Egy napja oltják a kompot, de hiába

Már egy napja oltják, eddig sikertelenül a tüzet egy utasszállító kompon Mallorcától 18 mérföldre a tengeren, a lángok megfékezésébe már a haditengerészet is bekapcsolódott - közölte a spanyol sajtó.

A flotta 35 matróza vesz részt az oltásban, amelyhez egy speciális, szennyező anyagok égésekor használt oltóhabot használnak.
A hajón 750 tonna üzemanyag van, de nem szivárog - mondta el Ana Pastor fejlesztési miniszter újságíróknak nyilatkozva a parlament folyosóján.  Mint mondta, mindent bevetnek annak érdekében, hogy a tüzet eloltsák, a vízről és a levegőből egyaránt próbálkoznak. Ha ez sikerül, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a lehető legkisebbre csökkentsék a környezetvédelmi kockázatokat - hangsúlyozta. A Sorrento nevű kompon 150 jármű fér el, egyelőre nem közölték, hogy pontosan mennyit szállítottak, de azt már tudni lehet, hogy főként kamionok voltak a garázstérben.

A Greenpeace szerint a legnagyobb veszélyt az jelenti, ha a hajó végül elsüllyed. A szervezet arra szólította fel a spanyol kormányt, hogy tegyen meg mindent ennek elkerüléséért. A környezetvédelmi szervezet közleményében felidézte, hogy 2007-ben a Don Pedro nevű komp Ibiza partjainak közelében süllyedt el, fedélzetén számtalan környezetkárosító anyaggal. A Sorrento nevű hajót ezért a tűz eloltása után biztonságos kikötőbe kell vontatni - hangsúlyozta a Greenpeace.

Meg nem erősített sajtóinformációk szerint a tüzet egy hűtőkamionban keletkezett rövidzárlat okozta a komp zárt garázsterében. Pillanatok alatt sűrű és fekete füst borította be a hajót, amelyet az utasok és a legénység, több mint 150 ember, mentőcsónakokon hagyott el. A vészjelzésre két másik utasszállító is a segítségükre sietett, felvették és Palma kikötőjébe szállították a bajba jutottakat.

A kompon 12 ország állampolgárai utaztak, köztük románok, németek, bolgárok, ausztrálok, szenegáliak. Enyhe füstmérgezéssel a legénység négy tagját kellett kórházba vinni.

Szerző
Témák
tűz komp Mallorca

Életfogytiglan a Baunok házaspár gyilkosainak

Jogerősen tényleges életfogytiglani szabadságvesztéssel sújtotta szerdán a Szegedi Ítélőtábla azt a két testvért, aki 2011-ben meggyilkolta Baunok István szolnoki vállalkozót és feleségét.

Az ítélőtábla társtettesként, különös kegyetlenséggel, aljas indokból, több ember és védekezésre képtelen személyek sérelmére elkövetett emberölés bűntettében, valamint más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek a 39 és 40 éves férfit, és - az elsőfokú ítéletet súlyosítva - döntött arról, hogy egyikük sem bocsátható feltételesen szabadon. 

Az emberölésben bűnsegédként közreműködő társuk szintén életfogytig tartó büntetést kapott, ő legkorábban 25 év letöltése után szabadulhat. Az elkövetők bujkálását segítő, valamint az áldozatoktól megszerzett egyik gépkocsit orgazdaként megvásárló vádlottakat felfüggesztett börtönbüntetésre és pénzbüntetésre ítélték.

Szerző

Kamionokat borított fel a vihar

Kamionokat borított fel, fákat csavart ki a viharos erejű szél kedd este Győr-Moson-Sopron megyében, az esetek során senki nem sérült meg – közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság.

A 85-ös úton, a röjtökmuzsaji elágazásnál két 3,5 tonnás, szállítmány nélküli kamion borult az árokba a szél miatt. A teherautókat soproni hivatásos, valamint nagycenki és nagylózsi önkéntes tűzoltók állították kerekeire.

Győrben a Lukács Sándor utcában egy pallót fújt a szél az egyik ház tetejére. Vámosszabadiban a Fő utca elején, Várbalogon a Fő utcában egy-egy lehasadt és villanyvezetéken fennakadt faágat távolítottak el a tűzoltók. Pannonhalmán, a benzinkút közelében az úton keresztbe kidőlt egy nyárfa, Écsen pedig a Tó utcában akadályozta a forgalmat egy szintén az útra dőlt fa.

Szerző