Előfizetés

További 70 millió a függetleneknek

A működési támogatáson felül várhatóan további mintegy 70 millió forintot szán az Emberi Erőforrások Minisztériuma a független előadóművészeti szervezetek projekttámogatására - jelentette be egy szerdai sajtóbeszélgetésen a kultúráért felelős államtitkár.

Hoppál Péter emlékeztetett: a független előadóművészeti szervezetek működési pályázatait elbíráló bizottság csak javaslatot tesz, a döntés felelőssége az államtitkáré, akinek a kormányzati kultúrpolitikát is képviselnie kell. Május elején ezért hajtott végre kisebb átcsoportosításokat a bizottság javaslatához képest - hangsúlyozta, megemlítve, hogy ezzel például a néptánc irányába kívántak gesztust gyakorolni.

Hoppál Péter elmondása szerint azonban az 1,067 milliárd forintos működési támogatás mellett a függetlenek számára idén külön projekttámogatást biztosítanak a Nemzeti Kulturális Alap miniszteri keretéből, várhatóan 70 millió forint körüli összegben. Az államtitkár hozzátette: a 2016-os költségvetésben várhatóan 100 millió forint szerepel majd kulturális alapellátásra.

A Liget Budapest projekttel kapcsolatban végleg eldőlt, hogy az Új Nemzeti Galéria, a Néprajzi Múzeum és a Magyar Zene Háza épületei a Városligetben kapnak helyet, míg az Építészeti Múzeum, a FotóMúzeum Budapest és a Fővárosi Nagycirkusz ügyében még lehetnek "finomhangolások" - közölte.

Hoppál Péter szót ejtett az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) költözéséről is, amelynek egyelőre nincs céldátuma. A lehetséges helyszínek között felmerült Lágymányos és a Bródy Sándor utca is, döntés azonban még csak arról született, hogy az OSZK működésének a költözés alatt is folyamatosnak kell lennie.

Az államtitkár kifejtette: innovatívnak tartja a Velencei Biennále Nemzeti Biztosi Iroda fél éve kinevezett vezetője, Balatoni Monika azon törekvéseit, hogy a velencei magyar jelenlét ne csak a képzőművészeti és építészeti biennálékra korlátozódjon, hanem az ország képviseltesse magát a színházi, tánc- és filmfesztiválokon is.

A tárca azonban nem támogatná, hogy a nemzeti biztosi iroda függetlenedjen a Ludwig Múzeumtól (Lumú), mert a Lumút igazgató Fabényi Júlia nemzetközi háttere és a múzeum szakmai know-how-ja jó szakmai felügyeletet jelent és Velencében továbbra is képzőművészeti téren lesz a leghangsúlyosabb a magyar jelenlét - fűzte hozzá.

Hoppál Péter beszámolója szerint jövőre 100 millió forintnál is magasabb keretet terveznek a kiemelt vidéki művészeti fesztiválok támogatására, de várhatóan a Volt, a Balaton Sound és a Sziget fesztivál, illetve a Nagyon Balaton is külön állami támogatást kapnak majd, hiszen jelentős adóbevételt hoznak az országnak.

Magyar dal napja szabadon

Néhány hónap múlva megszűnik a Magyar Dal Napja Nonprofit Kft., de ezzel csak a központi irányítás tűnik el, a hét év óta zajló rendezvénysorozat folytatódik, idén szeptember 13-án is lesz magyar dal napja.

Erről Presser Gábor, az esemény kitalálója beszélt tegnap. "Szabadjára engedjük a magyar dal napját. Mivel nem kapunk pénzt működési költségeinkre, ezentúl nem lesz központi irányítás, óriásplakátok és műsorfüzetek, viszont így lesz igazán alulról építkező, önkéntes, önszerveződő a rendezvény. Olyan, amilyet az induláskor megálmodtunk" - mondta Presser Gábor és Szabó Edit, a Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. ügyvezetője a sajtótájékoztatón.

Presser Gábor kitért arra, a magyar dal napját eleve politikamentes napnak tervezték, és büszke arra, hogy ez ma is így van. "Kétségtelenül fájdalmas megélni, hogy négy éve nincs központi szponzorunk. Ez nem azt jelenti, hogy nem vagyunk fontosak senkinek, csak azt, nem látják bennünk a nagy üzlet lehetőségét. Ezt meg lehet, illetve meg kell érteni".

Faltól falig

Publikálás dátuma
2015.05.14. 07:46
FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Az Örkény István Könyvesbolt Cultiris Galériájában (Bp, XIII. ker. Szent István krt. 26.) tegnap nyílt meg Mandur László Faltól falig című fotókiállítása.

A tárlatot Keleti Éva fotóművész nyitott meg. A kiállítás június 27-ig tekinthető meg.