Múltidéző koncertek a Zeneakadémián

Publikálás dátuma
2015.05.09. 07:48
Fotó:Népszava
Legendás koncertek felelevenítésével ünnepli megalapításának 140. évfordulóját a Zeneakadémia a 2015/16-os évadban – hangzott el az új évad koncert- és bérletkínálatát ismertető pénteki budapesti sajtótájékoztatón. Ez a sajtótájékoztató a jövő évi programról szólt, és nem arról, hogy a közelmúltban felmentették az intézmény kancellárját, Kupper Andrást. Információink szerint új pályázatot írnak ki a kancellári posztra, várhatóan másfél hónap múlva születik döntés.

A Végh Sándor által vezetett Új Magyar Vonósnégyes és Dohnányi Ernő 1936-os kamaraestjének műsorát – benne Bartók 5. vonósnégyesével – a Keller-kvartett adja elő Bogányi Gergely zongoraművésszel novemberben, míg Bartók Béla és Pásztory Ditta legendás 1940-es búcsúkoncertjét a Várjon Dénes-Simon Izabella zongorista házaspár eleveníti fel a Concerto Budapesttel 2016 februárjában – ismertette Csonka András kulturális igazgató.

A múltidéző koncertek között Kocsis Zoltán és a Nemzeti Filharmonikusok Pusker Júlia hegedűművésszel a II. világháború utáni első, 1945. március 17-én adott zeneakadémiai koncertet idézi fel Mendelssohn e-moll versenyművével és más darabokkal, a Kodály Vonósnégyes, Fülei Balázs, Bretz Gábor, Éder György, Fenyő László és Falvay Attila Kodály 1918. május 7-i szerzői estjét hozzák el újra a Zeneakadémia nagytermébe, Ménesi Gergely és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara pedig az egyetemi zenekar első, 1909. november 15-i hangversenyének műsorát játssza.

Szabó Stein Imre, a Zeneakadémia kommunikációs igazgatója felidézte, hogy a Zeneakadémia áprilisban két rangos díjban is részesült. Europa Nostra-díjat nyertek a kulturális örökség megőrzésének kategóriájában, míg a 2015 januárjában bemutatott imázsfilmjük (A Lisztérium - ahol él a zene című klip) Silver Hugo-díjat nyert a Chicagói Nemzetközi Filmfesztivál televíziós versenyén. A sajtótájékoztatón bemutattak egy készülőben lévő új spotot is, amelyben a Zeneakadémia hangjegyekből épül fel.

Bemutatták a 2015. szeptember-decemberi koncertmagazint, amelynek ünnepi mellékletében a 140 éves Zeneakadémia egykori rektorai és mostani vezetője, Vigh Andrea vallanak az egyetemhez kötődő emlékeikről.

Szerző

Diákokra támadt a Boko Haram

Pokolgépet robbantott és fegyverrel támadt a Boko Haram terrorszervezet egy csoportja egy nigériai főiskolára tegnap.

A támadásnak nem voltak halálos áldozatai, tizenkét diák viszont megsebesült a lövöldözésben, 45 pedig menekülés közben. A diákok szerencséjére az egyik öngyilkos merénylő véletlenül idő előtt, még a főiskola parkolójában működésbe hozta a testére erősített pokolgépet, a második a kollégiumban akkor robbant fel, amikor már senki sem tartózkodott az épületben. A szomszédos középiskolát tavaly már megtámadta a Boko Haram, akkor negyvenen veszítették életüket. Az iszlamisták ugyanis szentségtörésnek, nyugati, nem követendő dolognak tartják az oktatást, ezért követnek el merényleteket iskolák és diákok ellen.

Április elején Kenyában az al-Shabaab szomáliai iszlamista milícia egy egyetemre támadt és 148 diákot gyilkolt meg.

Szerző
Témák
Boko Haram

Diplomatákat lőttek le a tálibok

Tálibok vállalták azt a hat halálos áldozatot követelő pakisztáni merényletet, amelyet tegnap egy diplomatákat és újságírókat szállító helikopter ellen követtek el. A fedélzeten tizenhét személy utazott – tizenegy külföldi és hat pakisztáni. Az Mi-17-es orosz gyártmányú helikopter egy iskola épülete mellett csapódott a földbe, aminek következtében az iskola felgyulladt.

Az áldozatok között volt Norvégia és Fülöp-szigetek pakisztáni nagykövete, a malajziai és az indonéziai nagykövet felesége illetve a gép mindkét pilótája. Megsérült a holland, valamint a lengyel nagykövet, az ugyancsak a fedélzeten tartózkodó román nagykövet épen megúszta.

A diplomatákból és újságírókból álló küldöttség a hadsereg három helikopterével utazott a vitatott státuszú kasmiri Gilgit-Baltisztán tartományba, hogy részt vegyen egy turisztikai központ felavatásán. A rendezvény díszvendége Navaz Sarif pakisztáni miniszterelnök volt. A tálib mozgalom szóvivője, Muhammad Kurászáni révén közölte, hogy a miniszterelnököt szállító gépet célozta a támadás. Biztonsági forrásokra hivatkozva a helyi média azt közölte, nem terrortámadás, hanem a rotor hibája okozta a tragédiát. A hadsereg, a folyamatban lévő kivizsgálásra hivatkozva nem adott ki tájékoztatást.

Sarif gyásznapot rendelt el.

Szerző