Előfizetés

Bíróság előtt a "vakkomodoros" Balogh

Publikálás dátuma
2015.05.13. 13:17
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Súlyos testi sértés bűntette miatt megkezdődött a Balogh József fülöpházi polgármester ellen indított per szerdán a Kecskeméti Járásbíróságon.

A volt fideszes országgyűlési képviselő, Fülöpháza polgármestere az ellene súlyos testi sértés bűntette miatt indult büntetőper. Balogh József a vád szerint 2013 áprilisában bántalmazta élettársát, akinek ennek következtében orr-, arc- és járomcsontja eltört. 

A történet 2013-ban bejárta a honi sajtót, a Népszava is rendre beszámolt a fejleményekről. Az akkor még a Fidesz képviselője - és Fülöpháza polgármestere - egy eskövőről hazatérve bántalmazta élettársát. Balogh először azt mondta, semmire nem emlékszik, miután hazaértek a lakodalomból ruhástul lefeküdt és aludt, élettársa pedig akkor szerezhette sérüléseit, amikor átesett alvó komondor kutyájukon. Miután kiderült: a nő sérülései összetettebbek és súlyosabbak voltak annál, minthogy azokat egy esés okozhatta volna, Balogh már azt mondta, a kutya mégsem aludhatott, hanem fellökhette élettársát, hiszen vak. A Központi Nyomozó Főügyészség még az év novemberében hallgatta ki gyanúsítottként Baloghot, aki az ügyészségi közlemény szerint részletes feltáró jellegű beismerő vallomást tett, lényegében beismerte, hogy bántalmazta a nőt. Az azóta a Fideszből kilépett képviselő kihallgatása nyilvánosságra kerülését követően azonban ismét tagadta tettét.

Mátyásné Polereczki Éva bíró kérdésére a vádlott most elismerte bűnösségét, hangsúlyozta azonban, hogy nem emlékszik a két évvel korában történtek minden részletére.

Balogh József vallomásában kitért arra, hogy a vádban szereplő cselekmény hetében zsúfolt volt a programja. Élettársa fiának a lakodalmára készültek, és a következő napon tartották a falunapot Fülöpházán, ami szintén komoly előkészítést igényelt. Elmondta, hogy a lakodalomban alkoholt fogyasztott, majd Soltról hajnalban indultak haza Fülöpházára az élettársával, aki az autót vezette. Hazaérve ittak néhány pohár pálinkát, majd altatót vett be és aludni készült. "Volt egy gyenge feszültség közöttünk, ezt el kell, hogy mondjam" - utalt arra, hogy nem minden előzmény nélkül indult a tettlegességig fajuló vita élettársával. 

Azt mondta, hogy a komondor kutyáról előadott történet valós, mert az állat közéjük ugrott, és mindketten leestek az épület előtti lépcsőn és megsérültek. Kitért arra: az eset után tíz nappal helyreállt az élettársi kapcsolatuk, azóta is együtt élnek, a bírósági tárgyalás befejezése után össze akarnak házasodni. Balogh József élettársa megtagadta, hogy tanúvallomást tegyen. A bíróság ezt elfogadta, mert hozzátartozóként nem köteles erre.

Egy tanú, aki együtt volt a sértettel a lakodalomban, a tárgyaláson közölte: a nő a lakodalom utáni reggelen véresen ment el a házukhoz, azt mondta, hogy az élettársa megverte, és kérte, hogy vigyék őt kórházba. Férjével kórházba vitték, ahol a sértettet bent tartották, mert meg kellett műteni. A tárgyalás szeptember 14-én további tanúk és orvos szakértő meghallgatásával folytatódik.

A politikus 2013. május 2-án - négy nappal a történtek után - jelentette be, hogy azonnali hatállyal kilép a Fidesz-frakcióból. Azt is nyilvánosságra hozta, hogy kéri mentelmi jogának felfüggesztését, amelyet a legfőbb ügyész súlyos testi sértés megalapozott gyanúja miatt kezdeményezett. Az Országgyűlés szeptember 16-án 290 igen szavazattal, 2 nem szavazat ellenében, egy tartózkodás mellett döntött Balogh József mentelmi jogának felfüggesztéséről.

Hatvanmilliót csalt el egy betegszállító társaság

Hatvanmillió forintot csalt el egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei betegszállító társaság, amely hamis adatokkal, jogosulatlanul vett fel egészségpénztári támogatást - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) észak-alföldi regionális bűnügyi igazgatóságának sajtóreferense.

Jánvári Regina elmondta, hogy a kft. ügyvezetői a fekvőbeteg- és a járóbeteg-szállításhoz használt járművek kilométer-teljesítményét hamisították meg. A cég egészségügyi ellátással foglalkozott, főként Hajdú-Bihar és Békés megyében vitt betegeket egészségügyi intézményekbe és azokból vissza az otthonukba. Fő tevékenységi köréhez kapcsolódóan jogosult volt az Egészségbiztosítási Alapból költségvetési támogatást igénybe venni.

A minél nagyobb támogatási összeg elérése érdekében a cégvezetők hamis adatokat szolgáltattak, járműveik megtett kilométerénél lényegesen többet számoltak el. A százados tájékoztatása szerint kiderült, hogy egyes betegszállító kocsik menetlevelén szereplő és a szervizkönyvben feltüntetett kilométeróra-állás nem azonos. Hasonló eltérés jelentkezett a járművekbe szerelt GPS-készülékek adatai esetében is az ellenőrzés elemzése során. A sofőrök elmondták, hogy nem minden esetben kellett kitölteniük a menetlevélen a kilométeróra állásának rovatát. Az ügyben a NAV pénzügyi nyomozói harminc tanút hallgattak meg és az okozott kár megtérülése érdekében zár alá vették a kft. tizennégy betegszállító autóját.

A vállalkozás két tulajdonosát és egykori kolléganőjüket különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett költségvetési csalással gyanúsítják. A sajtóreferens hozzátette: a gyanúsítottak igyekeztek menteni vagyonukat, így például gyermekeikre próbálták íratni ingatlanjaikat, de két személyautót, két motorkerékpárt és három ingatlant zároltak tőlük, 24 millió forint értékben.

Megúszták a rendőrök a Vizoviczki-ügyet

Részben elévültek, részben nem lehetett bizonyítani, hogy Vizoviczki László volt és jelenlegi V. kerületi rendőröket vesztegetett meg, ezért a nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség lezárta.

A hvg.hu úgy tudja, a belvárosi kapitányság embereinek viselt dolgairól Vizoviczki testőre beszélhetett a hatóságnak. A nyomozás lezárása miatt 61 rendőr – köztük parancsnokok – lélegezhet fel. Vizoviczki ("Vizó") a kilencvenes években kezdte kiépíteni birodalmát, amelybe 40 étterem és diszkó tartozott főleg a főváros V. és III. kerületében.

Városi legendák szerint mindezt a hatóságok segítségével érte el, vagyis terjeszkedését nem akadályozták, sőt segítették is azzal, hogy nemigen razziáztak nála, és nem zavarták a vendégek bulizását. Ez tört meg hirtelen 2012. május végén, amikor a diszkómogult elfogták. Ezt követte három rendőri vezető és egy operatív módszerekkel dolgozó nyomozó letartóztatása.