Magyar Labdarúgó Szövetség;utánpótlás-válogatottak;Bernd Storck;U20-as világbajnokság;

2015-05-06 07:58:00

Támadó futballra nevelnék az utánpótlást

Bernd Storck, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) márciusban kinevezett sportigazgatója azt ígéri, csapatai, az utánpótlás-válogatottak támadó futballt fognak játszani.

A német szakember, szűk körben tartott előadásán kifejtette, hogy alapvetően a 4-2-3-1-es játékrendszert preferálja, amely támadásban 4-1-4-1-gyé alakul át. A sokpasszos német stílust szeretné meghonosítani. Ebben a rendszerben a játékosok helyezkedése nyomán folyamatosan háromszögek alakulnak ki, és ez elősegíti, hogy a labdás játékos körül mindig legyen legalább két hozzá közelálló társ, akiknek továbbíthatja a labdát.

A sportigazgatóra júniusban, az új-zélandi U20-as világbajnokságon vár az első komolyabb feladat. A magyarok a csoportküzdelmek során az észak-koreai, a brazil és a nigériai csapattal találkoznak majd. A kijelölt 30 fős bő keret már túl van az első edzőtáboron, amelyet az U20-as vb-n szintén résztvevő Mianmar ellen 3-0-ra megnyert felkészülési mérkőzés zárt. A találkozó után Storck elégedetten nyilatkozott, mert szerinte máris érzékelhető volt a különbség a csapat játékában a korábbiakhoz képest.

A szakember véleménye szerint a tavalyi hazai rendezésű U19-es Európa-bajnokságon a rengeteg elkövetett szabálytalanság volt az együttes egyik legnagyobb problémája: a három meccsen több mint hatvan szabálytalanságot számolt össze, és ebből kétszer is zizenegyesből szerzett vezetést az ellenfél. Szerinte jó helyezkedéssel, egymás kisegítésével kiküszöbölhető a felesleges szabálytalanság,

Storck elmondta, hogy az első, észak-koreaiak elleni meccs lesz a legfontosabb, és mindenképp nyernünk kell. Hozzátette, hogy a másik két találkozó rendkívül nehéz lesz. A brazilokat nem kell bemutatni, míg Nigéria veretlenül nyerte meg a kontinentális bajnokságot. A sportigazgató kifejtette, hogy a válogatottnál fontos az eredmény, de számára még fontosabb, hogy viszontlássa a pályán az elképzeléseit, mert tulajdonképpen az a feladata, hogy az A-válogatott számára kineveljen játékosokat.

Az U20-as válogatott második összetartása vasárnaptól csütörtökig tart majd, a közvetlen felkészülés pedig május 17-én rajtol, a csapat pedig két nappal később utazik Új-Zélandra. A 21 fős keretből könnyen lehet, hogy Kalmár Zsolt kimarad, mert feljutásért küzdő klubja, a német RB Leipzig vélhetően nem engedi majd el a játékost.