Mayweather-Pacquiao - Taktikus boksz kontra gyilkos ösztön

Publikálás dátuma
2015.05.01. 19:12
Fotó: Europress/Getty Images/Ethan Miller
Amire már egy ideje a profi boksz világa, sőt, talán nem túlzás, a sportot szeretők százmilliói várják izgatottan az európai idő szerint vasárnap hajnalban, a Las Vegas-i MGM Grand Casino ringjében kezdődő Floyd Mayweather-Manny Pacquiao találkozót. Az évszázad meccsének titulált csata valóban minden rekordot megdönthet, és a szakemberek, valamint a sportág legnagyobbjai is a mérkőzés lázában égnek.

Amire szinte az egész sportot szerető világ várt: több mint öv éves „küzdelem” után a súlycsoportoktól független ranglista két legjobbja, az egyaránt váltósúlyú Floyd Mayweather (47-0, 26 KO) és Manny Pacquiao (47-5-2, 38 KO) végre összecsap egymással. A két hérosz összecsapására május 2-án, Las Vegasban kerül sor európai idő szerint hajnali háromkor.

Azaz vélhetően minden rekordot megdönt majd az ébren lévők száma nemcsak Magyarországon. Ugyanis ez a találkozó az, ami szinte valamennyi rekordlistát átír majd a profi ökölvívás tekintetében. De vegyük szépen mindezt sorjában.

A veretlen amerikai szupersztárnak minimum 120 millió, míg a Fülöp-szigeteki klasszisnak legalább 80 millió dollárt garantál az évszázad meccsének titulált ringháború. Az övek számában lehet majd egyedül hiányérzet, mert a váltósúlyú derbi tétje „mindössze” három világbajnoki öv lesz, amelyből jelenleg kettő - a WBC-é (Boksz Világtanács) és a WBA-é (Boksz Világszövetség) - Mayweather, egy pedig - a WBO-é (Boksz Világszervezet) - Pacquiao birtokában van.

A Las Vegas-i MGM Grandben sorra kerülő mérkőzésre a jegyek pillanatok alatt elfogytak, annak ellenére, hogy a legolcsóbb belépő is 1500 dollárba (408 000 forint) került, míg a legdrágább jegyekért ennek a sokszorosát kellett kifizetni. A bevétel csak a jegyekből 74 millió dollár, ami az MGM tekintetében csúcs, pedig rendeztek már meg itt pár igencsak komoly találkozót.

A televíziós előfizetésekből pedig még ennél is lényegesen nagyobb jövedelem várható, ugyanis az Egyesült Államokban a Showtime és az HBO csatornákon lehet majd látni a meccset 99,95 dollár befizetése ellenében. Az eddigi adatok alapján több mint hárommillió előfizetője lesz a találkozónak és a köré felépített gálának, ami szédületes pay-per-view, azaz ppv rekord mind a nézőszámot, mind pedig a bevételt tekintve. Mayweather egyébként mindkét csúcsot tekintve önmagát váltja az élen, ugyanis az előfizetők számát tekintve az Oscar de la Hoya elleni 2007-es összecsapása tartja 2,48 millióval a rekordot, míg a bevétel oldalán a Canelo Alvarez elleni csatája volt eddig a listaelső a maga „potom” 150 millió dollárjával.

Ja, és még valami: vélhetően az egy négyzetméterre eső világsztárok számában is rekord születik, hiszen amellett, hogy valóban nem mindennapi sportteljesítményben reménykedhetünk, státuszszimbólum ezen a meccsen megjelenni.

A találkozóra kijelölt bírák is felkészültek életük feladatára. A Nevadai Atlétikai Bizottság döntése értelmében Bert Clements, Dave Moretti és Glenn Feldman fog a szorító mellett pontozóként dolgozni, a vezetőbíró Kenny Bayless lesz. Utóbbi egyik bunyós számára sem lesz ismeretlen, hiszen Pacquiao esetén többek között a Miguel Cotto, Ricky Hatton, Shane Mosley, a Timothy Bradley elleni második, illetve a Juan Manuel Marquez elleni negyedik, az emlékezetes kiütéses vereséggel végződő összecsapáson, míg Mayweathernek a De La Hoyával, Mosley-val, Saul Alvarezzel és a második Marcos Maidanával szemben megvívott találkozóin dolgozott.

