A föld, ami atomtemetőnek termett

Publikálás dátuma
2015.05.04 07:00
Információs park mutatja be az eddigi és ezután következő munkálatokat, mondja Kovács Győző polgármester A SZERZŐ FELVÉTELE
Fotó: /
Riport a csodálkozásról. Akár ez is lehetne írásunk címe, tekintve a tervezett mecseki atomtemető körüli híreket, és azok fogadtatását. Az ország közvéleménye csak néhány hete csodálkozott rá a Pécs közelébe tervezett nukleáris lerakóra. A környéken pedig, ahol húsz éve tudnak róla, és készülnek a megvalósítására, a hirtelen habverésen csodálkoznak. Politika kontra tudomány, realitások, és vágyak háborúja bontakozik ki a festői táj körül.

Kis túlzással azt állíthatnánk, a Nyugat-Mecsek ugrásra készen áll arra, hogy a magyar (atom)szilícium-völgy lehessen belőle. A térség 1996 óta készül lélekben arra, hogy nagy radioaktivitású nukleáris hulladékok tárolója épüljön a közelükben. Akkor kezdődtek ugyanis az első kutatások, melyek ma is, és még hosszú évek múlva is zajlanak majd.

Az atomtemetővel közvetlenül érintett települések
Bakonya, Boda
Bükkösd, Cserdi
Cserkút, Helesfa
Hetvehely, Kővágószőlős
Kővágótöttös

A Nyugat-Mecseki Társadalmi Információs és Területfejlesztési Önkormányzati társulás két évtizede működik a térség 9 településének – hatezernyi lakójának - bevonásával. A társulás elnöke, Boda polgármestere, Kovács Győző 25 éve a 464 lelkes falu irányítója, és – megítélésünk szerint - kis híján atomtudós. Ahogyan a lakók, főként a gyerekek is egyre kiműveltebbek a témában - erre akár fel is figyelhetne valami ebben érdekelt munkáltató.

A településvezetők évek óta komoly képzéseket kapnak a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. (RKH) szervezésében – mondja a polgármester. Kollégáival együtt kommunikációs, és szakmai oktatásokon vesznek részt rendszeresen, hiszen feladatuk a választók érdemi tájékoztatása is.

A Niels Bohr kémia-fizika versenyt például tíz éve rendezik meg itt, ahol a környék ifjai alighanem többet tudnak már az anyagról, a radioaktivitásról, a tudományról, mint a magyar általános iskolások összesen.

A társulás 2005. óta teljes jogú tagja a nemzetközi GMF-nek, a Nukleáris Létesítmények Körüli Európai Önkormányzatok Csoportjának. A GMF-nek több mint 100, európai település a tagja, és fő céljuk megvédeni a helyi demokráciák alapelveit, hogy a nukleáris energia-felhasználás tartsa tiszteletben az átláthatóságot, és a helyi részvételt.

A pártpolitikai atomharc az elmúlt húsz évben nem „tette be a lábát” az atomtemetőnek kiszemelt környékre – utal rá Kovács polgármester. Talán mert ilyen mindeddig nem is volt. Annyira nem, hogy még az önkormányzati választási kampányokban sem merült fel, mint téma.

A 2013-as közvéleménykutatás eredménye arról, hogy a lakosság mit tart leghitelesebb információforrásnak a lerakóról
Az RHK Kft. és a Mecsekérc szakembereit: 58,30%
A Tájoló című helyi újságot: 54,50%
A tudósokat: 38,60%
Az önkormányzatokat: 35,10%
A környezetvédőket: 16,20%
Nem tudja: 4,40%
Egyéb forrást: 3,80%
Az országgyűlési képviselőket: 3,00%
Az országos sajtót: 2, 90%
A pedagógusokat: 2,50%

És, hogy mitől ez a nagy belenyugvás abba, hogy a nyugat-mecsekiek talpa alatt atomerőművi hulladékok pihennek majd történelemnyi ideig? Nyilván erős szerepe van ebben a szakmai szervezetek nem titkolt propagandájának. A kilenc település, illetve a társulás évi 160 millió forintnyi támogatást kap tőlük. A falunkénti 15 milliónak pedig millió helye van. És ez meg is látszik a gondozott, élhető községekben, ahol persze a munkanélküliség ugyanakkora gond, mint bárhol e hazában.

