Büntetőadó

Bő két esztendeje már, 2013 márciusában a frissen kinevezett jegybankelnök, Matolcsy György - a monetáris politikai szakértelem teljes negligálásával - saját embereivel töltötte fel a Magyar Nemzeti Bank meghatározó posztjait. Csak egyetlen régi vezetőnek kegyelmezett meg, aki a hangzatos nevű Pénzügyi Stabilitásért és Hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgatóság vezetője lett. A szakma titkon bízott benne, hogy a tehetséges fiatal közgazdász, bár vállalta, hogy a nem túl fényes Matolcsy-karámban parádés kocsis lesz, mégis múltjából adódóan legalább megpróbálkozik a hiteles monetáris politika képviseletével. Ám ő volt az, aki 2013 augusztusában megírta "A bankok erőfölénye a devizahiteles problémában" című, egyoldalú, a Fidesz-kormányzat egyik bankellenes alapvetésének számító cikkét.

Nagy Mártonra, mert róla van szó, napjainkban hálátlan szerepet osztottak: bankadó büntetőadóvá történő átminősítését. A pénzintézeti különadó kivezetését, illetve lefelezését megszámlálhatatlan alkalommal hirdette meg a kormány, majd ígéretét megszegve minden maradt a régiben. Telt, múlt az idő, idén tavasszal sokan már úgy vélték, most valóban lefaragnak valamicskét a válságadóknak ebből a dicstelen maradványából. Még a hatalmas tapasztalattal bíró Andreas Treichl, az Erste bankcsoport első embere is így nyilatkozott akkor: " ... a magyar kormány és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) közötti megállapodás végleges, amely szerint törvény születik a bankadó 2016-2019 közötti csökkentéséről, így ettől a kötelezettségétől a magyar kormány már nem léphet vissza." Vagyis a kormány majd minden pénzintézetnek ugyanolyan mértékben csökkenti a terheit - gondoltunk. És ekkor jött Nagy Márton, aki kijelentette: "A Magyar Nemzeti Bank szerint ott kell jobban mérsékelni a terheket, ahol elfogadható szintre emelték, vagy emelik a vállalati hitelezést." Vagyis: aki ebben nem úgy teljesít, az nyöghet tovább. Ám nem a hitelek hiánya, hanem a bizonytalan jogi környezet miatt óvatosabbak hitelfelvételkor a vállalkozások.

Maga Nagy Márton írja: "Rég nem látott ütemben emelkedik, egészségesebb szerkezetű a kkv-hitelállomány". Akkor mi a gond?

Szerző
Bonta Miklós

Omega-történet, vég nélkül

Publikálás dátuma
2015.05.07. 07:45
2007-ben még együtt, összhangban: Debreczeni Ferenc, Molnár György, Kóbor János, Mihály Tamás, Benkő László
Napok óta zeng-zúg az internet és a hazai bulvársajtó: a Felcsútra tervezett Omega-koncert miatt szakad az emblematikus zenekar. Mihály Tamás basszusgitáros ugyanis nem hajlandó a Pancho Arénában fellépni, annak politikai stichje miatt. Ebben a mellékzöngében a zenésznek alighanem igaza van. Felcsúton azonban nem az Omega együttes játszik, hanem, ahogyan eddig is, a Mihály nélküli zenekar adja elő az Oratóriumot. Hogy Mihály is tagja az Omegának? Hát...

"Misikém! Meghallgattam a Klubrádióban a nyilatkozatodat. Büszkeséggel tölt el, hogy vannak még becsületes, gerinces emberek Kárpátorbániában és én ismerhetek egyet. Valahogy a basszusgitárosoknak, kevés kivétellel, van karakterük. Én is otthagytam a Hungáriát, Paul a Beatlest, Bill Wyman a Stonest, Brian Wilson a Beach Boyst, Roger Waters a Pink Floydot, és még sorolhatnám. Örülök, hogy ismerjük egymást, habár 35 év és 7000 km választ el minket egymástól, mindig szeretettel gondolok Rád, szerintem az egyetlen Igazi Zenészre az Omegában. A többiek meg menjenek bohóckodni a Kedves Vezetőnek, mintha csak Észak-Koreában lennének. Üdv: Sipos, Montrealból."