A Mayweather-Pacquiao csatát Magyarországon a Sport 1 közvetíti élőben vasárnap hajnali háromtól.

Floyd Mayweather Jr.
Születési idő/hely: 1977. 02. 24./Grand Rapids (Egyesült Államok)
Nemzetiség: amerikai
Súlycsoport: váltósúly
Magasság: 173 cm
Alapállás: normál
Eddigi rekord: 47-0 (26 KO)
Világbajnoki cím: WBC, WBA
"Itt az idő, harcolni kell. Mindenki valami izgalmasat keres, azért néz bennünket és egy igazi, nagy gálát várnak. Az ökölvívás történelmében ez lesz az eddigi legnagyobb összecsapás. Jó formában vagyok, erősnek érzem magam.”
Manny Pacquiao
Születési idő/hely: 1978. 12. 17./ Kibawe (Fülöp-szegetek)
Nemzetiség: Fülöp-szigeteki
Súlycsoport: váltósúly
Magasság: 169 cm
Alapállás: fordított
Eddigi rekord: 57-5-2 (38 KO)
Világbajnoki cím: WBO
„Mindketten kőkeményen dolgoztunk, hogy egy nagy meccset produkáljunk. Ez nem személyes ügy, egyszerűen a munkánkat végezzük, megtesszük majd, ami tőlünk telik, hogy boksztörténelmet írjunk.”

Az előzmények

2009. december: először robbant a bomba: 2010 márciusában összecsap a jelenkor két legjobb ökölvívójának tartott Floyd Mayweather Jr. és Manny Pacquiao. A találkozó Pacman miatt hiúsult meg, a Fülöp-szigeteki bunyós azért mondta le a mérkőzést, mert a veretlen amerikai drogtesztet követelt tőle.

2011. július: újra felröppenek a hírek a csúcsmeccsről, ám a tárgyalások hamar elhalnak.

2012. január: ismét Pacquiao mond nemet az összecsapásra, mondván sokkal több pénzt szeretne, mint Mayweather által felajánlott 40 millió dollár.

2015 január: a Milwaukee Bucks-Miami Heat kosárlabda mérkőzésen találkozik egymással először személyesen a két bunyós. Számot cserélnek, majd Mayweather meglátogatja Pacquiaót a szállodai szobájában, és tovább folyik az egyeztetés

2015. február: hivatalosan is bejelentik, hogy május 2-án megmérkőzik egymással Mayweather és Pacquiao

Esélylatolgatás

Roger Mayweather, Floyd edző-nagybátyja: „Öt menet és szerintem feküdni fog a gyíkarc, vagyis Floyd beborítja Pacquiaót."

Freddie Roach, Manny Pacquiao edzője: „Biztos vagyok benne, hogy Floyd most már álmatlanul forgolódik éjjelente, tudva, hogy a napjai meg vannak számlálva. Május 2-án megjelenik majd az első 1-es a mérlegében."

Alex Ariza, Pacquiao korábbi, Mayweather jelenlegi erőnléti edzője: „Meglátjuk, ki fog elfutni a másik elől, mikor Manny megérzi majd Floyd ütéseinek erejét."

Sugar Ray Leonard, korábbi középsúlyú legenda: „Bizonyos szempontból inkább Mayweatherre tippelek, nem tudom, hogyan lehetne megverni, annyira tehetséges, képzett és jó ökölvívó."

Thomas Hearns, korábbi középsúlyú legenda: "Nagyon örülök, hogy végre összejött ez a mérkőzés, de nem fognak felérni azokhoz a meccsekhez, amiket én vívtam Haglerrel és Leonarddal. Mayweather nagyon okos bokszoló, nem tudom, Pacquiao képes lesz-e felnőni Floyd tudásához a szorítóban."

Marvin Hagler, korábbi középsúlyú legenda: "Mindenképpen ez lesz minden idők legnagyobb meccse, mindegy, hogy Pacquiao veszít az első menetben, vagy éppen ő üti ki Floydot kapásból."

