Előfizetés

Sokakat tönkretesz a reklámadó módosítása

Százmillió forintos bevétel alatt nem kellene reklámadót fizetni, míg azoknál a cégeknél, amelyek átlépik ezt az összeget, 5,3 százalékos kulccsal kell számolniuk - derült ki a reklámadó módosításának tervezetéből, amely tegnap este került fel a kormany.hu-ra. 

Az indoklás szerint a kormány azért döntött a módosítás mellett, hogy lezárja a jogvitát az Európai Bizottsággal, amelynek két szervezeti egysége is vizsgálja a reklámadóról szóló törvény egyes szabályait. Valójában azonban a kormány az eddig súlyosan diszkriminált RTL Klub német anyacégével kötött különmegállapodás nyomán jutott a kereskedelmi csatornát 40 százalékos kulccsal sújtó adó csökkentésére, s azzal egyidejű kiterjesztésére. Ez utóbbi azonban azt is jelenti, hogy immár a kis árbevételű hazai médiavállalkozások - például a lapkiadók - is kénytelenek lesznek fizetni, így többek között a reklámbevételekben korántsem dúskáló Népszava is, ami a Magyar Reklámszövetség piacelemzése szerint "egyértelműen ellehetetleníthet" mintegy 1400 hazai médiavállalkozást.

A tervezet szerint a reklámadó mértékének változása a törvény kihirdetését követő 31. napon lép hatályba, egy átmeneti szabály ugyanis lehetővé teszi, hogy a reklám-közzétételi adókötelezettségre vonatkozó adómértéket a 2014. évi és a 2015-ben kezdődő adóév adókötelezettségének megállapításakor is alkalmazni lehessen.

Reklámadó: 5,3 százalék lehet a kulcs

A 100 millió forintot meg nem haladó adóalaprész után nulla százalék marad a reklámadó mértéke, az adóalap 100 millió forintot meghaladó része után pedig 5,3 százalék lesz valamennyi adóalany esetén a kormany.hu-n hétfőn közzétett módosító javaslat szerint.

A reklámadóról, illetve a társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvényeket módosító javaslat alapján a reklám-közzététel adóköteles megrendelése után alkalmazandó 20 százalékos adó 5 százalékra mérséklődik.

Az adómértékek változása a törvény kihirdetését követő 31. napon lép hatályba. Egy átmeneti szabály lehetővé teszi, hogy a reklám-közzétételi adókötelezettségre vonatkozó adómértéket a 2014. évi és a 2015-ben kezdődő adóév adókötelezettségének megállapításakor is alkalmazni lehessen.

Kapcsolódó
Ez a baja Brüsszelnek a reklámadóval

Nyárias meleg záporokkal

Publikálás dátuma
2015.05.04. 21:05
Fotó: Thinkstock
Kedden az ország keleti, északkeleti felén lesz több felhő az égen, ott helyenként egy-egy zápor is kialakulhat, máshol ugyanakkor inkább csak fátyolfelhők zavarhatják a több órás napsütést. Többfelé megélénkül, a Dunántúlon megerősödik a déli-délnyugati szél. Hajnalban 10-16, délután 23-31 fok várható.

Szerdán megerősödő szél kíséretében egy hidegfront érkezik, délutántól záporok, zivatarok is kialakulhatnak. Ekkor még többfelé mérhetünk 26-32°C-ot, nyugaton, északnyugaton maradhat 25 fok alatt a csúcshőmérséklet. 

Csütörtökre jó néhány fokkal visszaesik a hőmérséklet, a legmelegebb órákban 19-24 fok várható. A szeles időben szórványosan alakulhat ki záporeső, keleten esetleg egy-egy zivatar.

Pénteken sok napsütésre van kilátás 20 és 25 fok közötti csúcshőmérséklettel, mérsékelt légmozgással. Szombaton is marad a kellemesen meleg idő, de már több lesz a felhő fölöttünk, és nyugaton, északnyugaton egy-egy zápor, zivatar is kialakulhat.