Külföldi tanulmányutak - a lakosságnak is -, előadások, havi hírlap, videó hírlevél, információs park, civil ellenőrző bizottság, meg egy sor rendezvény révén az évek alatt odáig jutottak, hogy a befektetett nem kis pénz bizalommá konvertálódott a falvak népében. Megjegyzendő, hogy a támogató hozzáálláshoz tartozhat: a környék családjainak jó része valamikor uránbányászatból élt – testközelben a sugárzó anyaggal.

Emellett ráadásul 2005 óta kétévente reprezentatív közvélemény-kutatáson mérik a helyiek hozzáállását. A legutóbbi felmérés szerint a megkérdezettek több mint 80 százaléka úgy vélekedik, hogy településének előnye származik majd a tervezett beruházásból. Az éppen esedékes kutatás ezekben a napokban is folyik.

A történethez tartozik, hogy amikor 1996-ban nekikezdtek az illetékesek az atomtemető ideális helyének felkutatásához, még szó sem volt Paks 2 lehetőségéről. A majdan lebontásra ítélt blokkok fűtőanyagának, és a másutt – iparban, egészségügyben, kísérleti reaktorban – keletkező nagy aktivitású sugárzó anyagnak keresték végső nyughelyét.

A korábban bezárt uránbányában, az Alfa aknában 1100 méteres mélységben már volt is egy kutatólaboratórium, amit azonban a többi táróval együtt vízzel elárasztottak, oda többé ember nem juthat le.

Azonban időközben azzal szembesült az ország, hogy az EU-ban minden államnak saját területén kell majd megoldania az atomszemét őrzését, ami új késztetést adott a kutatáshoz.

A sors, és a geológia úgy hozta, hogy a bánáti bazsarózsától macskaugrásnyira találták meg az egyedül alkalmas terepet a temetőhöz. És míg a politika arra alkalmas volt, hogy álságos természetvédő handabandázással egy egyszerű radart jó drágán lényegesen kedvezőtlenebb helyre száműzzön, megfelelő mélységi kőzetet nem tudott szerezni sem a keleti, sem a nyugati piacon. Ilyen – jelen tudásunk szerint – egyedül Boda környékén található, oszt’ jónapot. A politika esetünkben, a jelek szerint tehet egy szívességet a természetnek.

Nem vitatéma, hogy a széles közvélemény tájékoztatását kormányról kormányra elmulasztották az illetékesek. Pedig – véljük – ha a térséghez hasonlóan az egész országot évtizedek óta informálják az előkészületekről, és a szükségszerűségekről, ma nincs indulatos reakció. Vagy legalábbis nem hirtelen, és nem értetlen a rácsodálkozás.

(Ezidáig rajtunk kívül tán egyetlen sajtómunkás látogatott el a helyszínre, s a megszólalásokból ítélve mindenki más az informálatlanság üveghegyén túlról osztja az észt.)

Mindehhez persze katalizátor a jelenlegi hatalom arrogáns cinizmusa, az ellenzők semmibe vétele. Ugyanakkor a most szakmai ellenérvekkel előhozakodók sem igen hangoskodnak húszéves halk közömbösségükről.

A térségi elnök mondja is: minden évben sajtótájékoztatón számolnak be munkájukról, de ez eddig sosem ütötte át az országos nyilvánosság vastag falát.

No de mi is van Boda alatt, ami másutt sehol, s ami miatt csakis odavaló a sok sugárzó holmi?

A 260 millió éves Bodai Aleurolit Formáció kőzeteit a finom szemcseméret, az agyagásvány és a kőzetté válás során képződött albittartalom, valamint az ebből eredő vízzáró képesség jellemzi – írják a szakértők. Az aleurolit (iszapkőnek is mondják) nagy eszmei értékű geológiai ritkaság, mivel a világon csak néhány helyen fordul elő hasonló tulajdonságokkal rendelkező kőzet.