Roberto Duran, korábbi középsúlyú legenda: "Bizonyos stílussal komoly problémái vannak Mayweathernek. Éppen ezért az a véleményem, hogy Pacquiao ki fogja ütni Mayweathert."

Joe Calzaghe, a veretlenül visszavonult nagyközépsúlyú legenda: "Mayweather az esélyes, de Pacquiao sem esélytelen. Kizártnak tartom, hogy a filippínó kibokszolja Mayweathert, az amerikai sokkal technikásabb nála.”

Roy Jones Jr., a korábbi pound for pound listavezető: „Szerintem Floyd csakis kiütéssel tudja behúzni ezt a győzelmet. Ha pontozásos siker lesz, akkor biztos vagyok benne, hogy Manny Pacquiao kezét fogják a magasba emelni."

Bernard Hopkins, minden idők legidősebb profi világbajnoka: „Lesz Floydnak néhány problémás pillanata, de négy-öt menet alatt kiismeri az ellenfelét, majd onnantól simán nyeri a meccset."

Amir Khan, a korábbi kisváltósúlyú világbajnok: "Mayweather behúzza. Sokkal okosabb bunyós, és hatékonyabban használja ki az eszköztárát."

Szerző

Tóbiás alattomos kórról beszélt a majálison

Publikálás dátuma
2015.05.01. 17:24
MTI Fotó: Illyés Tibor
Tóbiás József szerint Magyarország azért van bajban, mert a politikai jobboldal elsajátította a szélsőséges gondolatokat és azoknak teret engedett. 

Tóbiás József pénteken pártjának a munka ünnepén tartott városligeti rendezvényén azt mondta, a szélsőséges eszmék, politikai korrupcióval társítva, gyökeret vertek "a Fidesz-Jobbik világában". "Beépült, mint egy egészséges testbe a vírus. Alattomos kór az, amely lerohanta és megmérgezte a társadalmunkat" - mondta. Ma a kormány nem védi, hanem megosztja és bántalmazza a társadalmat - összegzett. Mint ahogy az emberi test küzd a kórral, úgy kell küzdenie Magyarországnak is ezzel a kórral - közölte, megjegyezve, hogy ez a vírus nem csak az ország problémája már, a felvilágosult európai demokráciára is veszélyt jelent.

Tóbiás József szerint a munka világában igazságtalanság, kiszámíthatatlanság, káosz alakult ki. Elmondta, hogy Ferenc pápa tavaly 450 millió forintot adományozott a szegényeknek. Milyen az a most kormányzó keresztény kurzus, amely vezetőjét nem képes megérteni? - kérdezte. A pártelnök igazságos, többkulcsos adórendszert szorgalmazott. Mint mondta, "a Fideszen kívüli világ" értékteremtő munkahelyeket, biztonságos, egészséges körülményeket szeretne a munkavégzéshez, illetve azt, hogy a 40 évet ledolgozó férfiak is nyugdíjba vonulhassanak, valamint jogokat a szakszervezeteknek.

Baja Ferenc, az MSZP internet- és kommunikációs tagozatának elnöke (b), Moldova György Kossuth-díjas író (b2) és Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője (j) MTI Fotó: Illyés Tibor

Baja Ferenc, az MSZP internet- és kommunikációs tagozatának elnöke (b), Moldova György Kossuth-díjas író (b2) és Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője (j) MTI Fotó: Illyés Tibor

Tóbiás József a 25 évvel ezelőtti rendszerváltást értékelve azt mondta: az ország tagja az európai közösségnek, amely biztonságot nyújt számára, de adósságként megmaradt a jóléti, a szociális rendszerváltás. Szerinte az elmúlt 25 évben sokszor a pártok felülről próbálták megszervezni azt, hogyan működjön az ország. Rá kellett jönni 2010-ben - folytatta -, hogy a csak felülről épült alapzatot könnyen szét lehet verni.