Az emlékezetes zenész, Sipos Péter email-jét - több tucat társaságában - Mihály Tamásnak, az Omega basszusgitárosának Facebook-oldalán leltük, de nem biztathatjuk magunkat azzal, hogy 7000 kilométerre Budapesttől egyszerűbbnek látszik az a „botrány”, ami az Omega tervezett felcsúti fellépésének már kiplakátolt terve keltett, mint 7000 kilométerrel idébb. Pedig az ügy valójában egyszerűbb és bonyolultabb is, mint első pillantásra tűnik, pontosan jellemzi azokat a közállapotokat, amelyek ma Magyarországon léteznek. Lehetne szörnyülködni, hogy a politika hogyan tesz tönkre emberi kapcsolatokat, ha az egész mögött azért nem sejlene fel pénz és morális elköteleződés.

Néhány napja híre futott, hogy az Omega a felcsúti stadionban tart koncertet, amiről Mihály Tamás a Klubrádióban nyilatkozott. Azt mondta: már az Omega oratórium-koncertsorozatában sem vett részt, mert sem a formájával, sem a céljával, sem a helyszínekkel nem értett egyet, szerinte a rockzene a templomba, a mise a stadionba nem való. Felcsút ráadásul szimbolikus helyszín. Nem akarja megbántani azokat, akik ott élnek és az az otthonuk, mert ők nem tehetnek róla, de a jelenlegi helyzetben, ha valaki Felcsútra megy koncertezni, annak mögöttes jelentése van.

Az Omegának tehát nem szabadna fellépnie a Pancho Arénában, mert az politikával átitatott hely, olyan, mint Waterloo, Sztálingrád vagy Vichy. Amihez az ATV Egyenes Beszéd című műsorában még hozzátette: „Ha a valaki közpénzen a háza végébe építtet egy stadiont, az igenis politika”, mindegy, ki tervezi. Felcsút nem semleges koncerthelyszín, ezért nem is lép fel júniusban a Panchóban.

Az Omega többi tagja másként látja. Ők azt mondják, nem politizálni mennek az arénába, hanem mert Kóbor Jánost lenyűgözte az épület. Közleményükben azt írják: nem felel meg a valóságnak, hogy Mihály Tamás azért nem vesz részt az Omega Oratórium június 13-i Beat-mise koncertjén, mert azt politikai színezetűnek tartja, és valami ellen ezzel tiltakozik. Az elmúlt két esztendőben Mihály Tamás egyetlen egy koncerten játszott, a tavalyi Szabadságkoncerten, de nem szerepelt sem az Omega Rapszódia, sem az Omega Oratórium produkciókban sem itthon, sem külföldön.

A Beat-mise koncertek az Oratórium szabadtéri változatai lesznek és mindegyik valamiért, vagy valakiért szól, a tervek szerint az idei nyáron nyolc alkalommal. Ennek a sorozatnak az első állomása a Budapest Parkban lesz, a második helyszínt a véletlen hozta. Kóbor János ugyanis 2014 júliusában Dunai Antal meghívására ellátogatott a Pancho Arénába, a portugál-magyar U19-es mérkőzésre. Akkor fogant meg benne a gondolat, hogy a Pancho csodálatos helyszíne lehetne az egyik Beat-mise koncertnek.

A június 13-i rendezvényt a Pancho névadója, Puskás Ferenc, valamint megálmodója és tervezője, Makovecz Imre emlékének szentelik. Az esemény létrehozásában semmilyen szerepe nem volt és nem is lesz a politikának - írták. Ezért kell visszautasítaniuk Mihály Tamás hangulatkeltő reagálásait. Az ő részvétele az Omega Beat-mise sorozatban fel sem merült. Mindezt megerősítette a lapunknak nyilatkozó Benkő László, az együttes billentyűse is. Mint elmondta: csak kapkodja a fejét, mi történt itthon, miközben ő Londonban volt stúdiómunkán.

- Borzalmas a helyzet: a véleménymegmondók már nem mérséklik az indulataikat még egy ilyen egyszerű kérdésben sem, mert számonkérhetetlenek. Ott tartunk, hogy ha bármit mondasz, azonnal politikailag beskatulyázzák valahová. Azonnal keresik a pattanást, amit megbökhetnek, hogy fájjon. Benkő szerint két és fél éve támadt az a gondolatuk, hogy az Oratóriummal felkeresik a nagyobb templomokat, mint közösségi helyeket, aminek vannak hagyományai – utalt a hetvenes-nyolcvanas évek beatmiséire.