Ennek vizsgálata sem elkapkodandó dolog, mert végtére itt nem stadionépítés zajlik. Boda határában 450 és 900 méter mélyen kutatófúrást végeztek nemrég – a repceföld mellett konténerbe zárva mérnek ott a műszerek - ami révén úgy 15 évig figyelik még a kőzetet, míg alkalmasnak találhatják embereket fogadó kutatólaboratórium telepítésére a közel 1 kilométeres mélységben. (Már ez őrült pénzbe kerül majd.)

A Pakson elhasznált fűtőelemeket egyébként is először 50 évig „pihentetik” az erőmű területén az átmeneti tárolóban.

Fontos kérdés – említettük a munkanélküliséget -, hogy kecsegtet-e majd álláslehetőséggel a beruházás, ami a hírek szerint 1500 milliárdba fájhat az adófizetőknek. Ennek megválaszolásához azonban üveggömböt és öröknaptárt kellene igénybe vennünk. A telephely végső kiválasztását az RHK szakanyaga 2030-ra teszi. További 8 év, míg megépítik a felszín alatti kutatólaboratóriumot, mely a tervek szerint 2055-ig működik majd. Onnantól kezdve a tároló építése már igényelhet helyi munkaerőt egészen 2064-ig, mert akkorra készülhet el. A temetőt, amit majd az idők végezetéig kell felügyelni, 2080-ban zárnák le.

Addig viszont még sok mag hasad Pakson.