Az ellenzéki pártelnök azt mondta: újra kell építeni Magyarországot, az építkezést pedig alulról kezdik, és minden kisközösség együttműködő partnerként tekinthet a szocialistákra. Kitért arra, hogy a városligeti Nagyrétről indult Horn Gyula az 1994-es győzelemre és 2002-ben Medgyessy Péter is. Voltak csendesebb idők is - vélekedett - , azok akkor voltak, amikor az MSZP elveszítette valódi lényegét: hogy nem a párt a fontos, hanem az emberek.

Elmondta azt is, hogy május 1-jét többnek tekintik, mint baloldali ünnepnek, hiszen abban megjelenik emellett a nemzet és az európaiság. Hozzátette: 2004. május 1-jétől Magyarország az Európai Unió tagja. Az MSZP számára a baloldaliság, Magyarország és Európa egy háromgyökerű fa - hangoztatta. Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke azt hangsúlyozta, hogy nincs önmagában jobb- vagy baloldali jövő, csak közös jövő van. A Fidesz száz évvel ezelőtti politikát követ, újfeudalizmust épít, le akarja rombolni az emberek azon hitét, hogy kemény és tisztességes munkával előrébb lehet jutni - jelentette ki.

Szerinte ez a kételkedés mindenhol körbeveszi a magyar embereket, a Városligetben is, hiszen nem biztos, hogy jövőre ugyanitt lehet majd ünnepelni május 1-jét, mert - utalt a tervezett múzeumi negyedre - betondzsungel lesz itt. Az ellenzéki pártvezető azt hangsúlyozta, van másik út: az MSZP politikája az építkezésről, a törekvésről, a jobb élet megteremtésének hitéről szól. Hozzátette: a szocialisták nem rabszolgaként és szavazótáborként tekintenek a közmunkásokra, a munkanélküliekre, hanem dolgozni akaró, érző embereknek tartják őket.

Kunhalmi Ágnes kijelentette, nem akarnak olyan országban élni, ahol "az oroszok és Putyin által fizetett új típusú szovjetek", a Fidesz és a Jobbik építi 30 évre titkosítva az atomerőművet. Mint mondta, ezért hirdetnek atomstopot. Úgy fogalmazott, a szocialisták politikája azoknak szól, "akik ebben az országban tovább és előre akarnak menni, és nem hátrafelé nyilazni". Tóbiás József, miután több szakszervezet sátrát is felkereste elmondta, a szakszervezetek arról beszéltek neki, hogy hatályos munka törvénykönyve miatt sok visszaélés történik a munkaadói oldalon, teljes mértékben ellehetetlenül az érdekképviselet.

Tóbiás emelné a minimálbért

A munka törvénykönyvének (Mt.) igazságtalanságait, az érdekképviselet ellehetetlenülését, a minimálbér emelését vetették fel problémaként a szakszervezetek az MSZP elnök-frakcióvezetőjének pénteken Budapesten a Városligetben tartott szakszervezeti majálison. Tóbiás József, miután több szakszervezet sátrát is felkereste, elmondta, a szakszervezetek arról beszéltek neki, hogy hatályos munka törvénykönyve miatt sok visszaélés történik a munkaadói oldalon, teljes mértékben ellehetetlenül az érdekképviselet.

Hozzátette: a minimálbér összegének 50 százalékos nettó emelését szorgalmazták a szakszervezetek, de felvetették a túlórák kérdését is. Mint mondta, a vasárnapi zárva tartás ügyében a szakszervezetek osztják az MSZP azon álláspontját, hogy mindaddig, amíg az emberek heti öt nap alatt nem tudják megkeresni a megélhetéshez szükséges pénzt, szükség van a plusz munkanapokra. Ha valaki többletmunkát végez hétvégén, 200 százalékos bérpótlék jár neki arra a napra - javasolta Tóbiás József.

Szerző
Frissítve: 2015.05.01. 18:25

Május 1.: sör, virsli és a "rabszolgaság ünnepe"?

