Villámcsődület - Hálapénzt osztottak a rezidensek - Fotó

Publikálás dátuma
2015.05.11. 18:51
Fotó: Kökényes Gábor
Figyelemfelkeltő megmozdulásokat tart ma a Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) az ország több városában, mellyel a holnapi demonstrációt készítik elő. Dénes Tamás, a rezidensszövetség elnöke elmondta, Hálapénz Bankót fognak osztogatni a Flashmobokon, melyre a célkitűzéseiket írják rá - írja a Klubrádió.

A rezidensek több pénzt szeretnének a központi költségvetésből az egészségügyre. A szakdolgozók a 100%-os béremelést szeretnék 4-5- év alatt elérni, ezt a rezidensek támogatják. Az orvosok tekintetében pedig azt szeretnék elérni, ha minimum 300 ezer, a főorvosok 700 ezer forintos alapbérig jutnának el ugyanennyi idő alatt.

Fotó: Kökényes Gábor

Fotó: Kökényes Gábor

Az MRSZ holnap az érdekképviseleti szervezettel együtt, az egészségügy helyzetének javításáért vonul fel. Azonban már ma flashmobot, figyelemfelkeltő megmozdulást szerveznek több városban is, így Budapesten, Szegeden, Pécsen és Debrecenben.

Szerző

Jó pályán a gazdaság? Varga beszéde csak "szemfényvesztés"!

Publikálás dátuma
2015.05.11. 17:20
Schiffer a plenáris ülésen szemfényvesztésnek nevezte Varga Mihály gazdasági növekedéséről szóló beszédét. MTI Fotó: Máthé Zoltá
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint a magyar gazdaság jó pályán van, és egyre több nemzetközi elemző jelzi ennek a pályának a tarthatóságát. Az ellenzéki pártok hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben bírálták a gazdasági növekedés szerkezetét, a sokféle adónemet, és szóvá tették a dolgozói szegénység mértékét. A napirend előtti felszólalások során az egészségügyi forrásokról, a devizahitelek forintosításáról, a nyugdíjreformról, és a halálbüntetésről is szó esett. Orbán Viktor sajtótájékoztatón azt közölte, hogy benyújtaná a magyar parlament elé vitára az Európai Bizottság javaslatát a bevándorlás szabályozásáról, amint megkapja a tervezetet.

Varga Mihály azt mondta, a magyar gazdaság kiemelkedően jól teljesít, ezt nemcsak a magyar kormány állítja, hanem az Európai Bizottság (EB), a Nemzetközi Valutalap (IMF), a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD), a nagy nemzetközi intézmények, valamint  a piaci elemzők is. A miniszter kijelentette: olyan költségvetést készítenek elő 2016-ra, amely további növekedéssel, a hiány 3 százalék alatti mértékével és a fogyasztás növekedésével számol. A lakosság egyre inkább érezni fogja a gazdasági növekedés hatásait - magyarázta.

Mint mondta, "meglepetésszámokat" produkált a magyar gazdaság, sokkal jobb eredményeket, mint amire bárki számított. Ismertetése szerint az IMF több dokumentumban is foglalkozott a magyar gazdasággal, és várakozásokhoz képest magasabb gazdasági növekedés mellett úgy látja: a folyó fizetési mérleg többlete 2 százalék helyett 4,8 százalék lesz, míg az államháztartási hiány a vártnál kisebb lesz, a lakossági fogyasztás mértéke pedig 2,6 százalékkal nő idén. 

Varga Mihály szerint a magyar gazdaság jó pályán van. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Varga Mihály szerint a magyar gazdaság jó pályán van. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Varga Mihály elmondta, az EB tavaszi előrejelzésében szintén korrigálta a magyar gazdaság növekedési kilátásait, négytized százalékkal 2,8 százalékkal javította a várakozásokat. Az EB szerint a növekedés sokkal egészségesebb szerkezetű, és jelentése szerint annak fő hajtóereje idén a háztartások fogyasztása lehet - tette hozzá. A miniszter szerint a bizottság arra is kitér, hogy a munkanélküliségi mutató idén 7 százalékra süllyedhet, jövőre a 6 százalékos tartományba kerülhet. Ezek az előrejelzések összhangban vannak a magyar kormány várakozásaival - mutatott rá.

