Később nyitják csak meg a magyar pavilont

Publikálás dátuma
2015.05.02. 07:12
Expo Milano: az Északi Liga politikusai és a város polgármestere nyitották meg a világkiállítást FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/VI
A fenntartható fejlődés és az élelmiszerbiztonság áll a tegnap megnyílt milánói világkiállítás középpontjában, akárcsak a korábban botrányokkal övezett magyar pavilon tematikájában is, de lesz Felszállott a páva is.

Csak bő egy hónappal a milánói világkiállítás (Expo Milano) május 1-jei kezdete után, június 5-én tartják a magyar pavilon hivatalos megnyitóját, az épületben azonban máris megkezdődtek a programok. Szőcs Géza, magyar kiállítás kormánybiztosa hangsúlyozta: az expo nyitóünnepségei közepette sokkal kisebb visszhangja lenne a magyar pavilon megnyitójának, ezért és az olasz szervezők kérésére - hasonlóan más nemzeti pavilonokhoz - a világkiállítás kezdeténél némileg később tartják meg azt.

Mivel az idei expo témája a fenntartható fejlődés és az élelmiszer-biztonság, a magyar pavilon hivatalos megnyitóját a környezetvédelmi világnapra, június 5-re hirdették meg. A pavilon azonban készen áll, így a programok már elindultak - az első napokon többnyire zenei rendezvények várják a látogatókat.

Bogányi Gergely csütörtökön Milánó belvárosában, a Palazzo Cusaniban mutatta be a magyar sajtóban csak csodazongoraként emlegetett, új fejlesztésű hangszerét az olasz szakma és sajtó előtt, tegnap pedig a nagyközönség számára is a magyar pavilonban, ahol fellépett mások mellett Szakcsi Lakatos Béla, Kathy Horváth Lajos és a FolkEmbassy is.

A magyar népi kultúrát a Fölszállott a páva is képviselni fogja. Május négy hétvégéjén a közmédia népzenei és néptáncos tehetségkutató versenyének legjobbjai adnak ízelítőt a Kárpát-medence táncaiból, zenéiből. A Hungaricon kiállítás részeként az érdeklődők megtekinthetik azt a Zsolnay vázát, amely az 1906-os Milánói Világkiállításon, csodával határos módon maradt épen, egyedüliként az akkor leégett pavilon berendezési tárgyai közül.

A milánói magyar pavilon már többször is bekerült korábban a hírekbe, s nem elsősorban művészi kvalitásai, hanem inkább a körülötte zajló botrányok kapcsán, miután a kormánybiztos tavaly bejelentette, hogy a megvalósíthatóság időbeni korlátai, valamint a nehezen tervezhető költségek miatt nem az első, hanem a második helyezett Alakor - egy ősi búzafajta nevét viselő - pályaműből indulnak ki. A pályázat egyik nyertese, Getto Tamás akkor azt nyilatkozta: semmilyen racionális érvet, okot nem lát arra, hogy miért nem az ő elképzeléseik szerint épül meg a magyar pavilon. Szőcs Géza döntését akkor széles körű szakmai tiltakozás fogadta.

Szerző

7-en a 7-ről - Ön egyetért azzal, hogy halállal büntessék a bevándorló vadkacsákat?

Arató András, Klubrádió

Új produkció egy régi kór árnyait idéző új színháznak nevezettben: Üldözöttek - Wass és Radnóti megzenésítve. Jut eszembe: adva van egy gyilkos meg az ő áldozata, utóbbi az üldözött, amíg él. Utána hajsza a gyilkos után, és akkor ő az üldözött. Egységesen: ők az üldözöttek. Az illegális vadkacsákat illetően: azonnali letartóztatás, kitoloncolás; ellenállás esetén királyi vadászat, egy pohárka azerjóval leöblítve. Viszont ez egy keresztény földrész (sic!), tehát el kell érni, hogy a kacsák otthon legyenek boldogok.

Avar János, újságíró

Megint össze akarnak zavarni. Melyik vadkacsára gondolnak? Arra, amelyiket a kormányfő eresztett fel a be nem vezethető halálbüntetésről? Vagy arra, amelyiket ugyancsak ő a bevándorlók ellen uszítva a zembereket? Mert bár nem vagyok egy Semjén, ezeket bizony én is levadásznám, mert utálom, ha a miniszterelnök alapján az országot nézik barbárok hazájának.

Bolgár György, rádiós újságíró

Természetesen. Sőt régi harcostársammal, Semjén Zsolttal személyesen is részt vállalnék a halálos ítéletek végrehajtásában. Mondanom sem kell: a keresztény értékek védelmében. Még a szabad vasárnapot is hajlandó vagyok feláldozni. Megakadályozzuk, hogy a vadak elárasszák szelíd, békeszerető hazánkat.

