Később nyitják csak meg a magyar pavilont

Publikálás dátuma
2015.05.02 07:12
Expo Milano: az Északi Liga politikusai és a város polgármestere nyitották meg a világkiállítást FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/VI
Fotó: /
A fenntartható fejlődés és az élelmiszerbiztonság áll a tegnap megnyílt milánói világkiállítás középpontjában, akárcsak a korábban botrányokkal övezett magyar pavilon tematikájában is, de lesz Felszállott a páva is.

Csak bő egy hónappal a milánói világkiállítás (Expo Milano) május 1-jei kezdete után, június 5-én tartják a magyar pavilon hivatalos megnyitóját, az épületben azonban máris megkezdődtek a programok. Szőcs Géza, magyar kiállítás kormánybiztosa hangsúlyozta: az expo nyitóünnepségei közepette sokkal kisebb visszhangja lenne a magyar pavilon megnyitójának, ezért és az olasz szervezők kérésére - hasonlóan más nemzeti pavilonokhoz - a világkiállítás kezdeténél némileg később tartják meg azt.

Mivel az idei expo témája a fenntartható fejlődés és az élelmiszer-biztonság, a magyar pavilon hivatalos megnyitóját a környezetvédelmi világnapra, június 5-re hirdették meg. A pavilon azonban készen áll, így a programok már elindultak - az első napokon többnyire zenei rendezvények várják a látogatókat.

Bogányi Gergely csütörtökön Milánó belvárosában, a Palazzo Cusaniban mutatta be a magyar sajtóban csak csodazongoraként emlegetett, új fejlesztésű hangszerét az olasz szakma és sajtó előtt, tegnap pedig a nagyközönség számára is a magyar pavilonban, ahol fellépett mások mellett Szakcsi Lakatos Béla, Kathy Horváth Lajos és a FolkEmbassy is.

A magyar népi kultúrát a Fölszállott a páva is képviselni fogja. Május négy hétvégéjén a közmédia népzenei és néptáncos tehetségkutató versenyének legjobbjai adnak ízelítőt a Kárpát-medence táncaiból, zenéiből. A Hungaricon kiállítás részeként az érdeklődők megtekinthetik azt a Zsolnay vázát, amely az 1906-os Milánói Világkiállításon, csodával határos módon maradt épen, egyedüliként az akkor leégett pavilon berendezési tárgyai közül.

A milánói magyar pavilon már többször is bekerült korábban a hírekbe, s nem elsősorban művészi kvalitásai, hanem inkább a körülötte zajló botrányok kapcsán, miután a kormánybiztos tavaly bejelentette, hogy a megvalósíthatóság időbeni korlátai, valamint a nehezen tervezhető költségek miatt nem az első, hanem a második helyezett Alakor - egy ősi búzafajta nevét viselő - pályaműből indulnak ki. A pályázat egyik nyertese, Getto Tamás akkor azt nyilatkozta: semmilyen racionális érvet, okot nem lát arra, hogy miért nem az ő elképzeléseik szerint épül meg a magyar pavilon. Szőcs Géza döntését akkor széles körű szakmai tiltakozás fogadta.

Szerző
2015.05.02 07:12

A köztévé székházánál folytatódik a napok óta tartó ellenzéki tüntetés - galéria

Az MTVA szákházánál elhangzottak a beszédek, és a tiltakozók együtt mondták el az öt pontot. Ha Áder János aláírja a törvényt, megkezdődik a sztrájkok szervezése.

Szerző

Megosztás
2018.12.17 19:42
Frissítve: 2018.12.17 19:46

Óriási késések vannak két szolnoki vasútvonalon

Publikálás dátuma
2018.12.17 19:38
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
De a Miskolc–Hidasnémeti vonalon utazóknak is 15-30 perccel hosszabb menetidővel kell számolniuk.
Hétfőn késő délutántól felsővezeték-hiba miatt csak egy vágányon közlekednek a vonatok Újszász és Szolnok között. Újszász állomáson csak egy vágány felett van feszültség a felsővezetékben, ezért jelentősen lelassult a közlekedés – közölte a Mávinform. A tájékoztatás szerint a Budapest–Újszász–Szolnok–Lőkösháza és a Hatvan–Szolnok vonalon utazóknak 30-60, néhány járat estében 60-120 perccel hosszabb menetidővel kell számolniuk. A helyreállításon már dolgoznak a szakemberek. A Mávinform azt is közölte, hogy Onga és Szikszó állomás között meghibásodott a biztosítóberendezés, ezért az ilyenkor érvényes biztonsági előírásoknak megfelelően ezen a szakaszon lassabban közlekednek a vonatok. A hiba elhárítását megkezdték, ez idő alatt a Miskolc–Hidasnémeti vonalon utazóknak 15-30 perccel hosszabb menetidővel kell számolniuk.
2018.12.17 19:38
Frissítve: 2018.12.17 19:38