- Az Omegát annak idején nem engedték be a Szovjetunióba, mert felforgató elemnek tekintették, de a lemezeinket forgalmazták ott is. Amikor először Moszkvába látogathattunk megdöbbentem: az első sorok tele voltak ortodox papokkal, az Omegán nőttek fel, ez volt nekik a szabadság. Ekkor gondoltunk arra, hogy körbejárjuk a magyar templomokat… Aztán rá kellett jönnünk: kevesen férnek be az érdeklődők közül, a stadionok pedig nem azt a légkört nyújtják, amire mi gondoltunk. Kivéve a Makovecz-féle felcsútit, ahová sok egyházi személyiséget szeretnénk meghívni a környező országokból, ahol már jártunk az Oratóriummal.

Benkő elismeri, hogy a felcsúti stadionnak erős politikai „mögöttese” van, ezért is tartja sajnálatosnak, hogy nem tisztázták azonnal a nyilvánosság előtt a történteket, hagyták elmérgesedni a helyzetet. Pedig az ügy szerinte egyszerű: Mihály Tamás már régebben közölte, nem megy be templomba játszani, hiába próbálták meggyőzni, ezért nem vesz részt az Oratórium-sorozatban sem. Ettől még marad az Omega tagja.

Mihály Tamás tett még egy utolsó Facebook-bejegyzést: „Én a magam részéről úgy gondoltam, hogy a Klubrádiónak adott nyilatkozatommal, és amit a neten erről kommenteltek (mindkét oldalról) a magam részéről a dolgot lezártam. Igen ám, de egy bulvárlapban a Kóbor odanyilatkozott, hogy kvázi mit hőzöngök, nem is vagyok benne. Én meg azt gondolom, hogy ameddig az OMEGA név bármilyen formában benne van, addig én is benne vagyok, hisz 47 éven keresztül a banda tagja voltam, vagyok. Ha KÓB-ORatóriumnak hívnák ezt a produkciót, nem szólnék egy szót se. De elég nagy betűkkel van kiírva az OMEGA, úgyhogy sajnos érint. Itthon, és külföldön is.

Többször már Oratórium nélkül! Szóval: ha valaki közpénzen a háza végébe építtet egy stadiont, alapít hozzá klubot, akadémiát, miegymást, az igenis politika. Mindegy, hogy melyik Makovecz-tanítvány tervezi. Ebbe belekeverni a banda nevét, az is politika. Nekem meg ez nem tetszett. Tudom nem tudjuk egymást meggyőzni, különösen, hogy a banda többi tagja hallgat (ez is beszédes). Az az elegáns távolságtartás, ami régebben (évtizedekig) jellemezte a politikához való viszonyunkat, eltűnt. Magamra maradtam, sajnos nem csak a politika esik messze tőlem, de úgy tűnik az együttes többi tagja is.

Sajnálom. Elég idős vagyok már,hogy ne mismásoljak hazudozzak, magyarázkodjak. Azért is írok itt, mert ez biztos, hogy az én véleményem újságírói közbeavatkozás nélkül. Meckynek meg javasolnék egy országjárást, fürödhet az egri uszodában, oratóriumozhat a Sárospataki Művházban. Mindkettőt valóban Makovecz Imre tervezte. Addig is inkább zenét készítek a Millió Dolláros Bébi című táncjátékhoz. Az legalább élvezetes. Mihály Tamás, még mindig omegás”.

A plakátok már készen vannak: „Omega Oratórium, Beat-mise, Zenével a hitért – 2015. jún. 13. – Pancho Aréna – Felcsút – 20.00” A történet egy szakasza itt lezárult, bár aligha van vége.

Szerző
Frissítve: 2015.05.06. 21:56

Omega-történet, vég nélkül

Publikálás dátuma
2015.05.07. 07:45
2007-ben még együtt, összhangban: Debreczeni Ferenc, Molnár György, Kóbor János, Mihály Tamás, Benkő László
Napok óta zeng-zúg az internet és a hazai bulvársajtó: a Felcsútra tervezett Omega-koncert miatt szakad az emblematikus zenekar. Mihály Tamás basszusgitáros ugyanis nem hajlandó a Pancho Arénában fellépni, annak politikai stichje miatt. Ebben a mellékzöngében a zenésznek alighanem igaza van. Felcsúton azonban nem az Omega együttes játszik, hanem, ahogyan eddig is, a Mihály nélküli zenekar adja elő az Oratóriumot. Hogy Mihály is tagja az Omegának? Hát...