Publikálás dátuma
2015.05.01. 16:22
Résztvevők vonulnak a Hősők terén a Magyar Szakszervezeti Szövetség által a dolgozói szegénység ellen szervezett demonstráción M
Május elsején Szent Józsefet, a munkások védőszentjét ünnepli a katolikus egyház, és példaképül állítja a munkások elé - ezt Berán Ferenc plébános mondta, a sör, a virsli és majálisok ünnepéről azonban nem csak a katolikus egyház, hanem a pártok és a szakszervezetek is megemlékeztek. A Magyar Szakszervezeti Szövetség például a "rabszolga törvénykönyvnek" nevezte az új munka törvénykönyvét (Mt.) a dolgozói szegénység ellen szervezett demonstráción a budapesti Városligetben, Gyurcsány Ferenc szerint pedig ha méltóképpen akarjuk ünnepelni május elsejét, akkor előfeltétel, hogy "Orbánnak és kormányának mennie kell".

A DK elnöke szerint a kormányon lévők minden nap ártanak hazánknak, ezért ha kell, minden nap elmondják, előrehozott választásokat akarnak. A Demokratikus Koalíció szerint a rendszerváltozás óta eltelt huszonöt év legalább az ország kétharmadának adósa maradt, ezért ennek az "elfeledett hatmillió" embernek kell igazságot adni.

Gyurcsány arról is beszélt, hogy 1956 és a rendszerváltozás között csaknem háromszorosára nőtt az emberek reáljövedelme, ami viszont azóta gyakorlatilag nem növekedett. Az állam által megállapított létminimum 93 ezer forint annyira elég, hogy ebből egy felnőtt enni, lakni tudjon. Eközben az állam szerint legális ennél kevesebbért, 67 ezer forintért napi nyolc órában dolgoztatni egy embert - emelte ki.

Gyurcsány Ferenc könyvének dedikálásán kezet csókol egy nőnek a párt majálisán a budapesti Városligetben. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Gyurcsány Ferenc könyvének dedikálásán kezet csókol egy nőnek a párt majálisán a budapesti Városligetben. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Gyurcsány Ferenc szerint "lopásra és gazemberségre épül ez a kormányzat", rokonok, haverok, bennfentesek gazdagodnak, miközben a többség belefárad a küzdelembe. A kabinet a legrosszabb ösztönökre játszva szeretné rávenni az embereket, hogy "zárják be" az országot; az élet urának és Istennek képzelik magukat, úgy gondolják, hogy ha "szerezhetnek három szavazatot", akkor szívesen napirendre veszik a halálbüntetést - fogalmazott. 

Tóbiás alattomos kórról beszélt

Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint Magyarország azért van bajban, mert a politikai jobboldal elsajátította a szélsőséges gondolatokat és azoknak teret engedett. Tóbiás József pénteken pártjának a munka ünnepén tartott városligeti rendezvényén azt mondta, a szélsőséges eszmék, politikai korrupcióval társítva, gyökeret vertek "a Fidesz-Jobbik világában". "Beépült, mint egy egészséges testbe a vírus. Alattomos kór az, amely lerohanta és megmérgezte a társadalmunkat" - mondta. Ma a kormány nem védi, hanem megosztja és bántalmazza a társadalmat - összegzett. Mint ahogy az emberi test küzd a kórral, úgy kell küzdenie Magyarországnak is ezzel a kórral - közölte, megjegyezve, hogy ez a vírus nem csak az ország problémája már, a felvilágosult európai demokráciára is veszélyt jelent.

Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője (j) és Schiffer András, az LMP társelnöke, a párt frakcióvezetője. MTI Fotó: Illyés Tibor

Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője (j) és Schiffer András, az LMP társelnöke, a párt frakcióvezetője. MTI Fotó: Illyés Tibor

Az MSZP emelné a minimálbért

A munka törvénykönyvének (Mt.) igazságtalanságait, az érdekképviselet ellehetetlenülését, a minimálbér emelését vetették fel problémaként a szakszervezetek az MSZP elnök-frakcióvezetőjének a szakszervezeti majálison. Tóbiás József, miután több szakszervezet sátrát is felkereste, elmondta, a szakszervezetek arról beszéltek neki, hogy hatályos munka törvénykönyve miatt sok visszaélés történik a munkaadói oldalon, teljes mértékben ellehetetlenül az érdekképviselet. Hozzátette: a minimálbér összegének 50 százalékos nettó emelését szorgalmazták a szakszervezetek, de felvetették a túlórák kérdését is.  

