Előfizetés

Tovább apadt a kormánypárt támogatottsága

A Tárki kutatása szerint nem változott a kormánypártok szavazótábora a teljes népesség körében a legutóbbi, januári méréshez képest, a második legerősebb párt pedig továbbra is a Jobbik. A kutató szerdai közleménye szerint az április 16. és 23. között elvégzett reprezentatív felmérés eredménye szerint a kormánypártok szavazótábora a januári 24 százalék után, áprilisban 23 százalék volt, a pártválasztók körében 41-ről 38 százalékra csökkent. 

A második legerősebb párt továbbra is a Jobbik, amelynek tábora a teljes népességen belül 12 százalékról 14 százalékra, a pártválasztók körében pedig 21-ről 24 százalékra nőtt január és április között.  Ugyanekkor az MSZP támogatottsága szinte változatlan maradt: a teljes népesség körében 11 után 10 százalékon állnak, míg a pártválasztók között 19-ről 17 százalékra változott szimpatizánsaik aránya.

A Demokratikus Koalíció a teljes népességen belül januárban 6 százalékot, áprilisban 5 százalékot kapott, a pártválasztók körében 10 százalék után 9 százalékon áll. Az LMP mindkét hónapban 3 százalékos a teljes népesség és 5 százalékos a pártválasztók körében, míg az Együtt valamint a PM egyaránt 1-1 százalékot vonz mindkét választói csoportban

A teljes választókorú népesség 40 százaléka nem tud vagy nem akar pártszimpátiával kapcsolatban válaszolni.

A kutatásban kitértek arra is, hogy a parlamenti választást követő első felméréshez, vagyis 2014 májusához képest jelentős változások zajlottak le mind a kormánypártok és az ellenzék viszonylatában, mind pedig az ellenzéken belül. A Fidesz-KDNP tábora körülbelül harmadával csökkent, miközben 28 százalékról 34 százalékra nőtt az ellenzéki pártok együttes támogatottsága, ezen belül a Jobbik és a DK erősödött.

Ez a baja Brüsszelnek a reklámadóval

Miközben az Európai Bizottság (EB) még vizsgálja a magyar reklámadót, a brüsszeli testület most közzétett határozata alapján már biztos: ez a különadó erősen versenytorzító hatású lehet a magyar gazdaságra. Hogy miért? Például azért, mert 2014-ben összesen 2, 6 milliárd forintnyi reklámadó folyt be, amelynek mintegy 80 százalékát „egyetlen vállalatcsoport fizette be”. Az RTL. Innentől 30 napja van észrevételeket tennie a kormánynak. 

Egyelőre a rendszeres ígérgetések ellenére semmit nem tudni arról, a magyar kormány mikor és hogyan kíván módosítani a reklámadón. A különadót az Európai Bizottság (EB) még március 12-én felfüggesztette, miközben egyúttal a törvény mélyreható vizsgálatát is megindította; így hát az ugyan folyik még, a felfüggesztésről most közzétett határozatából részletesen kiderül, pontosan milyen aggályaik vannak a törvénnyel.

Az EB szerint „az előzetes értékelés alapján az intézkedések nem tűnnek összeegyeztethetőnek a belső piaccal”. Az már most látszik a brüsszeli testület számára, hogy a reklámadónak erősen piactorzító hatása lehet a magyar gazdaságra: ugyanis a 40, majd 50 százalékra emelt adókulcs miatt a nagyobb bevételű cégeknek több adót kell befizetniük minden költségüktől függetlenül, a 2013-as veszteségek felhasználása – melyet a veszteséges TV2-nek engedélyezett a kabinet, hogy ne kelljen annyit fizetnie a csatornának – „pedig a nem veszteségesen működő cégekkel szemben lenne tisztességtelen”. Hiszen hátrányosan érintheti ez a kedvezmény azokat a vállalkozásokat, amelyek nem csak 2013-ban, hanem amúgy sem voltak veszteségesek.

Mindezt a legjobban a reklámadó-bevételek szemléltetik: mint kitértnek rá a határozatban, a magyar hatóságoktól kapott, előzetes adatok alapján 2014. november 28-ig, 2014. évi adóelőlegként összesen 2,6 milliárd forint – számokkal: 2 640 100 000 – folyt be, úgy, hogy ennek az előlegként beszedett teljes adóbevételnek „mintegy 80 százalékát egyetlen vállalatcsoport fizette be”. Az RTL. A vizsgálat jelen szakaszában az EB úgy látja, „az intézkedések állami támogatást valósítanak meg”.

Ez ebben az esetben ez nem a szokott módon valósul meg: ugyanis adójogi szabályozás is támogatást jelenthet, amely bizonyos vállalkozásokat szelektív előnyökhöz juttat, ezáltal az állami költségvetési bevételeket csökkenti. Jelen esetben ez azt jelenti, hogy az alacsonyabb reklámárbevételt realizáló vállalkozások kedvezőbb helyzetbe kerülnek a nagyobb árbevételű társaságokhoz képest. A magyar kormány persze vitatja, hogy az intézkedéssel állami támogatás is megvalósulna; eddig azzal érveltek, hogy egy vállalkozás teherviselő képessége nem csupán nyereségességében, hanem piaci részesedésében, és így árbevételében is tükröződik.

Mindezt újra előadhatja az EB-nek a kabinet, ugyanis innentől 30 napig írásban jelezhetik észrevételeiket a Bizottságnak. A beérkezett észrevételeket a Bizottság figyelembe veszi, és egyébként továbbra is várja a reklámadó módosítását.

Nyugi jön: elvonul a vihar, lehiggad a szél

Publikálás dátuma
2015.04.29. 18:34
Illusztráció/Thinkstock
Csütörtökön eleinte fátyolfelhős idő várható szűrt napsütéssel, de a déli óráktól előbb a Dunántúlon, majd estétől a középső tájakon is megnövekszik, megvastagszik a felhőzet. Késő délutántól a Dunántúlon helyenként, késő estétől már a főváros térségében is kialakulhat záporeső. A szél délire fordul, és jelentősen mérséklődik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában +2 és +6 fok között várható, ennél azonban a fagyzugos helyeken hidegebb lesz, fagyhat is. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 17 és 20 fok között alakul. 

Pénteken szintén fátyolfelhős idő lesz szűrt napsütéssel, majd délután megnövekszik a felhőzet. Napközben helyenként, estétől több helyen várható eső, zápor, néhol zivatar. A délnyugati szél többfelé megerősödik, nyugaton néhol viharossá is fokozódik. Hajnalban 3-8, napközben 17, 22 fok között alakul a hőmérséklet.

Szombaton eleinte erősen felhős lesz az ég, majd délutántól északnyugat felől csökken a felhőzet. Kezdetben többfelé, majd inkább csak délen fordulhat elő eső, zápor, keleten néhol zivatar. Az északnyugati szél többfelé megerősödik, főleg a Kisalföldön néhol viharossá is fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 13 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 22 fok között valószínű.

Vasárnap sokat süt majd a nap, de este nyugaton néhol eső is várható. A déli, délkeleti, déli szél időnként megélénkül. Hajnalban  2, 8, napközben  17, 22 fok között alakul a hőmérséklet.

Hétfőn gomoly- és fátyolfelhők mellett több órára kisüt a nap. Elszórtan zápor, helyenként zivatar valószínű. A többnyire mérsékelt vagy élénk déli, délnyugati szél néhol megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8, 13, a legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 18, 23 fok között, délen 23 fok felett valószínű.