Előfizetés

Elkezdődött a cannes-i filmfesztivál

Emmanuelle Bercot francia rendezőnő Fel a fejjel című filmjének díszbemutatójával szerda este hivatalosan kezdetét vette a 68. cannes-i filmfesztivál.

A Catherine Deneuve főszereplésével forgatott dokumentarista melodráma - amely egy bűnözővé váló fiú életét 6 és 18 éves kora között követi nyomon - versenyen kívüli bemutatóját megelőzően a tavalyi évhez hasonlóan az est házigazdájaként Lambert Wilson francia színész köszöntötte a cannes-i Fesztiválpalota dísztermében a filmes szakma több ezer képviselőjét és a zsűri tagjait. A fiatalkorú bűnözőket érintő igazságügyi eljárással foglalkozó film bemutatóján megjelent Christiane Taubira francia igazságügyi miniszter is. 

Ez az alkotás "válasz egy eléggé nehéz évre, amelyet Európa és főleg Franciaország élt át" - mondta Catherine Deneuve a bemutatót megelőző sajtótájékoztatón. A francia filmsztár egy fiatalkorúakkal foglalkozó bírónőt alakít a filmben. A seregszemlét Julianne Moore Oscar-díjas amerikai színésznő nyitotta meg angolul, majd franciául. A világsztár most vehette át a fesztivál legjobb női alakításért járó díját Lambert Wilsontól, amelyet tavaly érdemelt ki David Cronenberg Térkép a csillagokhoz című filmjében nyújtott játékáért, de akkor nem tudta átvenni.

"A nő, a színésznő a szerelem szimbóluma, amelyre a filmművészet épül" - mondta megnyitó beszédében Lambert Wilson, aki szerint a női alkotók teljesen megváltoztatták a filmművészet történetét. "Miközben egyesek szeretnék a nőket elrejteni, elhallgattatni, háttérbe tolni, bebörtönözni, megerőszakolni, megcsonkítani, eladni, a filmművészet középpontba helyezi és kiemeli őket" - hangsúlyozta a francia színész. A május 24-ig tartó seregszemle hivatalos versenyprogramjában 19 alkotás - köztük Nemes Jeles László Saul fia című műve az egyetlen kelet-európai és az egyetlen első filmként - verseng a fődíjért, az Arany Pálmáért. A magyar versenyfilm világpremierje pénteken lesz. 

A megnyitó ünnepségen a közönség állva ünnepelte a zsűrielnök testvérpárt, Joel és Ethan Coen Oscar-díjas amerikai rendezőket, akik a zsűri hét világsztár tagjának - Rossy de Palma spanyol, Sophie Marceau francia, Sienna Miller brit színésznő, Xavier Dolan kanadai és Guillermo del Toro mexikói rendező, Jake Gyllenhaal amerikai színész, valamint Rokia Traoré mali származású énekesnő - kíséretében vonultak fel a Fesztiválpalota vörös szőnyegén.     

A hivatalos megnyitó háromezer fős közönsége rövid részleteket is láthatott az idei válogatás filmjeiből. A világ egyik legnagyobb presztízsű filmfesztiválján a megszokott ritmus szerint naponta két játékfilmet mutatnak be a hivatalos versenyprogramban. Csütörtökön az olasz Matteo Garrone két nagy sztárral, Salma Hayekkel és Vincent Cassellel angolul forgatott Mesék meséje című kosztümös filmjével, valamint a japán Koreeda Hirokazu Kishúgunk című alkotásával veszi kezdetét a verseny.  

Csütörtök este vetítik Jancsó Miklós Szegénylegények című alkotását a nagy klasszikusok felújított változatát bemutató programban, a Cannes Classics nevű válogatásban, ahova a Magyar Nemzeti Filmalap kezdeményezésére hívták meg az idén ötvenéves korszakalkotó mű felújított változatát. A Mad Max című kultuszfilm alkotógárdája is csütörtökön vonulhat fel a vörös szőnyegen A harag útja című negyedik részének európai premierjén. George Miller futurista alkotását versenyen kívül mutatják be, a címszerepben Mel Gibson helyét Tom Hardy brit színész vette át, Furiosa császárnőt pedig Charlize Theron dél-afrikai színésznő alakítja. 

Az idei 19 versenyfilm közül 11 európai alkotás, közülük öt francia és három olasz film. Ugyanakkor a filmes globalizáció egyik jele, hogy a francia rendezőkön kívül csak Nanni Moretti és Nemes Jeles László forgatott az anyanyelvén, a görög, a norvég, a mexikói és az olasz alkotók is angolul készítették el filmjeiket, többségében hollywoodi sztárokkal a főszerepben.

Holokauszt-kiállítás nyílt a romákról Pécsett - Fotók!