"Misikém! Meghallgattam a Klubrádióban a nyilatkozatodat. Büszkeséggel tölt el, hogy vannak még becsületes, gerinces emberek Kárpátorbániában és én ismerhetek egyet. Valahogy a basszusgitárosoknak, kevés kivétellel, van karakterük. Én is otthagytam a Hungáriát, Paul a Beatlest, Bill Wyman a Stonest, Brian Wilson a Beach Boyst, Roger Waters a Pink Floydot, és még sorolhatnám. Örülök, hogy ismerjük egymást, habár 35 év és 7000 km választ el minket egymástól, mindig szeretettel gondolok Rád, szerintem az egyetlen Igazi Zenészre az Omegában. A többiek meg menjenek bohóckodni a Kedves Vezetőnek, mintha csak Észak-Koreában lennének. Üdv: Sipos, Montrealból."

Az emlékezetes zenész, Sipos Péter email-jét - több tucat társaságában - Mihály Tamásnak, az Omega basszusgitárosának Facebook-oldalán leltük, de nem biztathatjuk magunkat azzal, hogy 7000 kilométerre Budapesttől egyszerűbbnek látszik az a „botrány”, ami az Omega tervezett felcsúti fellépésének már kiplakátolt terve keltett, mint 7000 kilométerrel idébb. Pedig az ügy valójában egyszerűbb és bonyolultabb is, mint első pillantásra tűnik, pontosan jellemzi azokat a közállapotokat, amelyek ma Magyarországon léteznek. Lehetne szörnyülködni, hogy a politika hogyan tesz tönkre emberi kapcsolatokat, ha az egész mögött azért nem sejlene fel pénz és morális elköteleződés.

Néhány napja híre futott, hogy az Omega a felcsúti stadionban tart koncertet, amiről Mihály Tamás a Klubrádióban nyilatkozott. Azt mondta: már az Omega oratórium-koncertsorozatában sem vett részt, mert sem a formájával, sem a céljával, sem a helyszínekkel nem értett egyet, szerinte a rockzene a templomba, a mise a stadionba nem való. Felcsút ráadásul szimbolikus helyszín. Nem akarja megbántani azokat, akik ott élnek és az az otthonuk, mert ők nem tehetnek róla, de a jelenlegi helyzetben, ha valaki Felcsútra megy koncertezni, annak mögöttes jelentése van.

Az Omegának tehát nem szabadna fellépnie a Pancho Arénában, mert az politikával átitatott hely, olyan, mint Waterloo, Sztálingrád vagy Vichy. Amihez az ATV Egyenes Beszéd című műsorában még hozzátette: „Ha a valaki közpénzen a háza végébe építtet egy stadiont, az igenis politika”, mindegy, ki tervezi. Felcsút nem semleges koncerthelyszín, ezért nem is lép fel júniusban a Panchóban.

Az Omega többi tagja másként látja. Ők azt mondják, nem politizálni mennek az arénába, hanem mert Kóbor Jánost lenyűgözte az épület. Közleményükben azt írják: nem felel meg a valóságnak, hogy Mihály Tamás azért nem vesz részt az Omega Oratórium június 13-i Beat-mise koncertjén, mert azt politikai színezetűnek tartja, és valami ellen ezzel tiltakozik. Az elmúlt két esztendőben Mihály Tamás egyetlen egy koncerten játszott, a tavalyi Szabadságkoncerten, de nem szerepelt sem az Omega Rapszódia, sem az Omega Oratórium produkciókban sem itthon, sem külföldön.

A Beat-mise koncertek az Oratórium szabadtéri változatai lesznek és mindegyik valamiért, vagy valakiért szól, a tervek szerint az idei nyáron nyolc alkalommal. Ennek a sorozatnak az első állomása a Budapest Parkban lesz, a második helyszínt a véletlen hozta. Kóbor János ugyanis 2014 júliusában Dunai Antal meghívására ellátogatott a Pancho Arénába, a portugál-magyar U19-es mérkőzésre. Akkor fogant meg benne a gondolat, hogy a Pancho csodálatos helyszíne lehetne az egyik Beat-mise koncertnek.

A június 13-i rendezvényt a Pancho névadója, Puskás Ferenc, valamint megálmodója és tervezője, Makovecz Imre emlékének szentelik. Az esemény létrehozásában semmilyen szerepe nem volt és nem is lesz a politikának - írták. Ezért kell visszautasítaniuk Mihály Tamás hangulatkeltő reagálásait. Az ő részvétele az Omega Beat-mise sorozatban fel sem merült. Mindezt megerősítette a lapunknak nyilatkozó Benkő László, az együttes billentyűse is. Mint elmondta: csak kapkodja a fejét, mi történt itthon, miközben ő Londonban volt stúdiómunkán.

