Előfizetés

A MOB is vizsgálja Gömöri ügyét!

Az MSZP a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) közgyűlésének vizsgálatát sürgeti a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökének végtörlesztése ügyében. Ezt Kunhalmi Ágnes, az Országgyűlés sportot is felügyelő kulturális bizottságának alelnöke közölte kedden.

Az ellenzéki képviselő a minimumnak tartja, hogy Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke visszafizette azt a hárommillió forintot, amit devizahitelének végtörlesztésére vett fel a paralimpikonok támogatására nyújtott szponzori pénzekből. Szerinte a pénz visszafizetése nem változtat azon a tényen, hogy Gömöri Zsolt megkárosította munkaadóit és átverte azokat, akik jóhiszeműen támogatni kívánták a magyar paralimpikonokat. Hangsúlyozta, paralimpiai bizottság esetében csak a teljes tisztújítás vezethet a bizalom helyreállításához.

Kunhalmi Ágnes közleményében azt írta, a felelősséget vállalnia kell Deutsch Tamásnak, a szervezet alelnökének, a Fidesz európai parlamenti képviselőjének is, aki kiállt a sportolók, a szakma és a támogatók bizalmával visszaélő Gömöri Zsolt mellett. Az MSZP-s képviselő szerint a támogatásokkal történő visszaélés rendszerszintű problémára utalhat, ezért azt kéri, hogy a MOB következő közgyűlésén vizsgálja ki a történteket.

Gömöri Zsolt kedden jelentette be: visszafizette a devizahitelének végtörlesztésére felvett hárommillió forintos támogatást a Magyar Paralimpiai Bizottságnak. A sportvezető közölte: annak ellenére döntött így, hogy szerinte 2012-ben jogszerűen vette fel a vissza nem térítendő támogatást, hiszen ez a lehetőség akkor minden köztisztviselőt megilletett. Korábban kiderült, a paralimpiai bizottság elnöksége 2012-ben Deutsch Tamásnak, a szervezet alelnökének a javaslatára ítélte meg Gömöri Zsoltnak a vissza nem térítendő támogatást. Az ügy kipattanását követően az MSZP és a Jobbik is lemondásra szólította fel a bizottság teljes elnökségét, Gömöri Zsoltot és Deutsch Tamást is.

Magyar ezüstérem az evezős világkupán

A Simon Béla, Juhász Adrián kormányos nélküli kettes remek versenyzéssel ezüstérmet szerzett az evezősök idei első világkupa-viadalán, a szlovéniai Bledben. A magyar kettős a vasárnapi döntőben csak a londoni olimpián ezüstérmes francia egységtől kapott ki.

Simonék féltávnál is a második helyen haladtak, de a második ezer méteren megelőzte őket a fehéroroszok egyik hajója. Azonban a magyar páros az utolsó 50-100 méteren bámulatos hajrát produkálva visszaelőzte a fehérorosz egységet, és így felállhattak a dobogó második fokára.

A Molnár Dezső által edzett két fiatal versenyzőnek az U23-as VB ezüst és az Egyetemi VB aranyérem után ezzel a második hellyel első alkalommal sikerült igazán kiugró eredményt elérniük a felnőtt mezőnyben. 

Másik két magyar egység a B döntőbe jutott: a Galambos Péter, Matyasovszki Dániel könnyűsúlyú kétpárevezős első, a Pétervári-Molnár Bendegúz, Papp Gergely kétpárevezős pedig a második lett futamában, így előbbi a hetedik, utóbbi a nyolcadik helyen zárt összesítésben.

A női könnyűsúlyú kétpárevezősök között pedig Abid Syham és Samu Lilla. szerzett 7. helyezést.

Megint rengett a föld Nepálban - Ezren sérültek meg

Már majdnem félszáz halottról tudni. Több mint ezer ember megsérült. A korábbi nepáli földrengés több mint 8 ezer életet követelt - írja a vs.hu.

A nepáli belügyminisztérium szerint a dél-ázsiai országban 36-an haltak meg, és legalább 1117 ember megsérült. Az információáramlás lassú, a helyszínen lévő segélymunkások szerint szinte biztos, hogy tovább nő az áldozatok száma. Indiában, a Nepállal szomszédos Bihár államban legkevesebb tíz ember vesztette életét. A rendkívüli helyzetek indiai hivatala 335 sérültről tud.

A legfrissebb hírek szerint a Richter-skála szerint 7,3-es fokozatú földrengést legalább hat utórengés követte, ezek között volt 6,2-es és 4,2-es erősségű is.

A teljes cikket itt olvashatja.