Varga Mihály azt mondta, míg az EB-nek 2005-ben figyelmeztetni kellett a magyar kormányt, hogy ne manipulálja a gazdasági adatokat, most az EB és az IMF jelentése is a kormány számait veszi alapul. A politikus felidézte azokat az ellenzéki véleményeket is, amelyek szerinte azt ismételgették: a magyar gazdaság nem tud növekedni, a gazdaságpolitika rossz irányba megy.

A Fidesz adócsökkentéssel dicsekszik

Rogán Antal a magyar gazdaságról azt mondta, máshol is vannak uniós források, de a növekedés mégis alacsonyabb, mint Magyarországon. Ha a növekedésből befolyó összeget az állam alkalmazottai felélik, az néhány százezer embernek jelent jót, de ha adót csökkentenek, az négymillió dolgozó embernek jó - hangsúlyozta.

MSZP: bóvlikategóriában az ország

Burány Sándor (MSZP) azt tette szóvá, hogy a nemzetgazdasági miniszter nem beszélt arról, a hitelminősítők továbbra is bóvlikategóriában tartják Magyarországot. Beszélt arról is, hogy Magyarországon az egyik legalacsonyabb a vállalkozói kedv, és itt szűnt meg a legtöbb kis- és közepesvállalkozás.

Az MSZP-s politikus szerint az adósságállomány csökkentésében sem annyira sikeres a kormány, érdemben nem csökkent az adósságállomány, és erre a Költségvetési Tanács is felhívta figyelmet. Azt is hiányolta, a miniszter nem beszélt arról, hogy terjed a dolgozói szegénység a kormány adópolitikája miatt.

LMP: szemfényvesztés, amiről Varga beszélt

Schiffer András (LMP) szemfényvesztésnek nevezte a miniszter szavait, szerinte ugyanis a magyar gazdaság tavaly két okból növekedett: egyrészt a multinacionális cégek húzták, másrészt "kiszórták" az uniós fejlesztési forrásokat. Úgy növekedett a gazdaság, hogy a termelő tőke nem nőtt - hangoztatta. Hozzátette: az EU-ban Magyarország valószínűleg rekorder az adónemek tekintetében.

Schiffer a plenáris ülésen szemfényvesztésnek nevezte Varga Mihály gazdasági növekedéséről szóló beszédét. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Schiffer a plenáris ülésen szemfényvesztésnek nevezte Varga Mihály gazdasági növekedéséről szóló beszédét. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Az LMP-s frakcióvezető szerint beszélni kellene arról, hogy a közszférában dolgozók egyharmada dolgozói szegénységben él, szétszakadt a magyar társadalom, és az elmúlt években csupán 40 ezer piaci munkahely jött létre. Közölte, Magyarország akkor fog felemelkedni ha nem az összeszerelő munkán alapuló globális termelés hazája lesz, hanem a helyi gazdaságot segíti a gazdaságpolitika.

Jobbik: mese a robogó gazdaságról

Z. Kárpát Dániel szerint ha igaz lenne a robogó gazdaságról szóló mese, akkor nem lenne 20 ezer forint a különbség a létminimum és a minimálbér között, és akkor nem lehetne a munkavállalók kizsákmányolásáról sem beszélni. Az LMP-s felszólalóhoz hasonlóan a jobbikos képviselő is alapvető problémának látta "Magyarország összeszerelő üzem státusát". Szerinte ha a növekedésből a kivonnák a multicégek teljesítményét, akkor láthatóvá válna, hogy a magyar nemzetgazdaság önálló teljesítménye nem elégséges ahhoz, hogy saját lábain megálljon. 