- Borzalmas a helyzet: a véleménymegmondók már nem mérséklik az indulataikat még egy ilyen egyszerű kérdésben sem, mert számonkérhetetlenek. Ott tartunk, hogy ha bármit mondasz, azonnal politikailag beskatulyázzák valahová. Azonnal keresik a pattanást, amit megbökhetnek, hogy fájjon. Benkő szerint két és fél éve támadt az a gondolatuk, hogy az Oratóriummal felkeresik a nagyobb templomokat, mint közösségi helyeket, aminek vannak hagyományai – utalt a hetvenes-nyolcvanas évek beatmiséire.

- Az Omegát annak idején nem engedték be a Szovjetunióba, mert felforgató elemnek tekintették, de a lemezeinket forgalmazták ott is. Amikor először Moszkvába látogathattunk megdöbbentem: az első sorok tele voltak ortodox papokkal, az Omegán nőttek fel, ez volt nekik a szabadság. Ekkor gondoltunk arra, hogy körbejárjuk a magyar templomokat… Aztán rá kellett jönnünk: kevesen férnek be az érdeklődők közül, a stadionok pedig nem azt a légkört nyújtják, amire mi gondoltunk. Kivéve a Makovecz-féle felcsútit, ahová sok egyházi személyiséget szeretnénk meghívni a környező országokból, ahol már jártunk az Oratóriummal.

Benkő elismeri, hogy a felcsúti stadionnak erős politikai „mögöttese” van, ezért is tartja sajnálatosnak, hogy nem tisztázták azonnal a nyilvánosság előtt a történteket, hagyták elmérgesedni a helyzetet. Pedig az ügy szerinte egyszerű: Mihály Tamás már régebben közölte, nem megy be templomba játszani, hiába próbálták meggyőzni, ezért nem vesz részt az Oratórium-sorozatban sem. Ettől még marad az Omega tagja.

Mihály Tamás tett még egy utolsó Facebook-bejegyzést: „Én a magam részéről úgy gondoltam, hogy a Klubrádiónak adott nyilatkozatommal, és amit a neten erről kommenteltek (mindkét oldalról) a magam részéről a dolgot lezártam. Igen ám, de egy bulvárlapban a Kóbor odanyilatkozott, hogy kvázi mit hőzöngök, nem is vagyok benne. Én meg azt gondolom, hogy ameddig az OMEGA név bármilyen formában benne van, addig én is benne vagyok, hisz 47 éven keresztül a banda tagja voltam, vagyok. Ha KÓB-ORatóriumnak hívnák ezt a produkciót, nem szólnék egy szót se. De elég nagy betűkkel van kiírva az OMEGA, úgyhogy sajnos érint. Itthon, és külföldön is.

Többször már Oratórium nélkül! Szóval: ha valaki közpénzen a háza végébe építtet egy stadiont, alapít hozzá klubot, akadémiát, miegymást, az igenis politika. Mindegy, hogy melyik Makovecz-tanítvány tervezi. Ebbe belekeverni a banda nevét, az is politika. Nekem meg ez nem tetszett. Tudom nem tudjuk egymást meggyőzni, különösen, hogy a banda többi tagja hallgat (ez is beszédes). Az az elegáns távolságtartás, ami régebben (évtizedekig) jellemezte a politikához való viszonyunkat, eltűnt. Magamra maradtam, sajnos nem csak a politika esik messze tőlem, de úgy tűnik az együttes többi tagja is.

Sajnálom. Elég idős vagyok már,hogy ne mismásoljak hazudozzak, magyarázkodjak. Azért is írok itt, mert ez biztos, hogy az én véleményem újságírói közbeavatkozás nélkül. Meckynek meg javasolnék egy országjárást, fürödhet az egri uszodában, oratóriumozhat a Sárospataki Művházban. Mindkettőt valóban Makovecz Imre tervezte. Addig is inkább zenét készítek a Millió Dolláros Bébi című táncjátékhoz. Az legalább élvezetes. Mihály Tamás, még mindig omegás”.

A plakátok már készen vannak: „Omega Oratórium, Beat-mise, Zenével a hitért – 2015. jún. 13. – Pancho Aréna – Felcsút – 20.00” A történet egy szakasza itt lezárult, bár aligha van vége.

Szerző
Frissítve: 2015.05.06. 21:56