Farkasházy Tivadar, Hócipő

Napirenden kell tartani a halálbüntetést, persze nem lehet. A Pécs melletti atomtemetőről a helyiek döntenek, mi már döntöttünk. 2018-ra teljes foglalkoztatás lesz, egymillió új munkahely és két hét alatt közbiztonság. Tőlem tüntethetnének a házam előtt, de a szomszédokat zavarja, kivéve Juhász Péter előtt. Árpád, Előd, Ond, Kond, Tas, Huba, Töhötöm nem számít gazdasági bevándorlónak, mert. Cigit a pult alól is lehet árulni, vagy már elfelejtették nagy elődöm korát?

Horváth István, hírlapíró

Akkor nézzük, hogyan keletkezik manapság a politikai blöff. A fölháborodott miniszterelnök nyilatkozik: nem nézhetjük tétlenül, hogy vadkacsák gyilkolásznak, a kormány minden eszközzel megvédi a magyar embereket, kész visszaállítani a vadkacsák halálbüntetését. Ebből aztán nagy vita kerekedik, leginkább arról, hogy miért mond ilyen marhaságokat a magyar miniszterelnök, aki ekkor már megélhetési bevándorló postagalambokat toloncol vissza Brüsszelbe.

Horváth Zoltán, újságíró

Sajnos nem vagyok abban a pozícióban, hogy érdemleges döntést hozhassak a vadkacsákat illetően. Az ítélet már megszületett, és a jobbító küldetését bevallottan szenvedélyből űző Főkeresztény-Fővadász-Másodalminiszterelnök is beélesítette már vadászpuskáját, hogy a hazánk felett aljas indokból, megélhetési nyereségvágyból, jogtalan határátlépéssel folytatólagosan megvalósított átrepülésben vétkes vadkacsákon néhány jól irányzott sörétzáporral, akár még a pihenésre rendelt és megszentelt vasárnapi pihenőnapon is végrehajthassa a halálos ítéletet.

Veress Jenő, a Népszava főmunkatársa

Mindenesetre napirenden kell tartani a kérdést, mert a politikának kötelessége beszélni arról, ami az embereket érdekli. Ha nem hallgatja meg őket, elveszíti kapcsolatát a realitással. A vadkacsák megélhetési céllal tartózkodnak hazánkban, s úgy általában a Földön – tehát hivatalból üldözendők. A szép szóból nem értenek. Megtekintésükre tartjuk Fazekas örökös minisztert, másra nemigen alkalmas. A halálos ítéletet a zergetollas Lázár János hajtja végre, önként. Ő tehát biztosan egyetért.

Szerző

Mégis lehet tüntetni Orbán ellen

Nem hivatkozhat a rendőrség arra, hogy azért nem engedélyez egy tüntetést, mert mások jogait feltételezhetően veszélyeztetné a rendezvény - ez még ugyanis önmagában nem elég indok egy demonstráció megtiltására. 

Ezt a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság mondta ki a TASZ beadványára, amellyel a a devizahitel-károsultaknak a Széchenyi térre, a közeli hotelben konferenciázó bankárok ellen tervezett megmozdulását tiltó rendőrségi határozatot kívánták hatályon kívül helyeztetni. Ott a rendőrség arra hivatkozott, hogy a terület lezárása ellehetetlenítené a közlekedést, és a tüntetés sértené a szálloda vendégeinek és az arra járóknak a jogait és szabadságát.

Hasonló okokra hivatkozott a rendőrség, amikor nem engedte Juhász Péternek, hogy Orbán Viktor Cinege utcai háza előtt tüntessen: az Együtt politikusa szerint tehát joggal értelmezhetik úgy, hogy a miniszterelnök háza előtt is lehet tüntetni. "Nem hivatkozhatnak arra, hogy majd az esetleg sérti mások jogait. Majd ha sérti, akkor járjanak el" - közölte. A tüntetés - amelyet május 15-re be is jelentett - lényege, hogy Orbán postaládájába leveleket tesznek a demonstrálók Rogán Antal lemondását követelve a belvárosi ingatlanbotrány miatt. Eközben Juhász ugyancsak tüntetést jelentette be Orbán felcsúti házához; korábban meg is bírságolták Juhászt 80 ezer forintra, amiért Orbán háza előtt tüntetett, de most civilek összesen 465 ezer forintot "dobtak össze" neki a büntetésre, és arra, hogy folytassa akcióit.

Szerző