Egészségügy: a várólisták csökkentése csak pénzkérdés

Tukacs István (MSZP) bírálta, hogy a szakdolgozók és orvosok elvándorlása nem áll meg, s ahelyett, hogy megszűnne a hálapénz, törvényes lesz. Értékelése szerint ha a várólisták csökkentése csak pénzkérdés, akkor többet kellett volna fordítani rá. Az ellenzéki politikus szóvá tette, hogy egy egyszerű diagnosztikai vizsgálatra is hónapokat kell várni, s súlyos tévedésnek nevezte, hogy a személyi jövedelemadó csökkentése javít az egészségügyi dolgozók helyzetén. Azt mondta: hosszú távra kell megállapodni az érintettekkel.

Devizahitelek: tényleges megoldás kell!

Schmuck Erzsébet (LMP) szerint a devizahitelek forintosítása elviselhetetlen terhet jelent a családoknak, az elszámoló levelek szerint sokat 2,5-3-szorosát fizetik vissza a felvett összegnek. Ők többnyire alacsony jövedelmű emberek, akik nem tudtak végtörleszteni - jegyezte meg. Az ellenzéki képviselő bírálta, hogy a jelzáloghitel akkor is fennmaradhat, ha a zálogtárgyat elveszíti az adós, és szólt arról is, hogy megtiltották volna a faktorálást. Értékelése szerint csak a jegybank járt jól.

Sorsukra hagyják a devizahiteleseket?

Az interpellációk sorát kezdő Burány Sándor (MSZP) azt mondta, hogy a devizahitelesek ezekben a napokban kapták kézhez az elszámolásról szóló tájékoztatót, amelyet gyakran felháborodás kísért. Sokan nem értik, hogy hogyan jöttek ki a velük közölt számok, de az még inkább magyarázatra szorult, hogy a hitelesek még az elszámolás után is nagyon sok pénzzel tartoznak bankjuknak. 

A politikus azt mondta, a kormányzat felkorbácsolta a várakozásokat, egy felelőtlen kommunikációs kampánnyal, amelyben a törlesztőrészletek 20-30 százalékos mérséklődését ígérték, de ennek a fele sem igaz. A politikus azt is kijelentette, az elszámolásokból látszik, hogy a devizahiteleseket 2010-ben a jelenlegi kormánypártok "tették lejtőre". Tervezi-e a kormány, hogy érdemi megoldást kínáljon a devizahiteleseknek vagy sorsukra hagyja őket? - kérdezte.

"Kizsigerelik" az embereket

Sneider Tamás (Jobbik) arról számolt be, hogy több 100 ezer aláírást gyűjtöttek össze annak érdekében, hogy a férfiak is nyugdíjba mehessenek 40 év munkaviszony után. Az ellenzéki politikus több levelet ismertetett, amelyek szerinte arról tanúskodnak, hogy "kizsigerelik" az embereket a munkáltatók. Kifogásolta, hogy a kormánypártok nem kezelik megfelelően a kérdést, ezért nyugdíjreformot sürgetett.

Elkerülhető a halálbüntetés

Vejkey Imre (KDNP) arról beszélt, hogy a társadalomra rendkívül veszélyes elkövetőket ma börtönbe zárják, míg volt, amikor ez a fajta elkülönítés lehetetlen volt a történelemben és éltek a halálbüntetéssel. Kijelentette: a 21. század Magyarországában olyan büntetés-végrehajtási eszközök vannak, amelyekkel ártalmatlanná lehet tenni az elkövetőket anélkül, hogy megfosztanák őket életüktől.

Orbán parlament elé vinné a menekültügyet
A miniszterelnök benyújtaná a magyar parlament elé vitára az Európai Bizottság javaslatát a bevándorlás szabályozásáról, amint megkapja a tervezetet. Orbán Viktor az Országházban - egy más témában tartott sajtótájékoztatón - elmondta: a bizottság javaslata nemcsak az illegális bevándorlással foglalkozik, hanem általában az EU stratégiáját tartalmazza a bevándorlás kérdésének össze részletével kapcsolatban.
Ezt terjesztené a parlament elé, és javasolja az Országgyűlésnek, valamint a közvéleménynek, hogy megvitassák, mivel értenek egyet belőle és mely részek ellentétesek Magyarország érdekeivel. "Izgalmas és szép vita előtt állunk" - fogalmazott.

