Előfizetés

Az Északi-sarknál is fúrhat a Shell

Publikálás dátuma
2015.05.12. 11:23
Illusztráció/Thinkstock
Bár még jónéhány hivatal rá kell, hogy bólintson a tervezetre, a Shell társaság túljutott a legfontosabb akadályon: az Északi-sarkvidék közelében tervezett olajfúrásokat tegnap engedélyezte az amerikai kormányzat illetékes szerve. 

A kőolaj- és földgáz-kitermelő óriáscég szándékai szerint az Alaszka és Szibéria közötti Csukcs-tenger térségében akar próbafúrásokat végrehajtani, ám mindeddig kétséges volt, hogy Washington jóváhagyja-e a projektet.

Most, hogy a szövetségi kormányzat szintjén megszületett a pozitív döntés, a brit-holland közös tulajdonban álló vállalatgigász még szembe kell, hogy nézzen a környezetvédelmi csoportok ellenállásával. Számtalan zöld szervezet, például a Greenpeace aggódik ugyanis, milyen károkat okozhatnak az arktikus régióban megkezdett munkálatok, s komoly fenntartásaikat a Shell megnyugtatónak szánt nyilatkozatai sem oszlatták el.

A környezetvédők arra figyelmeztetnek, hogy ha a kényes ökoszisztémájú területen baleset történne, az súlyosabb következményekkel járna még a BP (British Petrol) cég 2010-es, a Mexikói-öbölben történt fúrótorony-katasztrófájánál is, amely a gazdasági károk mellett hatalmas pusztítást végzett a környék állat- és növényvilágában. Sokéves pereskedés után a bíróság jelentős kártérítés fizetésére kötelezte a céget.

Kisgyerekeknek kínált termékét vonja vissza az Ikea

Publikálás dátuma
2015.05.12. 11:06
Illusztráció/Thinkstock
Az Ikea visszahívja a fúrás nélkül, rugós szerkezettel az ajtókerethez rögzíthető biztonsági kapuit - értesült a privatbankar.hu.

Az Ikea felhívja a vásárlók figyelmét, akik fúrás nélkül, rugós szerkezettel az ajtófélfához rögzíthető Patrull Klämma vagy Patrull Smidig biztonsági kaput vásároltak, hogy ezek a termékek nem alkalmasak a lépcső tetején történő használatra. Mindkét termék fúrás nélkül, rugós szerkezettel rögzíthető, ezért csak szobák közötti ajtónyílásokban és lépcsők alján használhatóak. Az Ikea három esetről értesült, ahol gyermekek sérültek meg amiatt, hogy leestek a lépcsőről.

Azok a vásárlók, akik meg szeretnék tartani és szobák közötti ajtónyílásokban és lépcsők alján tovább a biztonsági kapukat, az Ikea áruházak vevőszolgálatán ingyenesen kérhetnek új, frissített használati útmutatót a meglévő biztonsági kapujukhoz és új figyelmeztető matricát, melyet a biztonsági kapura kell felragasztani. Azok a vásárlók azonban, akik vissza szeretnék vinni a terméket, bármelyik Ikea áruházban megtehetik, és visszakapják a termék teljes vételárát.

Forgalmit! Igazolványt! - Ellenőrzik a tejeket

Publikálás dátuma
2015.05.12. 10:57
Illusztráció/Thinkstock
Tejágazati ellenőrzést rendelt el az országos főállatorvos május 6-tól a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanácstól érkező bejelentések alapján, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a megyei kormányhivatalok élelmiszerbiztonsági szakemberei elsősorban az alacsony áron értékesített import fogyasztói tejeket és tejtermékeket vizsgálják - közölte a Földművelésügyi Minisztérium.

A tájékoztatás szerint az ellenőrzéssorozaton nagykereskedelmi létesítményekben, elsősorban első magyarországi tárolási helyeken, kiskereskedelmi láncok üzleteiben és vendéglátóipari létesítményekben vizsgálják a termékeket.

A Nébih szakemberei május 7-8-án öt forgalmazónál ellenőrizték az import UHT tejek nyomonkövethetőségét, valamint a forgalmazás élelmiszerbiztonsági feltételeinek teljesülését. A forgalmazás higiéniai, tárolási körülményeivel kapcsolatos kifogást egyik helyszínen sem tapasztaltak az ellenőrök. Nyomonkövethetőségi hiányosságok miatt két esetben, négy tételnél (9082 liter) kellett forgalmi korlátozást elrendelni. Három tételnél (4762 liter) a termék azonosító adatait is tartalmazó, a származást igazoló dokumentumait pótlólag bemutatták, így ezen tételek korlátozását feloldották a szakemberek.

Közölték: a nagykereskedelmi tevékenységet végző cégeknél a Nébih illetékes igazgatósága megkezdte az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevalláshoz és befizetéshez kapcsolódó ellenőrzéseket is. Az eddig lezárt két ellenőrzésnél több mint 9 millió forint felügyeleti díj bevallásának és megfizetésének elmulasztását állapította meg a hatóság. A kapcsolódó bírságok és pótlékok összege meghaladja a 800 ezer forintot.

A közlemény emlékeztet: az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság a társhatóságok bevonásával 2014-ben is vizsgálta az ágazatot. Akkor a három szakaszra osztott célellenőrzés eredményeként összesen több mint 288 ezer liter tejet és tejterméket foglaltak le, valamint felszámoltak egy illegális tejpalackozó üzemet - olvasható a közleményben.