai képviselőház és a szenátus együttes ülésén. Abe számára személyesen is különösen jelentős ez, mivel nagyapja, Noboszuke Kisi nyomdokaiban jár, ám az egykori japán kormányfő 1957-ben még csak a képviselőházi honatyák előtt szólalhatott fel. Idén Abe már a harmadik külföldi méltóság, aki a kongresszusban szerepel. Március 3-án Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, március 25-én pedig Asraf Gáni afgán elnök szólalt fel.