Rig Lajos letette esküjét

Letette képviselői esküjét Rig Lajos (Jobbik), az április 12-i, tapolcai időközi parlamenti választás győztese. Az Országgyűlési képviselők létszáma ezzel 199-re nőtt. Ezután mentelmi ügyekben döntött a parlament. Az Országgyűlés nem függesztette fel Hende Csaba (Fidesz) honvédelmi miniszter mentelmi jogát, akit a DK politikusa, Vadai Ágnes (független) jelentett fel rágalmazás miatt. Ugyanígy nem függesztették fel Vadai Ágnesét sem, akivel szemben szintén rágalmazás miatt fordult bírósághoz Bozó Zoltán, a kormánypártok tavalyi szentesi polgármesterjelöltje.

A jobbikos Rig Lajos, az április 12-i, tapolcai időközi parlamenti választás győztese esküt tesz az Országgyűlés plenáris ülésén.MTI Fotó: Máthé Zoltán

A jobbikos Rig Lajos, az április 12-i, tapolcai időközi parlamenti választás győztese esküt tesz az Országgyűlés plenáris ülésén.MTI Fotó: Máthé Zoltán

 

Szerző

Indul a Hungária Értékpapír ügyfeleinek kártalanítása

A Befektető-védelmi Alap (Beva) megindítja a kártalanítási eljárást a felszámolás alá került Hungária Értékpapír Zrt. ügyében, a brókercég ügyfelei május 22-től kezdődően egy évig nyújthatják be kártalanítási kérelmüket.

A Beva honlapján olvasható tájékoztatás szerint az igénybejelentő lapot május 20-tól lehet letölteni, vagy a kártalanítási eljárásban közreműködő takarékszövetkezeti fiókokban átvenni. A Beva a kártalanításra jogosult befektető részére legfeljebb húszezer eurót fizethet. Az összeghatár a Hungária Értékpapír kártalanítási ügyében 6 millió 4 ezer 200 forint a felszámolás kezdő napján, azaz 2015. április 22-én érvényes MNB devizaárfolyamon (300,21 forint/euró) átszámítva. A kártalanítás mértéke egymillió forintig 100 százalék, egymillió forint felett 90 százalék.

A igénybejelentő lapot postai úton a Befektető-védelmi Alap 1476 Budapest, Pf. 495. címére kell elküldeni. Az igénybejelentő laphoz mellékelni kell a Hungária Értékpapír Zrt.-vel kötött szerződés másolatát. A tájékoztatás szerint a Beva az érdemi elbírálást akkor tudja megkezdeni, ha a brókercég felszámolójától megkapja a kártalanítás megállapításához szükséges adatokat. A felszámoló a követeléseket egyezteti az ügyfelekkel, és felméri a meglévő és kiadható ügyfélvagyont. Amint a felszámoló nyilatkozik arról, hogy az egyes ügyfelek részére mit ad ki, és mi az a hiány, ami után kártalanítani kell, a Beva haladéktalanul megkezdi és legkésőbb kilencven napon belül elbírálja a benyújtott kártalanítási kérelmeket.

A jegybank április 20-án vonta vissza a Hungária Értékpapír Zrt. tevékenységi engedélyét, és kezdeményezte a társaság felszámolását. Az akkori tájékoztatás szerint a brókercég jelentős volumenű értékpapírral nem tud elszámolni befektetői felé, a gyanú szerint meghamisította nyilvántartásait és az ügyfeleknek küldött kimutatásokat. Az ügyben rendőrségi nyomozás is folyik, a társaság sikkasztással gyanúsított két tulajdonosa és fiókvezetője előzetes letartóztatását július 8-ig meghosszabbította a bíróság.

Szerző