Publikálás dátuma
2015.05.13. 19:53
Illusztráció: Thinkstock
Parajmos Roma Holokauszt címmel nyitott fotókkal, használati tárgyakkal gazdagon illusztrált új állandó kiállítást a Janus Pannonius Múzeum (JPM) a baranyai megyeszékhely belvárosában szerdán.

A tárlat a pécsi önkormányzat a holokauszt 70. évfordulójára emlékezve benyújtott pályázatának keretein belül valósult meg, célja, hogy a tragédiára, s annak áldozataira méltóképpen emlékezhessen az utókor. Mint azt Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a kiállítás szerdai ünnepélyes megnyitóján elmondta, Pécs és a múzeum a tárlattal kíván fejet hajtani a roma holokauszt áldozatai előtt. Megjegyezte: a városban és Baranyában a cigányság értékátadása, hagyományőrzése mai is erős identitásképző jelenség.

Hozzátette: a tárlat jól tükrözi azt a kormányzati szándékot, hogy hazánkban legyen minél erősebb az emlékezetkultúra, amely a szörnyűségek megismétlődésének, a kirekesztés elterjedésének legfontosabb gátja is egyben. A négy részből álló tárlat első termében fotókon, tárgyakon keresztül kaphat betekintést a látogató a cigányság holokauszt előtti sorsára, életére – a kiállítás megalkotói szimbolikusan bedeszkázott falakkal érzékeltették a közelgő veszélyt.

Müller Judit, a Janus Pannonius Múzeum igazgatója, Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, Ilan Mor, Izrael nagykövete, Hegedűs Norbert, az Országos Roma Önkormányzat képviselője és Nagy Csaba, a Baranya megyei Önkormányzat elnöke a Parajmos - Roma holokauszt című kiállítás megnyitóján a pécsi Vasváry-házban 2015. május 13-án. MTI Fotó: Sóki Tamás

Müller Judit, a Janus Pannonius Múzeum igazgatója, Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, Ilan Mor, Izrael nagykövete, Hegedűs Norbert, az Országos Roma Önkormányzat képviselője és Nagy Csaba, a Baranya megyei Önkormányzat elnöke a Parajmos - Roma holokauszt című kiállítás megnyitóján a pécsi Vasváry-házban 2015. május 13-án. MTI Fotó: Sóki Tamás

A második teremben a falakon és a monitoron a nácizmus és a zaklatások tárgyszerű, konkrét adataival, eseményeivel szembesülhet az érdeklődő, míg a harmadik helyiség a megsemmisülés terme, a végállomás. Itt visszaemlékezők, túlélők nyilatkoznak a koncentrációs táborok világáról. Itt már csak egyetlen villanykörte ad némi megvilágítást, ezáltal a figyelem a dokumentumfilmekre szegeződik.

A látogató ezek után a „zsákutca” végén találja magát, újra az előtérbe, majd az épület másik szárnyába jut, ahol roma művészek festményeiből készült tárlatot tekinthet meg. Az alkotások szintén a roma holokauszt témáját járják körül. A Parajmos Roma Holokauszt című kiállítás a Janus Pannonius Múzeum szakmai felügyeletével és irányításával jött létre, a pályázat megvalósításában a pécsi önkormányzat vállalt anyagi szerepet.

Turnéra indul a Quimby

Publikálás dátuma
2015.05.13. 15:48
Forrás: Faceook/Quimby
Európai turnéra indul a Quimby. Az egyik legnépszerűbb hazai rockzenekar május 15-től hatállomásos koncertsorozatot tart Amszterdamtól Bécsig.

A turné első állomása pénteken az amszterdami Melkwegben lesz. A Quimby 16-án a brüsszeli Ancienne Belgique-ben, 19-én a luxembourgi Melusinában, 21-én a párizsi La Divan du Monde-ban, 23-án a londoni Clapham Grandben, végül május 29-én a bécsi WUK-ban játszik - közölték a szervezők. A koncertsorozaton a régi Quimby-slágerek mellett a legutóbbi, 2013-ban megjelent album, a Kaktuszliget helyenként westernes-countrys dalait is előadja a zenekar, amelyben Kiss Tibor énekel és gitározik, Varga Livius ütőhangszereken játszik és vokálozik, Balanyi Szilárd a billentyűs hangszereket szólaltatja meg, Kárpáti József trombitál, Mikuli Ferenc basszusgitározik, Gerdesits Ferenc pedig dobol.

Faceook/Quimby

Faceook/Quimby

"Nem ez lesz az első alkalom, hogy vállunkra vesszük Európát, minden évben különleges időszaka ez életünknek. Szeretjük a kinti magyaroknak és a helyi zenerajongóknak bemutatni, milyen is a Quimby-életérzés. Amszterdamban és Bécsben partnerünk lesz a Kispál és a Borz, amely idén Magyarországon csak a Fishing on Orfűn lép fel, de előtte jól jön egy kis bemelegítés. Quimby-Kispál koncert egyébként is régen volt" - mondta Kiss Tibor, a zenekar frontembere.