A rabszolgaság ünnepe?

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke szerint az elmúlt öt évben lerombolták a magyar dolgozók védelmét garantáló legutolsó pilléreket is, az alkalmazottakra ráerőltették az új munka törvénykönyvét (Mt.), és így a magyarok az Európai Unió legkiszolgáltatottabb munkavállalói lettek. Kordás László a dolgozói szegénység ellen szervezett demonstráción pénteken, a budapesti Városligetben mondott beszédében "rabszolga törvénykönyvnek" nevezte az új Mt.-t, amely - a korábbinál még rosszabb feltételekkel - mindenkire vonatkozik. Szerinte a hatalom saját alaptörvényével ellentétes, nemzetközi jogokat figyelmen kívül hagyó szabályokat ír elő, mint ahogyan azt 2012-ben az arányosított betegszabadság ügyében tette.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke, Varga Andrea védőnő, mentálhigiénés szakember, Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) elnöke, Gulyás Balázs, a 2014-es internetadó-ellenes tüntetéssorozat egyik fő szervezője és Mészáros Balázs, a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnökségi tagja. MTI Fotó: Illyés Tibor

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke, Varga Andrea védőnő, mentálhigiénés szakember, Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) elnöke, Gulyás Balázs, a 2014-es internetadó-ellenes tüntetéssorozat egyik fő szervezője és Mészáros Balázs, a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnökségi tagja. MTI Fotó: Illyés Tibor

Együtt: a magyar családok rosszabbul élnek

Az Együtt szerint hét évvel a 2008-as magyar és világgazdasági válság kezdete után a magyar családok rosszabbul élnek, mint akkor, több adót fizetnek és sokaknak munkahely sem jut, ezen változtatni kell – mondta Szigetvári Viktor pártelnök.

A pártelnök az Együtt családi napján tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: el kell törölni az egykulcsos adót, jelen formájában meg kell szüntetni a közmunkát, a piac és az állam között olyan tisztességes együttműködést kell megvalósítani, amely “kerüli az elmúlt huszonöt év demagógiáját”, új munkahelyeket hoz létre, és segíti a lemaradókat.

Alapjövedelemért kampányolt a PM

Az ünnepről a Párbeszéd Magyarországért is megemlékezett. A PM szerint az általuk kezdeményezett alapjövedelem bevezetése a megélhetés biztosítása mellett méltóságot is ad azoknak, akiknek nem jut munka. Tordai Bence, a PM szóvivője a párt budapesti május elsejei rendezvényén azt mondta, a jövőben biztosan szükség lesz olyan megoldásra, amely azoknak is megélhetést biztosít, akik munka nélkül maradnak, és a kiszolgáltatottságnak is véget kell vetni. Hozzátette: egyetértenek a szakszervezetek azon követelésével, hogy a minimálbérnek el kell érnie a létminimumot, de ma csaknem egymillió ember fizetése ezalatt marad, és ezt a helyzetet is orvosolná az alapjövedelem.

LMP: a legkevesebbet keresőknek is meg kell adni a létminimumot

Ezt is tartalmazza a pártnak a dolgozói szegénység felszámolására tett hétpontos javaslata, amelyet Schiffer András társelnök ismertetett a párt majálisán. A társelnök hangsúlyozta: nem a mesterségesen alacsonyan tartott bérekkel, hanem a munkaerő képzettségével kell felvenni a versenyt más országokkal.

Az LMP majálisa a budapesti Városligetben MTI Fotó: Balogh Zoltán

Az LMP majálisa a budapesti Városligetben MTI Fotó: Balogh Zoltán

Közölte azt is: emelnék a béreket a közszférában, csökkentenék a gyermekeket nevelők és az induló kisvállalkozások terheit, valamint a helyben termelt élelmiszerek áfáját, átalakítanák a közfoglalkoztatás rendszerét, és nemet mondanának az Európai Unió és az Egyesült Államok között kötendő szabadkereskedelmi egyezményre.

