Ebben nem hátrálnak: felépül Paks II.

Eltökélt szándékunk, hogy a tervezett két új atomerőművi blokkot felépítjük Pakson - közölte a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos csütörtökön Pakson, azon a sajtótájékoztatón, amelyet az új blokkok környezetvédelmi engedélyezési eljárása keretében rendezett közmeghallgatás szünetében tartottak.

Aszódi Attila szerint a környezetvédelmi engedélyezési eljárás dokumentumai jó minőségben tartalmazzák azokat a környezeti hatásokat, amelyekre az erőmű építése során számítani kell. A kormánybiztos egyúttal megismételte a már többször hangoztatott érveteket, miszerint olcsó villamos energiát kívánnak biztosítani, csökkenteni a vezetékes energia terén az importfüggőséget, és növelni az ellátás biztonságát.

Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért (PM) szakpolitikusa, EP-képviselője a Népszavának korábban adott interjújában kijelentette: hazaárulásnak tartja, hogy a társadalom érdemi megkérdezése, a döntésekbe való bevonása, s az információk évtizedekre történő titkosítása mellett egy alapvetően elhibázott, s iszonyatosan költséges kalandba viszi bele az országot a kormány a Paks II beruházással. 

Szerző

35 kiló baromfit eszünk évente - Világnap a tiszteletükre

Publikálás dátuma
2015.05.07. 21:22
Illusztráció/Thinkstock
Idén is megrendezik a Baromfi Világnap magyarországi eseményeit, a rendezvényeknek május 8-án a Vajdahunyadvár ad otthont. 

A Baromfi Termék Tanács közleménye szerint az érdeklődők előadásokat hallhatnak az európai baromfiszektor helyzetéről, fejlesztési lehetőségeiről és a baromfihúsok fogyasztói megítéléséről. A BTT a Baromfi Világnap alkalmát felhasználva a döntéshozóktól a piaci szereplők tevékenységének segítését és jövedelmezőségük javítását kéri. Olyan hazai szabályozási környezet kialakítását javasolják, amely egyebek között az általános forgalmi adó (áfa) csökkentésével a baromfiszektornak más húságazati termékpályákkal egyenlő esélyeket biztosítana.

Közleményében a BTT rámutat: a baromfiszektor szerepe Magyarországon már ma is meghatározó, hiszen - 35 kilogrammos egy főre eső éves mennyiséggel - a hazai lakosság ebből a húsféleségből fogyasztja a legtöbbet. A Magyarországon, üzemszerűen egy év alatt meghizlalt élőbaromfi mennyisége meghaladja a 600 000 tonnát, amely mintegy 450 000 tonna vágott súlynak felel meg. Magyarország önellátottsági szintje baromfihúsokból 141 százalékos, ezáltal az ágazat exportja is jelentős. Az ágazat több mint 60 ezer embernek ad munkát és megélhetést.

A Baromfi Termék Tanács néhány éve több nemzetközi szervezetnél kezdeményezte, hogy május 10-ét Baromfi Világnappá nyilvánítsák. A felvetést az Európai Baromfi-feldolgozók és -kereskedők Szövetsége (AVEC), a Nemzetközi Baromfi Tanács (IPC) és a tudományos baromfis világszervezet (WPSA) is támogatta, így az első Baromfi Világnap magyarországi eseményeit tavaly rendezhette meg a BTT.

Szerző

Árfolyamgátas elszámolások - Vizsgálódik az MNB

Publikálás dátuma
2015.05.07. 20:44
Fotó: Népszava
Vizsgálódik a Magyar Nemzeti Bank (MNB), miután olyan információkat kapott, hogy egyes hitelintézetek vagy pénzügyi vállalkozások az elszámolás és forintosítás során több árfolyamgátas ügyfelük esetében megemelték a törlesztőrészleteket.

A jegybank közleményében ismerteti: a tudomására jutott információk szerint egyes piaci szereplők esetében az elszámolásban és forintosításban érintett árfolyamgátas (gyűjtőszámla-hiteles) ügyfelek havi törlesztőrészlete - az általuk kézhez kapott elszámolási értesítő szerint - a továbbiakban emelkedni fog. Az MNB fogyasztóvédelmi vizsgálat keretében ellenőrzi ezeket az információkat. 

A jegybank felidézte: a forintosítási törvény szerint az árfolyamgátas fogyasztók törlesztőrészlete 2015 februárjától a rögzített árfolyam alkalmazási időszakának kezdő időpontjától számított hatvanadik hónapig nem haladhatja meg a 2015 januárjában esedékes törlesztőrészletet.

Kivételt képez ez alól, ha a törlesztőrészlet a törvény alapján számítható kamatváltozásból, valamint az életbiztosítási vagy lakás-előtakarékossági szerződéssel kombinált fogyasztói kölcsönszerződés esetén a szerződésből ered. Az MNB korábban határozottan kinyilvánította: ha egy pénzügyi intézmény megsérti az elszámolással-forintosítással kapcsolatos bármelyik jogszabályi előírást, szankciót fog alkalmazni vele szemben - hangsúlyozza közleményében a jegybank.

Az MNB azt javasolja, forduljanak panasszal hitelintézetükhöz, pénzügyi vállalkozásukhoz azon árfolyamgátas ügyfelek, akik törlesztőrészletük növekedéséről tájékoztató elszámolási értesítőt kapnak kézhez. Panaszuk esetleges elutasítása esetén az MNB mellett működő Pénzügyi Békéltető Testület hozhat ingyenesen jogorvoslati döntést ügyükben - közli a jegybank.

Szerző