Kinccsel teli, 15. századi hajóra bukkantak

Publikálás dátuma
2015.05.07. 23:09
Illusztráció/Thinkstock
A búvárrégészek Finnország partjainál találtak az izgalmas leletre. Történelmi dokumentumok szerint a Hanneke Wrome egyike volt azon két Lübeckből indult hajónak, amely Németországból Tallinnba tartott 1468 novemberében. A hajón 10 ezer darab aranypénz és arany ékszer volt, a kincs mai értékét több mint 150 millió dollárra (39 milliárd forint) becsülik a szakemberek.

A Finnországban ritka, erős keleti szelek ragadták el mindkét hajót. Míg az egyiknek sikerült Tallinnban partot érnie, a Hanneke Wrome hullámsírba merült több mint 300 főnyi utassal és személyzettel, valamint a páratlan kincsekkel.

Ez volt az akkori kor legnagyobb tengeri katasztrófája, de nem ez volt az egyetlen azon az útvonalon - mondta Rauno Koivusaari, a feltárást végző csoport vezetője. 1994-ben a Tallinnból Stockholmba tartó Ms Estonia is itt süllyedt el, 852 fedélzetén tartózkodó halálát okozva, a tragédia a 20. század egyik legnagyobb tengeri katasztrófája volt. A hajóroncs kelet-nyugati irányban van szétszóródva Jussarö finn szigettől délre, ez megerősíti az elsüllyedés dinamikáját a keleti viharban - mondta Koivusaari a Discovery News-nak.

Hozzátette: a Tallinnban őrzött dokumentumok két távolságot adnak meg a hajó elsüllyedését illetően, az egyik 10 tengeri mérföldre Tallinntól, a másik 14 mérföldre. "Mindkettő helyes. Az egyik a hanza tengeri mérföldet, a másik a rómaiak által bevezetett és általunk ma is használt tengeri mérföldet takarja. A hajót pontosan a feljegyzések szerinti távolságban találtuk meg."  A mintegy 40 méter hosszú Hanneke Wrome hajó roncsát a csoport egyik tagja meg is örökítette videón. A felvételen jól látható a fából készült hajótest és a vasmacska is. "Ez pontosan olyan, mint amilyen vasmacskákat a hanzavárosok hajói használtak" - mondta a búvárrégész.

A hajó feltárása még nem kezdődött meg, a finn nemzeti régészeti testület nyáron tervez kutatásokat a roncsnál, amikor meg akarják határozni a korát, hogy megerősítsék valóban a Hanneke Wrome hajót találták meg. Ha felhozzák a mélyből, az elsüllyedt kincs a finn kormány tulajdona lesz.

forrás: discovery.com

Szerző

Ismét RTL Klub-os a legbefolyásosabb hazai médiavezető

Ismét az RTL Klubot működtető társaság egyik vezetőjét ítélte a legbefolyásosabb hazai médiairányítónak a Marketing&Media kommunikációs szaklap és a Magyar Reklámszövetség (MRSZ).

A szakmai zsűri által meghozott, csütörtökön Budapesten bejelentett döntés szerint - a 2008-as indulás óta először - nem Dirk Gerkens, a kereskedelmi csatorna posztjáról nemrégiben távozott vezérigazgató, hanem Vidus Gabriella kereskedelmi igazgató került az M&M Top 50 lista élére.

Simon Krisztián, a Marketing&Media főszerkesztője az eseményen elmondta: a másfél tucat szakember által meghozott döntés szempontja volt, hogy az érintett - tulajdonosként vagy menedzserként - mekkora összeg felett rendelkezik, annak elköltésére mekkora hatással van véleménye, személyisége, illetve hogy ezek milyen mértékben változtak az előző évhez képest.

Szerző

Nem veszi be a Fidesz-KDNP-s gyomor az Altus-ügyet

Az Európai Parlament (EP) magyar néppárti delegációja az Európai Bizottsághoz fordult adatigényléssel Gyurcsány Ferenc Altus nevű cégének uniós megbízatása miatt - közölte csütörtökön a képviselőcsoport.

A képviselők közölték:  elfogadhatatlannak tartják, hogy az Európai Bizottság egy olyan céget bízzon meg az Európai Unió 2014-20-as fejlesztési programjaival kapcsolatos tanulmányok elkészítésével, amelyik egy aktív pártpolitikus tulajdonában van. Közleményük szerintük az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény ezzel megsérti a pártpolitikai függetlenség elvét. 

Egyebek mellett azt kérdezik az uniós testülettől,  hogy a cég az Európai Bizottsággal való szerződéses viszony 2014 októberi kezdete előtt végzett-e az uniós regionális politika megvalósításával kapcsolatos elemzői munkát, illetve amennyiben ezt a feladatot az Európai Bizottság maga látta el, akkor melyik főigazgatóság mely részlege végezte ezt a munkát korábban, és mi az oka annak, hogy most egy külső konzorciumot bíztak meg ezzel a feladattal.

Azt is kérdezik, hogy melyik főigazgatóság írta ki a pályázatot a megbízatásra, ki volt a felelős döntéshozó a pályázat elbírálásáért, hány cég indult azon a pályázaton amelynek során az Altus Zrt. vezette konzorcium elnyerte a 2016 január végéig tartó megbízatást. Szintén a kérdések között szerepel, hogy milyen feltételeknek kellett megfelelnie a pályázóknak, és milyen ismérvek alapján választotta ki ezt a konzorciumot az Európai Bizottság, illetve mikor hozza nyilvánosságra a brüsszeli testület a pályázati kiírást és a pályázatok értékelésével kapcsolatos dokumentumokat.

lásd még: Altus-ügy: Gyurcsányt "megvédte" a Magyar Nemzet

Szerző