Thürmer: kétszázezres minimálbért a dolgozóknak

A milliárdos vagyonok egyszeri, 40 százalékos megadóztatását, legalább 200 ezer forintos minimálbért, nyolcórás munkáért megélhetést biztosító fizetést, a tényleges sztrájkjog visszaállítását, a vasárnapi pihenőnap megadását követelte május elsejei beszédében a Magyar Munkáspárt elnöke. "Erős Munkáspártot! Ki az utcára! Be a parlamentbe!" - adta ki a jelszót mintegy száztagú, nagyrészt idősek alkotta hallgatóságának a Kodály köröndön Thürmer Gyula. A szónok szerint ha az Orbán-kabinet talán elődeinél többet tett is a dolgozók életkörülményeinek javításáért, azzal az volt a célja, hogy az emberek ne lázadjanak, ne akarják megdönteni a kormányt, a kapitalizmust.

Jobbik: az EU-ból nem lehet kilépni

A Jobbik parlamenti vitanapot kezdeményez a halálbüntetésről - jelentette be Vona Gábor pénteken a párt budapesti majálisán. A pártelnök a Hajógyári-szigeten tartott rendezvényen a nemzetközi egyezményeket nem tartotta akadálynak, ugyanakkor azt is közölte, hogy az Európai Unióból nem lehetne azonnal kilépni, mert Magyarország csődhelyzetbe kerülne. 

Gaskó: kötélhúzással telik május elseje

Kötélhúzással telik az ünnep, komoly viták vannak a munkavállalók, valamint a kormány és a munkaadók között – mondta Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke a szövetség május elsejei rendezvényén. Gaskó István szerint a márciusban kezdődött háromoldalú szakértői tárgyalásokon a kormány háttérbe vonul, nem avatkozik be a munkaadók és munkavállalók közötti megbeszélésekbe, ahol viszont „eléggé döcögősen mennek a dolgok”. Sztrájk szervezését sem zárta ki a Liga elnöke abban az esetben, ha a parlament tavaszi ülésszakán nem sikerül olyan törvényeket alkotni, amelyek segítik a megállapodások megvalósulását.

A Liga Szakszervezetek május elsejei rendezvénye. MTI Fotó: Balogh Zoltán

A Liga Szakszervezetek május elsejei rendezvénye. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Kötelező munkáltatói felelősségbiztosítást!

Kötelező munkáltatói felelősségbiztosítási rendszer bevezetését szorgalmazza a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ), hogy az autókra kötött biztosításhoz hasonlóan egy kockázatközösség jöjjön létre, biztosítva a munkahelyi balesetben megsérült munkavállaló kártérítését – mondta Palkovics Imre, a MOSZ elnöke Városligetben tartott rendezvényen.

Szent Józsefre, a munkások védőszentjére emlékezünk

Szent Józsefre a XIX. századtól emlékeznek mint a munkások védőszentjére. 1891-ben május 1-jén volt a híres párizsi munkástüntetés, és ugyanabban az évben adta ki az egyház az első szociális enciklikáját - mondta Berán Ferenc plébános az ünnepről. A Rerum novarum enciklika kifejezetten a munkások helyzetével foglalkozott, rámutatott nyomorúságos helyzetükre, és arra ösztönözte az egyház vezetőit, hogy megkülönböztetett figyelemmel forduljanak a munkások felé - mondta. A plébános utalt arra, Szent József biztosította a Szent Család anyagi hátterét, és "ebből a szempontból is példaképe nemcsak a munkásembereknek, hanem minden egyes férfinak, férjnek, hogy a család anyagi hátterét csendes munkával biztosítsa". 

Beran Ferenc plébános kitért arra, hogy a Szentírás szerint az alkotó munka az istenképűség jele. Az ember az istenképűségét, az abból fakadó emberi méltóságát úgy éli meg, hogy dolgozik, alakítja a világot, amelyben él. Ezért az egyház kiáll amellett, hogy a munkanélkülieknek nemcsak segélyt kell adni, hanem munkalehetőséget is, mert aki hosszabb ideig nem végzi az alkotó tevékenységet, elveszíti a biztonságérzetét, önbizalma és méltósága sérül - mondta.

Szerző
Frissítve: 2015.05.01. 19:10