Külföldieket célzott a kabuli terrortámadás

Külföldiekkel tele fővárosi szállodára támadtak tegnap Afganisztánban tálib fegyveresek. Az idei tavaszi hadjárat során már több súlyos támadást elkövettek. A NATO meghosszabbítja jelenlétét a távol keleti országban.

A szélsőséges iszlamista tálib felkelők április végén jelentették be az immár hagyományosnak számító idei úgynevezett tavaszi offenzívájuk kezdetét. Azóta több súlyos merényletre került sor, elsősorban az ország északkeleti részén lévő Kunduz tartományban. Az iszlamisták ugyanis egyre erőteljesebb támadásokat hajtanak végre az országban a nemzetközi haderő, az ISAF tavaly év végi távozása óta.

Szerdáról csütörtökre virradó hajnalban fegyveresek támadtak egy szállodára a fővárosban. A Park Place szálloda Kabul diplomata negyedében, az ENSZ misszió irodájának közelében található. A támadásban, amelyet a tálibok azonnal magukra vállaltak, tizennégy ember, köztük kilenc külföldi vesztette életét, köztük egy amerikai, két indiai, egy olasz és egy német állampolgár. A többi áldozat állampolgársága egyelőre nem ismert. Öten megsérültek, a támadókat megölték az afgán biztonsági erők a hét órán át tartó tűzharc során.

A tálibok egy, a helyi médiumoknak írt email üzenetben vállalták magukra a merényletet, majd szóvivőjük, Szabihullah Mudzsaid is megerősítette, hogy csoportjuk hajtotta végre a támadást.

Az időközben, szerdán és csütörtökön a törökországi Antalya közelében tanácskozó NATO-tagországok külügyminiszterei döntöttek arról, hogy az észak-atlanti szövetség a jelenlegi kiképzői misszió 2016 végi lejártát követően is jelen marad Afganisztánban. Jens Stoltenberg főtitkár bejelentése szerint a NATO fenntart még egy polgári irányítású missziót, amelynek egy katonai alkotóeleme is lesz.

A NATO vezette nemzetközi biztonsági erők, az ISAF harci küldetése 2015. január elsejével ért véget. Ekkor kezdődött a 2016 végéig tartó, Eltökélt Támogatás fedőnevű misszió, amelynek keretében húsz ország (köztük Magyarország) 12 ezer katonája képezi ki az afgán biztonsági erőket.

Szerző

Drónt próbált beröptetni egy férfi a Fehér Házba

Őrizetbe vettek egy férfit, aki megpróbált beröptetni egy drónt a washingtoni Fehér Ház kerítésén belüli területre - közölte csütörtökön a CNN amerikai hírtelevízió.

Az elnök biztonságáért felelős szolgálat, a Secret Service szerint a pontosabban még meg nem határozott típusú repülő eszköz nem hordozott fegyvert. A férfit többtucatnyi turista szeme láttára vették őrizetbe. Az elnök jelenleg nem tartózkodik a rezidenciáján, Barack Obama Camp Davidben az Öböl-menti Együttműködési Tanács (GCC) küldöttségeivel tárgyal. Az incidens idején az elnöki házaspár két lánya, Sasha és Malia iskolában volt.

Szerző
Témák
Fehér Ház drón

Nyolcra nőtt a vonatbaleset áldozatainak száma

Publikálás dátuma
2015.05.14. 22:23
Illusztráció/Thinkstock
Újabb holttestre bukkantak a vonat roncsai között,  immár nyolcra emelkedett a philadelphiai vasúti baleset halálos áldozatainak száma - közölte a város tűzoltóparancsnoka.

A halottat egy keresőkutya találta meg a szerelvény első kocsijában. A vonat 200 utasa orvosi segítségre szorult, 43-at közülük továbbra is kórházban kezelnek. Nyolcuk állapota súlyos, de az orvosok szerint mindannyian fel fognak épülni. Michael Nutter polgármester tájékoztatása szerint mindenkit megtaláltak, aki a szerelvényen utazott. A New York-i magyar főkonzulátus csütörtök délelőttig magyar sérültről nem értesült. Az Origónak Sinkovics Ede képzőművész szerdán elmondta, hogy ő is a vonat utasa volt, de sérülésről nem számolt be. 

Az Amtrak vasúttársaság hét kocsiból álló személyszállító szerelvénye, amelyen 238 utas és ötfőnyi személyzet utazott, több mint 170 kilométeres sebességgel érkezett egy kanyarodó pályaszakaszhoz, amelyen óránként 80 kilométeres a maximális megengedett sebesség. A kisiklott vonat egy kocsija a tetejére fordult, három pedig az oldalára borult.

A mozdonyvezető, a 32 éves Brandon Bostian használta ugyan a vészféket, de csak 164 kilométeres sebességre sikerült lassítania a szerelvényt. Ügyvédje az ABC televíziónak kijelentette, hogy Bostian, aki még nem tett vallomást a rendőrségnek, agyrázkódást kapott és nem emlékszik a balesetre, csak arra, hogy a kisiklás után a mobilján segítségért telefonált. A mozdonyvezetőtől vérmintát vettek. Philadelphia és New York között csak a jövő héten áll vissza a teljes mértékben a közlekedés. Az érintett pályaszakaszt az Amtrak még nem szerelte fel azzal a rendszerrel, amely GPS és egyéb vezeték nélküli automatizált technológia segítségével le tudja fékezni a túl gyorsan haladó vonatokat.

Az amerikai képviselőház költségvetési előirányzatokért felelős bizottsága szerdán úgy döntött, hogy a következő pénzügyi évre az idei 1,39 milliárdról 1,14 milliárd dollárra csökkenti az Amtraknak nyújtott támogatást. John Boehner, a képviselőház republikánus elnöke csütörtökön közölte, hogy a vasúttársaság "megfelelő" támogatásban fog részesülni és a közlekedésbiztonságra szánt kiadásokat nem kurtították meg.

A bizottság elvetette azt a demokrata párti indítványt, amely a támogatás 2,45 milliárd dollárra történő emelését szorgalmazta. Az Amtrak köztulajdonban lévő, profitorientált, országos vasúti társaság.

Szerző