2015.05.04 07:00

Tűzvész után üzengetés a DK és az ÁSZ között

Publikálás dátuma
2018.11.20 19:22

Fotó: / Gyurcsány Ferenc Facebook-oldala
Hiába semmisült meg Gyurcsány Ferenc pártjának könyvelése, a számvevők ugyanúgy várják majd a kétévenként esedékes ellenőrzéshez szükséges papírokat, mintha semmi sem történt volna.
Egymásnak üzenget a Demokratikus Koalíció (DK) és az Állami Számvevőszék (ÁSZ), miután az ellenzéki párt Teréz körúti irodája megsemmisült a szombati tűzben. Míg a DK politikusai azt állítják, hogy a minden szükséges és idei évre vonatkozó dokumentumot átadtak a hivatalnak, addig a számvevőszék „figyelemfelhívó közleményében” azt közölte: a törvényben kétévenkénti rendszerességgel előírt ellenőrzéséhez az ÁSZ semmilyen dokumentumot nem kért és nem is kapott a párttól. Horváth Bálint, a szervezet kommunikációs vezetője lapunknak azt mondta, Demokratikus Koalíciótól kapott adatok csak a kampánypénzek ellenőrzésére lesz alkalmas.
A 2017-2018-as évekre vonatkozó ellenőrzés megkezdése 2019 második felében lesz esedékes. Arra a kérdésünkre, hogy mi történik, ha ezek az ellenőrzéshez szükséges dokumentumok megsemmisültek a tűzvészben, Horváth azt mondta: „a DK készüljön fel arra, hogyan tudják majd ezeket az adatokat biztosítani.”
Ez ugyanakkor biztosan nem lesz egyszerű feladat: Rónai Sándor, a DK szóvivője a Népszavának ugyanis azt mondta, szinte minden megsemmisült a párt irodáiban a szombati épülettűzben, így azok a dokumentumok is, amelyeket az Állami Számvevőszék vár.
Rónai Sándor hangsúlyozta, hogy a napokban felmérik a károkat, majd először ideiglenes, végül pedig hosszabb távú megoldást találnak az új pártközpont kialakítására. A szóvivő egyébként arra is felhívta a figyelmet, hogy az ÁSZ-nak levelet küldtek, amelyben azt kérték: tekintsék meg velük az iroda romjait, de a szervezet válaszra sem méltatta őket. Ennek ellenére a párt – Rónai szerint – mindent elkövet, hogy pótolni tudja az iratokat. – Ha viszont az ÁSZ kibújik a szerepéből és Orbán Viktor bunkósbotjaként akar lecsapni, akkor ellenállunk, hiszen az nem jogi, hanem politika ügy – fogalmazott. Az ÁSZ erre csak annyit reagált, hogy a Demokratikus Koalíció ezek szerint „ellent fog állni” a hatályos magyar törvényeknek, valamint a közpénzekkel való elszámolásnak az adófizető állampolgárok felé.
A DK-nak állítása szerint a könyvelés is teljesen megsemmisült, ez a részleg ugyanis szintén az irodában dolgozott. Rónai azt mondta, megpróbálják bekérni a számlákat, de ez óriási munka, több félnek az együttműködése kell ahhoz, hogy ez sikerüljön. A lapunknak nyilatkozó okleveles adószakértő úgy vélte, a sajtón keresztüli üzengetés komolytalan. Angyal József szerint a DK-nak először is jegyzőkönyvet kell felvennie az esetről. – Tételesen fel kell sorolniuk, hogy az iratokat hol tárolták pontosan. Mellékelniük kell a tűzoltóság szakvéleményét, miszerint olyan mértékű volt a tűz, hogy teljesen megsemmisültek a papírok – sorolta a szakértő, hozzátéve: a pártnak mindent el kell követnie, hogy a hiányzó papírokat pótolja. Angyal József szerint ez nem lehetetlen, mert például az alkalmazottak különböző adatait minden hónapban elektronikusan is vezetik. Ezekben tételesen benne van, hogy mennyi bért kapott egy-egy személy, vagy milyen járulékokat fizetett. A DK visszakérheti ezeket a dokumentumokat az adóhatóságtól. Ha a párt befogadott számlákat, akkor a kibocsátótól szintén visszakérhetik azokat. Fontos Angyal szerint, hogy ezekről a lépésekről a Nemzeti Adó és Vámhivatalt, valamint az ÁSZ-t is értesíteni kell. Ha a felsorolt lépéseket megteszi az ellenzéki párt, akkor a tűzeset olyan objektív körülmény, amelyet az ÁSZ-nak el kell fogadnia. Ha ezt nem teszi, akkor már a hivatalnak kell bizonyítania a DK felelősségét.
2018.11.20 19:22
Frissítve: 2018.11.20 19:23

Matolcsyék százmilliókért vennének festményeket

Publikálás dátuma
2018.11.20 19:06

Fotó: Népszava/
A jelenleg folyamatban lévő adásvételek teljes adminisztrációs lezárása után részletesen tájékoztatják a közvéleményt.
A jegybank a honlapján közölte, hogy az Elektronikus közbeszerzési rendszerben elindított közbeszerzési eljárás keretében a Magyar Nemzeti Bank Értéktár programja Csernus Tibor Kossuth- és Munkácsy díjas festőművész Saint-Tropez című festményének tulajdonjogát 110 millió forintért, Jan Van Der Heyden Városlátkép, avagy Tér sétáló alakokkal című festményének tulajdonjogát pedig 400 ezer euró értékben (körülbelül 128 millió forint) kívánja megszerezni – vette észre a 24.hu. A műalkotásokra vonatkozó közbeszerzési értékhatárt el nem érő Giovanni Battista Pittoni Szent József halála című festményét 20 millió forintért, Rippl-Rónai József Medgyessy Ferenc Rippl-Rónai szobrával című festményének tulajdonjogát 45 millió forintért kívánja megszerezni a tulajdonostól. Lezárult Willem Adriensz Key Férfiképmás című festményének 58 ezer euró (körülbelül 19 millió forint) vételáron történő megvásárlása is. Az MNB azt írta, a jegybank minden esetben közgyűjteményekbe, múzeumokba, a jogszabályok által meghatározott módon öt év – meghosszabbítható – időtartamra letétbe helyezi a program keretében megvásárolt műkincseket.
2018.11.20 19:06
Frissítve: 2018.11.20 19:07