Előfizetés

Háromszáz lányt szabadítottak ki a Boko Haram fogságából

A nigériai hadsereg múlt héten kezdődött végsőnek mondott ostroma a Boko Haram terrorszervezet Sambisa erdőségben található fellegvára ellen látványos eredményt tudott felmutatni.

Tegnap mintegy 300 fogva tartott nőt és lányt szabadítottak ki a terroristák fogsásából, ám nincsenek közöttük azok a chiboki iskolás lányok, akik közül 276-t rabolt el a terrorszervezet tavaly áprilisban. Azóta mintegy száz lánynak sikerült megszöknie, a többiek hollétéről nincsenek hírek, de a hadsereg a sambisai ostrom kezdetekor azt közölte, vélhetően itt lesznek elrejtve a tavaly elrabolt lányok is. A nigériai hírszerzés is korábban azt közölte, hogy a lányok ott lehetnek, habár az Egyesült Államok felderítő drónjai nem találtak erre utaló nyomokat.

Baltimore dacol a kijárási tilalommal

Több száz tiltakozó vonult ki Baltimore utcáira tegnap este 10 óra után a kijárási tilalom ellenére. A nyugati városrészben kezdődött demonstráció erőszakba torkollt, a tüntetők üvegpalackokat dobáltak a rohamrendőrökre és visszahajigálták közéjük a füstgránátokat. rendőrségi helikopterek érkeztek a helyszínre  és távozásra szólították fel az összegyűlteket, akik azonban nem tettek eleget a felszólításnak. A demonstráció nem terjedt ki az egész városra, a nyugati részre korlátozódott, máshol tiszteletben tartották a kijárási tilalmat.

A helyzet nem durvult el, mint hétfőn, amikor a hatóságok a kijárási tilalom elrendeléséről döntöttek. Sérültekről és letartóztatásokról nem érkeztek hírek.

Baltimore az Egyesült Államok huszadik legnépesebb városa, Maryland államban fekszik. Hétfőn súlyos zavargások robbantak ki a településen azt követően, hogy belehalt a rendőri őrizetben elszenvedett gerincsérülésébe a 25 éves Freddie Gray. A temetésre érkezett tömeg kövekkel kezdte dobálni a rendőröket, majd egy részük randalírozni, törni-zúzni, fosztogatni kezdett, a helyszínre vezényelt rendőrök nem tudták megfékezni őket. A zavargások során 20 rendőr megsebesült és 235 tüntetőt - köztük 34 fiatalkorút - vettek őrizetbe. A városban 19 épületet és 144 gépjárművet gyújtottak fel.

A zavargások miatt rendkívüli állapotot és egyhetes éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el a városban, tízezer nemzeti gárdistát és rendőrt helyeztek készenlétbe. Baltimore-ban a Martin Luther King meggyilkolása miatt kirobbant 1968-as zavargások óta nem vetették be a Nemzeti Gárdát.

Barack Obama elnök elítélte az erőszakot, de a békés tiltakozással egyetértett.

Ciprasz tartja ígéretét – újraindul a köztévé

A két éve megszüntetett görög közszolgálati televízió újraindításáról döntött a görög parlament a keddről szerdára nyúló éjszakai szavazáson. Az ERT közszolgálati televíziót Antonisz Szamarasz kormánya zárta be a megszorítások részeként.

Az ERT újraindítása Ciprasz és a Sziríza egyik választási ígérete volt. A köztévét 2013. június 13-án zárták be, ami sokkolta a lakosságot, de nemzetközi szinten is döbbenetet váltott ki. Egy évvel később ugyan beindult egy Nerit elnevezésű, kisebb költségvetésű, csupán 500 alkalmazottat foglalkoztató helyettesítő csatorna, de ez a nagyközönség szemében nem pótolta az „igazit”.

Az éjszakai szavazáson a Sziríza mellett a függetlenek is igennel szavaztak az ERT újraindítására, a közszolgálati média törvényének egyes paragrafusait a PASOK szocialistái is megszavazták. A fő ellenzéki erő, a jobboldali Új demokrácia nemmel voksolt. Az új közszolgálati médiatörvény ugyanis előírja az elbocsátott 1550 volt ERT alkalmazott visszavételét, amennyiben azok igényt tartanak rá. Összességében 2600 alkalmazottja volt a görög köztévének, de sokan nyugdíjba vonultak, másokat a Nerit vett át.

Az új törvény 60 millió eurós évi költségvetési keretet biztosít az ERT számára, amelyet a havi 3 eurós előfizetési díjból fedezné.

Nem mindenkinek tetszik azonban a Sziriza kormányzása, annak ellenére, hogy Ciprászék igyekezni betartani választási ígéreteiket. Janusz Varufakisz pénzügyminiszterre anarchisták támadtak egy athéni vendéglőben kedden este, miközben feleségével és barátaival vacsorázott. A fiatalok üvegekkel kezdték dobálni a minisztert, és arra szólították fel, hogy hagyja el területüket, a vendéglő ugyanis egy a görög baloldal kedvenc negyedében található. Az anarchisták szemében nem jelent jó pontot, hogy Varufakisz és a pénzügyminisztérium a hét elején újrakezdte a korábban megfeneklett tárgyalásokat a nemzetközi hitelezőkkel.